S-a rezolvat criza de vaccin antirabic

16 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii si compania producatoare au ajuns la o intelegere, furnizorul acceptand in cele din urma conditiile de pret impuse de minister.

 

Dr. Catalin Apostolescu

Dr. Catalin Apostolescu

Criza de vaccin antirabic aparuta in urma cu cateva saptamani la Institutul Matei Bals, care risca sa se extinda in intreaga tara, in conditiile in care producatorul nu ajungea la o intelegere cu Ministerul Sanatatii, a luat sfarsit saptamana aceasta, iar aprovizionarea spitalelor cu acest vaccin nu va avea de suferit.

Problema nu este una recenta si nu se refera doar la vaccinul antirabic, dar a devenit una acuta in momentul in care Institutul Matei Bals, una dintre unitatile la care se prezinta zilnic foarte multi pacienti muscati de caini, a anuntat pe 23 noiembrie ca a epuizat stocurile de vaccin antirabic si nu poate face reaprovizionarea din cauza faptului ca Ministerul Sanatatii inca nu ajunsese la o intelegere cu producatorul in privinta pretului. „Este o sincopa pe termen mai lung, pentru ca Ministerul Sanatatii renegociaza pretul cu producatorii de vaccin. Nu numai pentru antirabic este valabila aceasta problema, pentru toate produsele biologice. Pana nu se incheie procedura de renegociere a pretului, noi nu putem sa il cumparam. Noi avem bani, ei il au in depozit, dar nu putem sa il cumparam. Aceasta problema tine de aproximativ doua luni”, declara la acel moment medicul Catalin Apostolescu, purtatorul de cuvant de la Matei Bals.

 

vaccinSincopa se datora faptului ca Ministerul Sanatatii dorea sa achizitioneze vaccinul la un pret mai mic, egal cu preturile minime practicate in 10 state din Uniunea Europeana, conform noilor prevederi, insa producatorul nu era de acord cu acest pret. De altfel, inca de la momentul in care autoritatile din Sanatate au adoptat aceste prevederi legislative referitoare la preturile medicamentelor, au existat permanent discutii in contradictoriu cu reprezentantii producatorilor de medicamente, care nu s-au aratat dispusi sa reduca preturile si au cerut sa li se asigure conditii ca in tarile la care se face raportarea la preturile minime ale medicamentelor.

Pe fondul acestor controverse, Ministerul Sanatatii nu a putut ajunge initial la o intelegere cu producatorul Sanofi Pasteur, cel care trebuia sa livreze vaccinul antirabic pentru Institutul Matei Bals, fiind, de asemenea, principalul furnizor si pentru alte mari unitati sanitare din tara.

 

SanofiIn cele din urma s-a ajuns la o intelegere, producatorul de vaccinuri transmitand un comunicat in care anunta ca a acceptat contitiile impuse de Ministerul Sanatatii pentru furnizarea pe plan local a vaccinului antirabic Verorab. „Avand in centrul preocuparilor sanatatea publica din Romania, Sanofi Pasteur a decis sa accepte furnizarea pe plan local de vaccin Verorab (vaccin anti-rabic inactivat, pulbere si solutie pentru suspensie injectabila, pachet de 5 fiole incolore, cu o singura doza de pulbere si 5 fiole de 0,5 ml solutie pentru suspensie injectabila) in conditiile propuse de catre Ministerul Sanatatii. Decizia Sanofi Pasteur s-a bazat pe preocuparea noastra constanta pentru sanatatea publica si pentru sanatatea fiecarui pacient roman. Sanofi Pasteur a actionat intotdeauna in conformitate cu legile locale. Confirmam inca o data ca intreaga documentatie de pret pentru vaccinurile Sanofi Pasteur a fost inaintata autoritatilor locale in deplina conformitate cu legislatia si reglementarile actuale. Sanofi Pasteur doreste sa reconfirme disponibilitatea stocurilor de vaccin antirabic Verorab necesare pentru a satisface cererile spitalelor din Romania”, se arata in comunicatul companiei farmaceutice.

 

Adriana Bratosin

Adriana Bratosin

Criza de vaccin antirabic nu s-a resimtit si la nivelul Spitalului Judetean Buzau, desi unitatea medicala facuse o comanda in luna octombrie, care a fost onorata abia zilele acestea. Este vorba de o alta marca de vaccin, Favirab, pe care spitalul buzoian l-a comandat in luna octombrie, cand stocurile existente se redusesera simtitor. Cele 40 de doze de vaccin comandate au sostit de curand, insa in perioada scursa de la data comenzii, unitatea medicala a facut fata cu vaccinurile care inca se mai aflau pe stoc, asa ca nu s-a pus niciun moment problema ca vreun pacient sa nu poata beneficia de tratamentul antirabic din cauza lipsei vaccinurilor.

Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al SJU Buzau, Adriana Bratosin, unitatea medicala a mai facut o comanda mai mare de Verorab, pe care inca o asteapta sa soseasca, iar acest lucru este posibil sa se intample in zilele urmatoare, avand in vedere faptul ca producatorul vaccinului si Ministerul Sanatatii au ajuns la un acord in privinta pretului.

 


Adaugati un comentariu


 

*