Centrul de carantină de la Arbănași a intrat în legalitate

27 februarie 2020 | 0 comentarii |

În același timp, autoritățile buzoiene continuă să ia măsuri pentru a face față unei eventuale creșteri a numărului persoanelor care necesită instituirea unor măsuri de carantină sau care vor avea nevoie de ajutor medical specializat. 

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat zilele trecute, Garda de Mediu Buzău a dispus, în data de 20 februarie, interzicerea activității în cadrul centrului de agrement de la Arbănași, acolo unde autoritățile județene au decis amenajarea unui prim centru de carantină pentru persoanele asimptomatice, dar suspectate că ar putea fi purtătoare ale noului coronavirus.

Inspectorii de mediu au efectuat un control neplanificat, în urma unei sesizări, iar cu această ocazie spun că au descoperit că autorizația de mediu pe care o deținea Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Buzău, care administrează centrul de la Arbănași, conținea unele prevederi în afara legii, în ceea ce privește evacuarea apelor reziduale. Potrivit inspectorilor Gărzii de Mediu, neregulile nu erau doar „pe hârtie” ci și în realitate, ceștia constatând că apele reziduale din cadrul centrului se deversau pe un teren învecinat, iar de aici ajungeau în apele Slănicului.

Ce-i drept, tabăra nu era utilizată, astfel că nu existau nici ape reziduale, însă având în vedere că aici fusese amenajat centrul de carantină, inspectorii de mediu au interzis desfășurarea oricărei activități, până la remedierea problemelor semnalate.

Termenul limită de conformare a fost data de 24 februarie, iar între timp, în data de 23 februarie, aici a fost adusă femeia care se întorsese din Italia și a sunat la 112 pentru a anunța că intrase în contact cu o persoană infectată, imediat ce a coborât din microbuzul cu care a venit din Italia.

 

Aceasta a fost plasată în carantină la Arbănași, în timp ce interdicția impusă de Garda de Mediu era încă în vigoare, iar instituția a fost notificată ieri, că problemele semnalate în urma controlului au fost remediate. Astfel, țeava care evacua apele reziduale pe terenul învecinat a fost blindată, totodată fiind trimisă o notificare și către RER Ecologic pentru vidanjarea apelor reziduale existente în sistemul de evacuare al centrului de agrement.

A fost trimisă și o adresă către Agenția de Protecție a Mediului Buzău, cu privire la schimbarea condițiilor din autorizația de mediu, iar în acest fel, centrul de la Arbănași îndeplinește condițiile necesare pentru a funcționa. Între timp a fost stabilit un nou centru de carantină, într-un spațiu al secției exterioare de Boli Infecțioase a SJU Buzău, fiind pregătite și două construcții modulare și urmând a fi achiziționate încă două, pentru a fi utilizate în caz de necesitate.

 

Cele mai recente date furnizate de Prefectura Buzău arată că, în prezent, la nivelul județului sunt monitorizate la domiciliu 32 de persoane și o persoană se află în carantină în centrul de la Arbănași. Pentru 5 persoane au fost recoltate probe pentru analize, iar rezultatele în cazul a patru dintre ele au arătat că nu sunt infectate cu noul coronavirus, în tomp ce pentru a cincea sunt așteptate rezultatele de la Institutul „Matei Balș”. Între acestea se află femeia de 52 de ani izolată în centrul Arbănași timp de 14 zile, și tânăra de 29 de ani din Râmnicu Sărat, care a fost transportată în cursul zilei de marți la Institutul Matei Balș din București, unde a fost diagnosticată  cu gripă tip A și a rămas sub supraveghere medicală în unitatea din Capitală.

Până la această dată, de pe raza județului Buzău au fost efectuate 5 apeluri la 112 – trei de către persoane ce locuiesc în municipiul Buzău, unul din comuna Beceni și un altul din Râmnicu Sărat, privind cetățeni reveniți în țară din Italia. Toți se află în monitorizarea medicilor.

Cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, la Spitalul Județean de Urgență au fost amplasate 4 module tip container în diferite zone ale unității sanitare, inclusiv în secțiile exterioare, pentru un triaj avansat al pacienților și aparținătorilor și au fost instituite filtre la intrările în spital, prin care se face evaluarea rapidă a pacienților. Unitatea medicală a achiziționat și 10 termometre non-contact, prin aceste măsuri fiind eliminat riscul ca un eventual pacient infectat cu coronavirus să intre în contact cu alte persoane. Totodată, autoritățile informează că, la nivelul județului, există pe stoc echipamente de protecție, inclusiv cele speciale și soluții dezinfectante.

 

Și la Râmnicu Sărat, Primăria va achiziționa și va amenaja două module tip container pentru a fi pregătite, a nevoie, să funcționeze ca spații de carantinare a persoanelor suspecte a fi infectate cu COVID-19. O altă construcție modulară, aflată în proprietatea Inspectoratului Județean de Jandarmi va fi amenajată de către Consiliul Județean Buzău și fa fi pusă la dispoziție, în caz de necesitate. Totodată, Primăria Buzău va identifica spații de carantinare și va achiziționa un modul tip container pentru a fi folosit în caz de nevoie.

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății, a fost operaționalizată linia telverde, destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu noul coronavirus. Persoanele care doresc informații despre situațiile legate de Covid – 19 pot apela numărul 0800800358  zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv sâmbătă și duminică. De reținut este faptul că linia telefonică este strict pentru informarea cetățenilor și NU este un număr de urgență. În cazul în care există suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.

Ministerul Sănătății informează că în contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional. În acest moment, 99 de persoane se află în carantină, iar 5.667 sunt monitorizate la domiciliu. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 59) cu privire la Coronavirus.

În prezent, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș sunt în lucru un număr de 17 probe biologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*