25 de copii abandonați în maternitatea buzoiană pe parcursul anului trecut

7 februarie 2019 | 0 comentarii |

În unele cazuri, aceștia au fost aduși pe lume de mame minore care, la rândul lor, nu au depășit vârsta copilăriei, deși unele dintre ele sunt chiar și la a doua naștere.

 

Din păcate, fenomenul abandonului copiilor la naștere rămâne unul de actualitate la nivelul județului Buzău. Este o consecință directă a sărăciei și a lipsei de educație sanitară și sexuală, în special în rândul adolescentelor cu vârsta până în 18 ani, care devin mame înainte de a depăși ele perioada copilăriei. Nu se întâmplă de ieri-de azi, iar fenomenul este unul valabil la nivelul întregii țări, România clasându-se pe primele locuri în Europa în ceea ce privește numărul de minore care devin mame.

Anul trecut, la maternitatea din Buzău au fost abandonați la naștere 25 de copii care, în primele săptămâni de viață au rămas în grija cadrelor medicale, până când autoritățile abilitate, respectiv DGASPC Buzău, au finalizat anchetele sociale și au găsit o soluție pentru acești copii, fie că le-au convins pe mame să îi ia acasă, fie i-au internat într-un centru de plasament.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian s-a declarat îngrijorat de acest fenomen, precizând că, de cele mai multe ori, copiii abandonați rămân în maternitate circa o lună de zile, până când Protecția Copilului finalizează procedurile necesare și ia măsurile ce se impun în astfel de situații. Acesta a mai precizat că au existat situații când s-au înregistrat chiar și 4-5 cazuri de abandon într-o singură zi.

 

Una dintre cauze este și aceea că multe dintre mamele care au adus copii pe lume la maternitatea din Buzău sunt minore, iar unele dintre ele s-au aflat la a doua naștere, deși au doar 16 ani. Astfel, din cele 2.340 de nașteri care au avut loc pe parcursul anului trecut la maternitatea buzoiană, în 20% din cazuri a fost vorba de mame minore. Procentul este considerat de medici și de managerul SJU Buzău ca fiind unul îngrijorător.

Pe lângă acest aspect, tot pe parcursul anului trecut, 440 de paciente au ajuns la maternitate cu grad infecțios, ceea ce înseamnă un risc ridicat de complicații la naștere, situație ce ar fi putut fi evitată dacă sarcina ar fi fost supravegheată și dacă pacientele în cauză ar fi mers la controalele medicale. „Sunt multe paciente, atât minore dar și peste 18 ani, care nu au mers la nici un consult înainte să nască, nu au făcut nici o analiză, iar asta crește riscul de complicații și infecții la naștere. Copiii vin pe lume cu probleme și aceasta este una dintre cauzele abandonului”, a precizat managerul SJU Buzău.

 

Principalul motiv pentru care copiii sunt abandonați în maternitate este, însă, sărăcia, coroborată cu necunoașterea unor noțiuni minime de contracepție, pe fondul lipsei unei educații sanitare. „Sunt femei din familii defavorizate care au deja 3-4 sau chiar mai mulți copii, iar aducerea pe lume a unui alt copil înseamnă o povară în plus pentru familie, astfel că decid să îl abandoneze la naștere”, a mai spus Damian.

În încercarea de a mai reduce acest fenomen de aducere pe lume al copiilor nedoriți, Consiliul Județean, în parteneriat cu SJU Buzău și DGASPC au inițiat, în luna decembrie a anului trecut, un program care a început să fie pus în aplicare începând cu luna ianuarie 2019. Programul vizează femeile din familiile sărace care nu își mai doresc un copil, acestora oferindu-li-se posibilitatea montării de sterilete, care împiedică apariția unei noi sarcini. Rolul de a identifica aceste femei și de a le aduce la cunoștință această posibilitate revine asistenților sociali din cadrul DGASPC, carte trebuie să obțină și acordul acestora de a beneficia de această procedură. Costurile pentru achiziționarea steriletelor sunt asigurate de Consiliul Județean, iar procedura este efectuată de medici din maternitate, fără nicio obligație financiară din partea pacientelor.

Până acum, pe parcursul lunii trecute, două femei și-au dat acordul pentru a beneficia de această procedură, fiind vorba de mame care deja au 3, respectiv 4 copii, și o situație financiară precară.

 


Adaugati un comentariu


 

*