Institutul Matei Balș reacționează după ce a fost subiectul unui fake news

Un articol apărut în spațiul public sugera faptul că pacienților li s-ar fi servit masa în farfurii inscripționate cu sigla PSD, fapt infirmat de reprezentanții unității medicale.

 

Sursa: g4media.ro

Un material apărut pe site-ul unei asociații a făcut furori, zilele acestea, în spațiul public. Acesta sugera că, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, pacienților le-a fost servită masa în farfurii inscripționate cu sigla PSD. 

Articolul conținea și două fotografii care ar fi fost furnizate de pacienți. Acestea prezintă o farfurie cu sigla partidului, așezată pe un cearșaf inscripționat cu numele institutului, însă cadrul este unul foarte strâns și nu oferă mai multe detalii, astfel că, pentru orice persoană care nu obișnuiește să dea crezare la prima citire tuturor informațiilor aflate pe Internet, imaginea ridică multe semne de întrebare. Fotografia putea fi făcută oriunde sau „punerea în scenă” putând fi regizată în cadrul unității medicale.

Sursa precizată era „mai mulți pacienți internați săptămâna trecută la institutul Matei Balș”, conform cărora farfuriile ar fi fost folosite timp de mai multe zile, însă, cu toate acestea, singurele imagini apărute în spațiul public erau doar cele două fotografii care nu sunt deloc sugestive în acest sens.

Informația a fost preluată și de alte site-uri, fiind distribuită pe Facebook chiar și de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, stârnind un val de reacții pe care astfel de știri le generează de obicei, acesta fiind, de altfel și scopul pentru care sunt lansate.

 

Institutul Matei Bals

Prima reacție oficială a venit aseară din partea Ministerului Sănătății, care a anunțat, pe aceeași rețea de socializare, că a solicitat lămuriri din partea conducerii Institutului Matei Balș, iar din primele date comunicate reiese că este vorba de o știre falsă, încadrându-se în fenomenul cunoscut drept „fake news”, reprezentanții institutului urmând să revină cu detalii în cursul zilei de azi.

Așa s-a și întâmplat, Institutul Matei Balș a remis în această dimineață un comunicat de presă în care neagă cele afirmate de autorul articolului, calificând informația drept „o nouă încercare de discreditare a sistemului de sănătate şi a profesioniştilor dedicaţi îngrijirii pacienţilor”, atribuind totodată și alte scopuri acestui demers.

Ca urmare a apariției acestei știri, la nivelul unității medicale a fost efectuată o verificare internă, în urma  căreia s-a stabilit că în dotarea institutului nu a existat și nu există astfel de veselă, destinată servirii mesei pacienților sau personalului medical.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Articolul respectiv face referire și la faptul că în 2015, managerul Adrian Streinu Cercel a fost declarat în incompatibilitate, întrucât a îndeplinit simultan și funcțiile de secretar ştiinţific al Senatului UMF Carol Davila, precum şi de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dar și la o investigație publicată anul trecut pe un site al unei alte organizații, conform căreia dr. Adrian Streinu Cercel a înființat un offshore prin intermediul căruia ar fi deturnat fonduri norvegiene destinate testării gratuite a românilor pentru HIV și hepatita C.

În comunicatul institutului se menționează că situația de incompatibilitate a fost clarificată de justiție, o sentință definitivă exonerându-l pe actualul manager de orice conflict de interese. În legătură cu celelalte acuze aduse se menționează că acesta i-a dat în judecată pe autorii investigației, pentru că ar fi lansat acuzații nefondate împotriva sa.

În aceste condiții, fake news-ul despre „farfuriile PSD-iste”  ar putea avea şi intenţia de influenţare a justiţiei în cazul procesului deschis ca umarea a acuzelor aduse de autorii investigației publicate anul trecut. „De asemenea, astfel de abordări politizate pot compromite grav credibilitatea demersurilor făcute de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş şi de către prof. dr. Adrian Streinu Cercel pentru sprijinirea aprobării Legii vaccinării şi pentru rezolvarea problemelor legate de urgenţa creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din România”, se mai precizează în comunicat. Și în acest caz, institutul își rezervă dreptul de a acţiona în continuare, conform prevederilor legale privind răspândirea în mass-media de ştiri neadevărate şi calomnioase.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*