La maternitatea Buzău „nu există infecții cu stafilococ auriu”

5 decembrie 2018 | 1 comentariu |

Conducerea Spitalului Județean de Urgență a ținut să comunice oficial acest lucru, după ce în spațiul public au apărut informații alarmiste, bazate pe un document intern interpretat tendențios.

 

În condițiile în care subiectul momentului în domeniul medical îl constituie situația de la maternitatea Giulești, după ce 20 de copii născuți aici au contractat infecții cauzate de stafilococul auriu, orice informație pe această temă, lansată în spațiul public, generează numeroase reacții și redistribuiri pe rețelele de socializare. Mulți dintre cei la care ajung astfel de știri sunt tentați să le dea crezare, mai ales dacă postările sunt însoțite și de un pasaj dintr-un facsimil după un document oficial. De multe ori, cei care lansează astfel de știri sunt persoane neavizate, care nu fac decât să „intoxice” opinia publică cu informații false, stârnind îngrijorare și chiar panică atunci când nu este cazul. Fenomenul, denumit „fake news”, foarte răspândit pe rețelele de socializare, iar o informație de această natură a vizat și maternitatea din Buzău, despre care un utilizator de Facebook a scris, zilele trecute, că ar fi în pericol de a fi închisă, după modelul maternității Giulești, după ce aici a fost descoperită prezența stafilococoului auriu, iar conducerea SJU Buzău ar fi băgat „cazul sub preș, devenind astfel complice la îmbolnăvirea a zeci de noi născuți și a mămicilor, dar și a personalului din maternitate”.

 

În condițiile enumerate mai sus, o astfel de informație stârnește îngrijorare și slăbește, firesc, încrederea în siguranța și calitatea serviciilor medicale. Mai grav este faptul că postarea este însoțită de un facsimil de pe un document intern al spitalului, a cărui lectură atentă și avizată arată că situația este una normală într-o unitate medicală și chiar demonstrează o grijă sporită pentru prevenirea infecțiilor intraspitalicești, nicidecum așa cum o prezintă utilizatorul de Facebook.

Pentru ca buzoienii să nu intre în panică inutil, managerul SJU Buzău și coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică, dr. Carmen Scântei, au explicat astăzi, într-o conferință de presă, care este situația reală referitoare la maternitatea din Buzău.  Aceștia au subliniat că niciun copil nu a fost infectat în ultima vreme cu o bacterie intraspitalicească și că acest risc nu există nici în prezent, unitatea medicală fiind sută la sută sigură din acest punct de vedere. „Chiar dacă este posibil ca, din exterior, una dintre mămici sau un vizitator să aducă germeni în spital, monitorizarea permanentă și respectarea strictă a normelor de igienă reduc la minim riscul infectării bebelușilor”, a explicat medicul epidemiolog.

 

Documentul prezentat pe rețeaua de socializare este o informare trimisă de DSP către conducerea spitalului, la începutul lunii trecute, prin care se menționa că, în urma înregistrării a 3 infecții cu Klebsiella Pneumoiae, în luna octombrie, a fost efectuată o investigație mai riguroasă în cadrul secției de Neonatologie, ocazie cu care a fost identificată „încărcătură microbiană pe aproape toate suporturile cercetate”, fiind identificată și prezența germenilor de stafilococ auriu în aeromicrofloră. În baza acestor rezultate, DSP recomanda conducerii spitalului să ia de urgență măsuri suplimentare de prevenție, curățenie și dezinfecție, fapt ce s-a și întâmplat imediat, continuându-se monitorizarea întregii unități medicale. Atât managerul Claudiu Damian, cât și dr. Carmen Scântei au subliniat că în maternitatea Buzău nu s-au întegistrat cazuri de copii infectați cu stafilococ auriu și nici în prezent nu există acest risc, mai ales că este vorba de o unitate nouă, dată în folosință doar de câțiva ani, timp în care regulile de igienă și procedurile de curățenie și dezinfecție au fost respectate cu strictețe. În plus, maternitatea buzoiană este construită conform normelor europene, are circuite foarte bine delimitate și căi de acces separate pentru urgențe, pentru personalul medical și pentru pacienți, așa că permite menținerea unei sterilități corespunzătoare.

