Unitatile de Primiri Urgente au prioritate la angajari, insa medicii nu „se inghesuie”

Secretarul de stat Raed Arafat spune ca in continuare exista o criza de medici in sistemul public de urgenta, desi posturile au fost deblocate, iar majoritatea spitalelor dispun de fonduri pentru angajare.

 

spital urgentaProblema lipsei de personal in cadrul unitatilor de primire a urgentelor este una specifica majoritatii spitale din Romania, iar aceasta nu exista de ieri, de azi, ci de ani buni. Eforturile facute de-a lungul timpului de autoritati s-au dovedit ineficiente si fara rezultate notabile. Despre aceasta criza vorbesc directorii de spitale, Colegiul Medicilor si sindicatele, de ani intregi. Secretarul de stat Raed Arafat a analizat la randul sau aceasta criza si a precizat, ieri, ca eforturile pentru atragerea medicilor catre aceste sectii trebuie facute si de managerii spitalelor, nu doar de  autoritatile centrale. Problema a devenit una acuta, astfel ca in comitetul tehnic interministerial intre Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne s-a decis ca angajarile in unitatile de primiri urgente si la serviciile de ambulanta sa aiba prioritate. Totodata, Raed Arafat a mai precizat ca se lucreaza la realizarea unui plan pentru majorarea bugetului de personal in aceste sectoare, pentru a se putea face angajari in plus, insa mai ramane problema atragerii medicilor specialisti, intrucat, in opinia sa, nu sunt suficiente doar salariile oferite, chiar daca acestea au fost majorate.

 

Raed Arafat

Raed Arafat

In acest sens, secretarul de stat a spus ca este necesara si implicarea managerilor de spital, precum si a autoritatilor locale, in administrarea carora se afla multe dintre spitale. In majoritatea unitatilor sanitare au fost deblocate posturile pentru medici de urgenta, sunt asigurate si bugetele necesare pentru angajare, dar, cu toate acestea, specialistii nu se inghesuie sa profeseze aici, multi preferand sa lucreze in strainatate. Este o situatie pe care o intalnim la nivel national, din pacate. Nu mai este o problema de blocare a posturilor, se pot angaja medici, exista si fonduri de angajare, problema este acum sa gasim medicii. Cand faci concurs, trebuie sa fie si un efort facut de catre seful unitatii de primiri urgente si de catre managerul spitalului, ca sa atraga medici. Din pacate au plecat multi medici in ultimii ani din tara si incercam sa ii aducem inapoi, si sa ii tinem pe cei care acum sunt la pregatire”, a precizat Arafat.

 

Urgente chirurgieRaed Arafat a identificat si motivele care i-ar determina pe medicii de urgenta sa ramana in sistemul sanitar romanesc. El a precizat ca nu este vorba doar de aspectul material si ca salariile, oricat de atractive ar fi, nu sunt suficiente. In opinia sa, trebuie create conditii care sa ii arate medicului sa ca poate avansa in cariera,  sa i se ofere siguranta locului de munca, precum si toate dotarile necesare pentru a-si exercita in cele mai bune conditii meseria. „Pastrarea medicilor in tara nu tine doar de cresterea salariilor ci este o problema mai complexa, care sa ii arate medicului ca poate evolua in cariera, poate sa aiba loc de munca si sa ii asigure siguranta de munca.  La acest moment, in serviciile de urgenta nu avem probleme de acest gen, siguranta locului de munca este, dotare este, si bineinteles plata la un nivel acceptabil, nu neaparat cum sunt platiti in Germania, ca totusi in Romania costurile raman altfel, dar la un nivel acceptabil pentru ei. Ramane doar sa le facem cunoscut ca exista aceste conditii si sa ii atragem sa ramana sa lucreze in Romania”, a mai spus Raed Arafat.

 

5. alcoolici urgenteDin fericire, Spitalul Judetean Buzau, nu se mai afla pe lista in care criza de personal de la UPU are proportii dramatice, situatia fiind mult imbunatatita fata de acum doi-trei ani, cand, la un moment dat, la nivelul sectiei exista doar un singur medic specialist. La ora actuala, in cadrul sectiei lucreaza, pe langa medicul specialist sef de sectie, alti cinci medici cu norma intreaga, un medic cu jumatate de norma si doi rezidenti pe post. Acestora li se adauga o asistenta sefa si alte 64 de asistente medicale. Criza de personal se mai resimte totusi, daca tinem cont de faptul ca din totalul de 157 de posturi de pe sectie sunt ocupate doar 74, insa situatia este mai buna decat la alte spitale din tara. Potrivit conducerii unitatii medicale, ar mai fi nevoie de trei medici specialisti pentru ca programul garzilor sa nu mai fie unul incarcat, angajarea acestora fiind prioritara, dupa care se are in vedere si angajarea de asistente si personal auxiliar.

 Comentarii (1)

 1. Un medic spune:

  Organizarea UPU a fost coordonata de la inceputuri de Raed Arafat.
  Scopul a fost corect, dotarea cu aparatura s-a îmbunatatit dar problema de personal a fost cea pe care a neglijat-o.
  Este numai vina dansului ca, in calitate de secretar de stat la Sanatate, a ordonat in 2007 ca la toate spitalele judetene sa se desfiinteze camerele de garda (vechea organizare) si sa se deschida UPU.
  Nici la acel moment nu se putea asigura necesarul de medici urgentisti, desi pana atunci nu plecasera medici urgentisti in strainatate.
  In continuare a completat necesarul de medici la urgenta cu medici de familie (care mai facusera cateva cursuri de resuscitare). Diferenta de competente intre un medic urgentist si un medic de familie cu cursuri de urgenta este majora.
  Ulterior a survenit criza financiara (dansul tot secretar de stat a fost) si s-a ordonat sa nu se mai faca angajari in sanatate. In acea perioada unii au migrat, altii au iesit la pensie (dintre medicii de spital) si astfel s-a ajuns sa nu mai fie personal nici pentru UPU nici pentru spitale. Iar medicii din spital, ramanand putini, nu au mai putut suplini lipsa de personal de la UPU.
  In concluzie, problema nu este nu numai migrația medicilor, cat proasta organizare a asigurarii cu personal, de la startul acestui sistem UPU.

Adaugati un comentariu


 

*