Capusele, „musafiri nepoftiti” la picnicurile de 1 Mai

In vacanta de 1 Mai, 132 de persoane au ajuns la spital intepate de capuse, 14 dintre acestea prezentandu-se la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Buzau.

 

spitalul judetean buzau _1479Locuitorii din acele zone ale tarii care au beneficiat de vreme buna in minivacanta recent incheiata, au pastrat si de aceasta data traditia sarbatorii de 1 Mai, luand cu asalt zonele de picnic si incingand gratarele, marea majoritate dintre ei ignorand total „pericolul din iarba” reprezentat de capusele prezente din abundenta in aceasta perioada in zonele inverzite. Daca petrecaretii le-au ignorat, capusele nu au dat dovada de aceeasi indiferenta in ceeea ce ii priveste, asa ca 132 de persoane au ajuns la spital in aceasta perioada, dupa ce au fost intepate de aceste insecte. Datele au fost furnizate de medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, care a mai precizat ca o treime dintre acesti pacienti au fost copii. Au  existat chiar si patru situatii in care tot atatea persoane intepate de capuse au considerat ca este vorba de o urgenta medicala si, in consecinta, au chemat Ambulanta. Toate cele patru solicitari au venit pe adresa Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

La Spitalul Judetean Buzau s-au prezentat in aceste zile 14 persoane care au avut probleme similare, declarand ca au fost intepate de capuse, niciunul dintre cazuri nepunand insa probleme deosebite, asa ca pacientii su fost lasati sa plece acasa dupa ce le-au fost extrase insectele din piele, iar zona intepaturii a fost dezinfectata de personalul medical aflat in garda.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel a profitat de ocazie pentru a atrage atentia ca sezonul de activitate intensa a capuselor a inceput, perioada maxima de risc fiind lunile mai-iunie. In acest context, persoanele care merg in parcuri, paduri, zone de picnic sau locuri cu multa vegetatie este de preferabil sa poarte pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga si sa manifeste mai multa atentie la animalele purtatoare de capuse. Aparent inofensive, aceste insecte sunt purtatoare ale unei bacterii care, odata transmisa la om, poate provoca boala Lyme, cunoscuta si sub numele de „boala cu 1000 de fete”, din cauza varietatii de simptome pe care le poate dezvolta si care pot face sa fie confundata cu alte maladii. Bacteria transmisa de capusele bolnave intra in sange si afecteaza articulatiile, muschii, inima si sistemul nervos, iar in unele cazuri bolnavii pot paraliza.

 

capusa scoasa din pielePentru a preveni astfel de infectii, este recomandata distrugerea populatiei de capuse in zonele locuite, prin activitati de dezinsectie in perimetrele cu spatii verzi, iar in cazul plimbarilor sau iesirilor la picnic, in zonele impadurite din afara localitatilor, este preferabila purtarea unor haine lungi, care sa nu lase expusa pielea.

In cazul in care se constata ca o capusa s-a fixat pe piele, specialistii recomanda prezentarea imediata la medic, intrucat in acest caz este esential ca insecta sa fie extrasa corect, existand riscul ruperea acesteia si eliberarea de substante in rana creata. Nu toate capusele sunt purtatoare al bacteriei Borrelia, insa in cazul fiecarei intepaturi trebuie dovedita maxima prudenta, iar in cazul aparitiei de roseata sau eruptii n jurul zonei intepate, trebuie consultat de urgenta un medic specialist.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna, daca este corect recomandat si aplicat de catre medic, in timp util. Boala poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la intepatura capuselor.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*