Mai puțini copii abandonați în maternități și spitale

21 mai 2019 | 1 comentariu |

Cu toate acestea, numărul abandonurilor se menține la cote îngrijorătoare, cauzele principale fiind sărăcia și mamele minore.

 

Datele făcute publice la începutul acestei săptămâni de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) relevă faptul că în cursul anului trecut s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de abandon în maternități și spitale al noilor născuți, însă putem vorbi în continuare de un fenomen de proporții îngrijorătoare în România. Astfel, dacă în anul 2017 s-au înregistrat 804 cazuri în care nou-născuții au fost abandonați la scurt timp după ce au venit pe lume, fie în maternități, fie în unitățile medicale, anul trecut numărul copiilor ajunși în această situația a scăzut la 751, înregistrându-se astfel o diminuare cu 53 de cazuri.

Dintre cazurile consemnate anul trecut, cei mai mulți copii au fost abandonați în maternități – 520, în timp ce 205 au fost abandonați în secțiile de pediatrie, iar alți 26 au fost lăsați în alte secții de spital.

Din datele ANPDCA mai reiese că tot pe parcursul anului trecut, 713 copii au fost externați, iar dintre aceștia, 225 s-au reîntors în familii, 5 au fost plasați la familia extinsă, 42 au fost adoptați de alte familii sau persoane, iar 354 se află în grija asistenților maternali.

 

În același timp, 15 dintre copii abandonați anul trecut în unitățile sanitare au fost încadrați în centrele de plasament, 16 au ajuns în centrele de primire în regim de urgență, iar 25 se regăsesc în alte situații.

Cauzele principale pentru care nou-născuții continuă să fie abandonați în număr mare în maternități și spitale le constituie sărăcia – mamele recurgând la acest gest pentru că nu au resurse să mai întrețină încă un copil – și faptul că există încă numeroase situații în care copii sunt aduși pe lume de mame minore.

La nivelul județului Buzău, 25 de copii au fost abandonați în maternitate pe parcursul anului trecut, managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, declarându-se îngrijorat de acest fenomen, în condițiile în care, au existat și situații în care s-au înregistrat chiar și 4-5 abandonuri pe zi.

 

Acesta mai preciza la începutul lunii februarie că în 20% din numărul total de nașteri (2.340) care au avut loc la maternitatea buzoiană în cursul anului trecut  a fost vorba de mame minore, existând chiar și situații când adolescente de 16 ani se aflau deja la a doua naștere.

În timp ce unii copii nu sunt doriți de cele care îi aduc pe lume, pentru alții, se fac mari eforturi pentru a fi ținuți în viață, întrucât au venit pe lume înainte de termen sau cu probleme mari de sănătate. Astfel, organizația Salvați Copii a anunțat că va investi suma de 728.000 de lei pentru a achiziționa aparatură medicală care va ajunge la maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Situaţia maternităţilor din România rămâne una critică şi avem situaţii în care medicii pierd timp preţios încercând să găsească un loc liber într-o secţie de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtăşesc deopotrivă părinţii şi medicii. Salvaţi Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente şi, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secţiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvaţi”, a declarat președintele organizației, Gabriela Alexandrescu, citată într-un comunicat.



Comentarii (1)

  1. Hadîr Bianca spune:

    As dori sa fac o adoptie

Adaugati un comentariu


 

*