Percheziții la un producător și un distribuitor de biocide neconforme

Acțiunea polițiștilor are la bază o sesizare făcută la începutul acestui an de către Ministerul Sănătății, în urma unei serii de controale tematice.

 

În această dimineață, mai multe echipe de polițiști din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a IGPR, au descins la mai multe domicilii și sedii ale unor societăți comerciale din București, județul Ilfov și județul Prahova, efectuând cinci percheziții într-un dosar penal de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate. Societățile vizate se ocupă cu producerea sau cu importul și distribuția de produse biocide care sunt folosite în unitățile sanitare pentru procedurile de dezinfecție.

În baza dovezilor pe care le dețin până la acest moment, anchetatorii spun că pe parcursul anului trecut, societățile vizate au produs și distribuit către mai multe spitale din țară produse biocide destinate dezinfecției suprafețelor, care, însă, nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea germenilor.

Ancheta în acest caz a fost demarată ca urmare a unei sesizări făcute în luna ianuarie a acestui an de către Ministerul Sănătății, la finalul acțiunilor de control efectuate în spitalele din țară pe parcursul anului precedent.

 

Comunicatul remis în această dimineață de IGPR a fost urmat la câteva ore de o declarați făcută de ministrul Sorina Pintea, care a precizat că în cadrul acțiunilor tematice de control au fost implicați inspectori de la toate direcțiile județene de sănătate publică, fiind efectuate verificări în unități sanitare dar și cabinete de înfrumusețare. Cu această ocazie, s-a verificat calitatea pentru 15 produse biocide, echipele de inspectorii sanitari recoltând probe din aceste produse, care au fost ulterior analizate în laboratoare acreditate.

În urma analizelor s-a constatat că mai multe loturi din 3 astfel de  produse erau neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide. Era vorba de produse utilizate pentru dezinfectarea instrumentarului, două dintre ele aparținând unui producător din București cu punct de lucru în județul Ilfov, iar celălalt fiind un produs importat și distribuit de o societate din județul Prahova. Sorina Pintea a mai precizat că imediat ce au fost descoperite aceste nereguli,  direcțiilor de sănătate publică din București, Ilfov și Prahova li s-a solicitat să efectueze controale în unitățile sanitare, în paralel cerându-se și celorlalte direcții județene din țară să retragă din unitățile sanitare publice și private și din cabinetele de înfrumusețare dezinfectații depistați neconformi, în vederea returnării la producător sau distribuitor.

 

Sorina Pintea

Totodată, societatea producătoare din București și firma de distribuție din Prahova au fost amendate, suma totală a sancțiunilor aplicate ridicându-se la 35.000 de lei. Având în vedere rezultatele analizelor de laborator, Ministerul Sănătății a sesizat și Poliția în luna ianuarie, fiind astfel deschis dosarul penal în cadrul căruia au avut loc perchezițiile din această dimineață.

Sorina Pintea spune că astfel de produse biocide neconforme au fost achiziționate de peste 30 de spitale, însă viața pacienților nu a fost pusă în pericol, dacă au fost respectate procedurile de dezinfectare. Aceasta pentru că procedurile respective conțin mai multe etape, iar produsele găsite neconforme sunt dezinfectanți de primă etapă.

Dezinfecţia se face în mai multe etape, se aplică în mai multe tipuri de dezinfectanţi. Acest tip de dezinfectant pentru care noi am găsit această neconformitate se aplică în prima etapă. Se şterge suprafaţa cu acest dezinfectant, apoi se şterge cu încă unul şi cu încă unul. Deci vorbim de acţiunea acelui dezinfectant care, pe capitolul fungicide, nu acţiona corespunzător. Aceste produse se aplică în prima etapă de dezinfecţie, deci dacă procedurile sunt respectate întocmai, conform legislaţiei în vigoare, nu există niciun pericol pentru pacienţii din spitale”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*