Un refugiat afgan, angajat ca medic la UPU Baia Mare

22 martie 2016 | 0 comentarii |

Tanarul face naveta intre spital si centrul de refugiati de la Somcuta Mare unde este cazat temporar, dorind sa otina statutul de azilant si sa se stabileasca in Romania.

 

Dr. Nazar Mohammad

Dr. Nazar Mohammad

Intr-o perioada in care in mediul public circula o serie de informatii si opinii contradictorii referitoare la refugiatii care au impanzit Europa, iar la Brxelles a avut loc un nou atac terorist, in Romania, un tanar de 26 de ani din Afganistan demonstreaza ca nu toti cei care au acest statut trebuie priviti ca rezerve sau cu dusmanie, multi dintre ei avand cu totul alte intentii.

Ce-i drept, tanarul afgan nu a ajuns in Romania odata cu valul de refugiati, ci in urma cu cativa ani, cand a obtinut o bursa de studii oferita de Ministerul Educatiei, devenind ulterior student al Facultatii de Medicina si Farmacie din Craiova. Se intampla in 2007, cand medicul Nazar Mohammad avea 17 ani si venea in Romania dintr-o tara macinata de razboi, unde sansele sale de a accede la invatamantul superior erau infime. In primul an petrecut in Romania a urmat un curs intensiv de limba romana, iar un an mai tarziu a inceput cursurile de Medicina la Craiova. Dupa trei ani, in 2011, s-a transferat la UMF Carol Davila, absolvind cursurile Faculatii de Medicina in vara anului trecut.

A refuzat sa se intoarca in tara natala, desi acolo are o familie in care mai are 12 frati, intentia sa fiind aceea de a ramane in Romania pentru a-si face rezidentiatul si apoi sa profeseze aici. A incercat sa isi obtina statutul de azilant, insa in urma interviului sustinut la Inspectoratul General pentru Imigrare i s-a spus ca nu indeplineste conditiile legale pentru a primi acest statut.

 

SJU Baia Mare

SJU Baia Mare

A ajuns astfel in Centrul de Refugiati din Somcuta Mare, dar nu  s-a descurajat, apeland la instantele judecatorest in incercarea de a obtine statutul de azilant. Intre timp, tanarul medic si-a dorit si sa profeseze, asa ca s-a adresat Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, cea mai apropiata mare unitate medicala de centrul de refugiati in care este cazat. Pentru a putea profesa, s-a adresat Colegiului Medicilor Maramures care i-a eliberat certificat de libera practica si astfel, la inceputul acestei luni, a fost angajat ca medic la sectia UPU a spitalului din Baia Mare. „Am depus, in urma cu mai multe luni de zile, o cerere la Colegiul Medicilor Maramures pentru a obtine certificatul de libera practica, certificat pe care l-am obtinut si asa am reusit sa ajung la SJU Baia Mare, unde voi lucra o perioada de trei ani, conform legii, sub supravegherea medicilor specialisti. Munca in UPU e foarte frumoasa si sunt foarte multumit de colegii mei, doamnele si domnii doctori m-au primit cu bratele deschise. Ei sunt mereu alaturi de mine profesional, ma incurajeaza. Cred ca si doamna director Sorina Pintea a contribuit si contribuie ca eu sa ma adaptez cat mai repede la munca din spital. Oamenii nu sunt surprinsi ca vorbesc limba romana cu accent, au rabdare si inteleg ca sunt aici sa-i ajut”, a declarat dr. Nazar Mohammad, la scurt timp dupa ce si-a inceput activitatea in spital.

 

Dr. Nazar MohammadAcesta a mai precizat ca tine permanent legatura cu familia sa pe care nu a vazut-o de opt ani si ca si-ar dori sa isi revada rudele, insa este constient ca odata intors acasa nu va mai putea reveni in Romania. Accepta acest sacrificiu pentru ca este hotarat sa se stabileasca in Romania, unde vrea sa continue studiile post-universitare si sa isi faca rezidentiatul. Pentru aceasta are insa nevoie de statutul de azilant, statutul de refugiat nefiindu-i de foarte mare ajutor. Isi pune insa sperantele in decizia instantei de la care asteapta un verdict favorabil, pana atunci continuand sa locuiasca in centrul de refugiati de la Somcuta Mare. De aici face neveta la Baia Mare pentru a ajunge la servici, intentia sa fiind sa isi gaseasca o locuinta in oras, pentru a fi scutit de drum, dar mai ales de inconvenientele legate de cazarea intr-un centru de refugiati. „M-am adaptat Romaniei, pentru mine este in regula, oamenii ma inteleg. Poporul roman e un popor foarte bun, sunt oameni sociabili, amabili, sunt oameni milosi, au respect fata de strainii care vin sa studieze. Sunt oameni care transmit o anumita bucurie. Am prieteni romani, fosti colegi din Bucuresti si Craiova, sunt multumit de ei, mereu ne-am fost alaturi cu ce puteam sa ne ajutam intre noi, dar au fost si situatii in care unii m-au intrebat de unde sunt, iar cand au aflat ca sunt din Afganistan mi-au amintit de terorism si de Bin Laden. Nu am putut sa ma supar, pentru ca asta e perceptia unor persoane”, a mai marturisit dr. Nazar Mohammad.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*