 

Dr. Carmen Scantei

Despre analizele efectuate de DSP, dr. Carmen Scântei a declarat că a fost vorba de o procedură obișnuită de autocontrol, care se efectuează periodic, tocmai pentru identificarea la timp a prezenței germenilor și efectuarea procedurilor ce se impun în vederea înlăturării acestora. „Nu avem infecții intraspitalicești la Neonatologie și nici nu există riscul să avem. S-au făcut autocontroalele care se fac de obicei – până acum s-au făcut peste 500 de autocontroale aici – iar descoperirea unor germeni ne obligă să luăm măsuri. Apariția germenilor este inevitabilă, dar important este să-i depistăm la timp și să îi eliminăm, ceea ce s-a și întâmplat până acum. Rata infecțiilor la Neonatologie este foarte scăzută, de doar 0,22%, mult sub media pe țară care variază între 2% și 4%. În 2016 am avut cinci infecții, anul trecut trei, iar anul acesta patru, și nu vorbim de cazuri grave”, a precizat medicul epidemiolog.

Medicul epidemiolog a explicat, totodată, că „stafilococul auriu rezistent și multidrog rezistent se întâlnește frecvent și în mediul extern. A dezvoltat această rezistență pe fondul consumului necontrolat de antibiotice. În spitale întâlnim formele cele mai rezistente, care au dezvoltat imunitate la tratamentul antibiotic și la dezinfectanți. În urma analizelor, noi constatăm acest lucru și atunci putem intui care este sursa infecției. Daca e vorba de o formă foarte rezistentă, e clar că provine dintr-un mediu spitalicesc, însă formele obișnuite pot proveni de oriunde”, a subliniat dr. Carmen Scântei.

 

Claudiu Damian

La randul său, Claudiu Damian a declarat că pacientele care au născut sau urmează să nască la maternitatea din Buzău nu trebuie să își facă griji în privința riscului de infecții intraspitalicești, situația fiind ținută permanent sub control. În opinia sa, informațiile „alarmiste și complet false lansate în spațiul public, nu doar că aruncă o pată nemeritată pe imaginea unității medicale, dar se pot întoarce împotriva buzoienilor, inducând în rândul acestora o stare de îngrijorare și slăbindu-le încrederea într-un act medical sigur și de calitate”, pe care noua maternitate îl asigură în prezent. Mai mult, există riscul ca și medicii pe care spitalul face eforturi să îi atragă și-ar putea ridica unele semne de întrebare referitoare la condițiile și calitatea actului medical din SJU Buzău, ceea e i-ar putea determina pe unii dintre ei să nu mai candideze pe posturile scoase la concurs. „Nu ne ascundem greșelile atunci când acestea există, dar să fim acuzați  fără niciun temei că le ascundem sub preș și că suntem complici la îmbolnăvirea a zeci de nou-născuți, a pacientelor și a personalului din maternitate – așa cum susține autorul postării de pe Facebook – este prea mult. Eu, ca manager, chiar nu am cum să ascund astfel de infecții, pentru că sunt obligat să le raportez la DSP, iar medicii sunt la rândul lor încurajați să le raporteze. Primesc rapoartele de pe secții după ce se efectuează controalele, le centralizez și apoi le raportez mai departe la DSP și chiar nu am cum să le ascund”, a declarat Claudiu Damian.

 

În același timp, managerul SJU consideră extrem de grav faptul că un document intern al spitalului a ajuns în posesia unei persoane care nu face parte din personalul unității medicale și a fost publicat în spațiul public.

Damian spune că o astfel de situație nu s-a mai întâmplat în SJU Buzău de 30 de ani. În aceste condiții, la nivelul spitalului s-a demarat o anchetă internă pentru a se stabili cum a ajuns documentul respectiv în posesia celui care l-a publicat.

Managerul a anunțat că va face și o sesizare la Poliție, întrucât ar putea fi vorba chiar de o faptă de natură penală. „Consider că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat, că un document intern al spitalului a ajuns în spațiul public. În circuitul intern avem sute de documente, unele conțin coduri, date personale ale pacienților, care sunt confidențiale. Am demarat o anchetă internă la nivelul spitalului și mă voi adresa și Poliției, pentru că ar putea fi vorba chiar de o faptă penală și vrem să evităm ca acest lucru să se mai repete”, a mai declarat managerul SJU Buzău.

 Comentarii (1)

  1. Dr Dr C C POPESCU spune:

    Un risc de infectare exista oriunde exista personal, pacienti si vizitatori… În mediul medical, orice risc se poate diminua cu masuri adecvate… dar nimeni nu poate garanta acest lucru. Asa am invatat in secolul trecut la Facultate la boli infectioase…! Posibil ca in era digitalizarii sa se mai schimbe ceva…
    Chiar si un Computer poate lua un Virus…

Adaugati un comentariu


 

*