Încep controalele în maternități și campania anti-șpagă

9 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Sorina Pintea a semnat ordinul privind declanșarea controalelor în maternitățile din țară și a convenit cu sindicatele să elaboreze un plan de măsuri pentru limitarea fenomenului șpăgii în spitale.

 

Controalele în maternitățile din țară, pe care autoritățile din Sănătate le anunțau încă de anul trecut, se vor declanșa de săptămâna viitoare, începând, cel mai probabil, cu data de 15 ianuarie, conform ordinului pe care ministrul Sorina Pintea l-a semnat în acest sens. Controalele vor viza în mod special măsurile luate le nivelul fiecărei maternități pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, acțiunea fiind demarată în toamna anului trecut la nivelul maternităților de stat și private din București.

Întâmplător, în aceeași perioadă a izbucnit și scandalul copiilor infectați cu stafilococ auriu la maternitatea Giulești, unitate medicală care a fost închisă timp de trei săptămâni pentru efectuarea procedurilor de curățenie și dezinfecție, urmând ca în viitorul apropiat să fie mutată într-un alt sediu.

În acest context, problema infecțiilor nosocomiale în maternități a devenit una de maxim interes, fiind luată decizia ca acțiunea de control demarată la nivelul Capitalei să fie extinsă în toată țara.

 

Caludiu Damian si dr. Carmen Scântei

Sorina Pintea a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că ordinul privind declanșarea controalelor este deja semnat, iar verificările vor începe chiar de săptămâna viitoare.

Fără îndoială că și maternitatea din Buzău va face obiectul unui astfel de control, managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, declarând că nu își face nici un fel de griji din acest punct de vedere, pentru că la nivelul unității sunt bine monitorizate și ținute sub control aceste probleme. Aceleași afirmații le-a făcut managerul spitalului buzoian și la începutul lunii trecute când, în contextul scandalului de la maternitatea Giulești, în spațiul public au fost lansate informații alarmiste cu privire la maternitatea din Buzău. Atât Claudiu Damian cât și medicul epidemiolog Carmen Scântei au dat asigurări că riscul infecțiilor nosocomiale la secția de Neonatologie este unul foarte mic, în condițiile în care rata este de doar 0,22%, față de media națională care variază între 2% și 4%. Astfel, în 2016, la maternitatea din Buzău s-au consemnat cinci cazuri de infecții intraspitalicești, în 2017, trei cazuri, iar anul trecut patru, de fiecare dată fiind vorba de cazuri ușoare.

 

Sorina Pintea

Claudiu Damian a declarat pentru Sănătatea Buzoiană, în cursul zilei de azi, căîn continuare sunt respectate toate regulile pentru prevenirea apariției infecțiilor spitalicești la maternitate, iar riscurile sunt minime. Situația este sub control, astfel că nu avem de ce să ne facem griji față de controalele anunțate. În curând se va finaliza și realizarea spațiului special de vizitare – acel acvariu de la secția de Neonatologie, care va permite vizitarea copiilor fără ca aparținătorii să aibă acces în secție, astfel încât să reducem și mai mult riscul introducerii unor gemeni în spital”.

Un alt anunț făcut de Sorina Pintea se referă la un plan de măsuri realizat împreună cu sindicatele, în vederea limitării fenomenului șpăgii din spitale. „Împreună vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri, astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care, din păcate, nu este eradicat şi i-aş contrazice puţin pe colegii mei, în sensul că este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect. Totodată, am convenit să muncim, să lucrăm împreună pentru creşterea actului medical, iar prin contractul de colectiv de muncă să întărim rolul sindicatului în luarea deciziilor, în rezolvarea unor probleme care ţin în organizarea muncii salariaţilor dintr-un spital”, a mai declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*