Splină gigant, extirpată de la o pacientă cu o formă gravă de leucemie

5 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Operația a avut loc la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare și nu a fost lipsită de riscuri, din cauza bolii de care suferea pacienta.

 

O intervenție chirurgicală mai puțin obișnuită a avut loc, zilele acestea, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Este vorba de o operație de extirpare a splinei, în cazul unei paciente de 63 de ani, care suferă de leucemie cu celule păroase, afecțiune ce face parte din categoria bolilor hematologice cel mai greu de tratat.

Gradul de dificultate ridicat al acestei operații a fost amplificat de dimensiunea impresionantă a splinei pacientei, organul mărindu-se din cauza bolii de care femeia suferea și ajungând astfel la o greutate de peste 6 kilograme. Pacienta ajunsese în această situație deoarece boala de care suferea nu fusese investigată până acum, fapt ce i-a dat splinei posibilitatea să se dezvolte în mod necontrolat, pe fondul afecțiunii hematologice. În momentul în care organul ajunsese să ocupe, practic, întreaga cavitate abdominală, pacienta s-a prezentat la spital, unde a fost supusă investigațiilor de rigoare, care au indicat necesitatea intrării urgente în sala de operație.

 

SJU Baia Mare

Primul care a examinat-o pe pacientă a fost medicul Cristina Truică, din cadrul cabinetului de Hematologie al ambulatoriului integrat al spitalului, care a stabilit diagnosticul pe baza analizelor de laborator, a ecografiei și a unei computer tomografii. Cu aceeași ocazie, medicul hematolog a constatat că splina femeii era extrem de mare, ajungând la acea dimensiune considerabilă.

Așa cum a explicat, după intervenție, dr. Mihaela Leșe, șef Bloc Operator, pe lângă dimensiunile foarte mari ale splinei, pacienta avea asociate tulburări de coagulare majore şi anemie severă, probleme care, cu toate eforturile făcute preoperator, nu au putut fi compensate, din cauza stadiului avansat al bolii. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală pentru extirparea splinei, care ocupa tot abdomenul, reprezenta o urgență, așa că echipa medicală le-a prezentat aparținătorilor și pacientei riscurile pe care le presupunea această operație, oată cu indicația de intervenție chirurgicală care era necesară.

 

Femeia în vârstă de 63 de ani și rudele sale și-au dat acceptul pentru efectuarea intervenției chirurgicale, iar operația a fost efectuată de o echipă formată din dr. Mihaela Leșe, medic ATI, dr. Claudiu Mare și dr. Lavinia Mureșan, medici chirurgie generală, as. inst. Voicu Zoicaş, as. inst. Sandală Chertiţa, as. anest. Sanda Cătană şi inf. Mihaela Orha.

Aceștia și-au asumat, împreună cu pacienta, riscurile pe care le reprezenta splenectomia, operația de extirpare a splinei supradimensionate durând mai bine de două ore. Pe timpul intervenției a fost nevoie de administrarea intraoperator de plasmă şi multiple unităţi de factor VII, care au corectat coagularea la valori acceptabile. După ce operația s-a încheiat cu bine, medicii au constatat că dimensiunea splinei extirpare era de 36/22 de centimetri, iar organul cântărea nu mai puțin de 6,1 kilograme.

În urma intervenției, femeia are parametri clinici și biologici stabili și este supravegheată în secția Chirurgie Generală a spitalului județean din Baia Mare.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*