O nouă premieră medicală la Centrele de Excelență ARES

18 septembrie 2018 | 0 comentarii |

O pacientă care risca să-și piardă brațul drept a fost salvată printr-o procedură minim invazivă de eliminare a cheagurilor de sânge.

 

Specialiștii Centrelor de Excelență ARES au realizat o nouă premieră medicală, o intervenție prin care viața unei paciente din București, în vârstă de 81 de ani, a fost salvată. Pentru a salva pacienta, medicii au intervenit minim invaziv, prin trombectomie mecanică, prin sistemul endovascular de trombo-aspirație ROTAREX.

Potrivit reprezentanților ARES, pacienta fusese diagnosticată cu ischemie subacută la mâna dreaptă și prezenta un cheag de sânge în artera subclavie, descoperit în urmă cu o lună, când fusese internată de urgență la un alt spital din București. „Din cauza faptului că mușchiul brațului drept nu era alimentat cu sânge, pacienta suferea de dureri semnificative chiar și la cele mai banale activități, cum ar fi spălatul pe dinți sau mâncatul. Soluțiile terapeutice obișnuite în acest caz, angioplastia cu stent sau cea cu balon, prezentau riscul de embolizare, pacienta riscând ca bucăți din cheagul de sânge să se deplaseze și să înfunde arterele distale, fapt ce ar fi putut duce chiar la pierderea brațului drept”, explică medicii.

În aceste condiții, medicii de la Centrele de Excelență ARES au decis să folosească sistemul de trombo-aspirație pentru ocluzii arteriale și venoase periferice ROTAREX. La Centrele de Excelență ARES, intervenția va fi disponibilă de acum pentru pacienții care suferă de ocluzii arteriale și venoase periferice.

 

Dr. Iulian Călin și dr. Marin Postu

Procedura minim invazivă a constat în introducerea a două catetere prin artera femurală și artera radială prin care au fost introduse două ghiduri care au fost conduse în zona ocluzată sub control radiologic. Pe unul dintre aceste ghiduri a fost introdus un dispozitiv care a fragmentat cheagul de sânge și ulterior a asiprat bucațile acestuia, formând un pasaj care a dezobstrucționat artera. Pacienta a simțit o îmbunătățire a stării brațului drept imediat.

Intervenția a durat o oră și zece minute și a fost realizată de o echipă de medici din care au făcut parte dr. Iulian Călin și dr. Marin Postu. Este prima dată când se realizează procedura de trombectomie mecanică în mediul privat, susțin specialiștii ARES. În România, această procedură a mai fost realizată de două ori, la Timișoara și la Pitești, în unități medicale publice. „Pacientul nu simte nimic în plus, nu îl doare nimic, dar ușurează foarte mult intervenția și

crește cu mult rata de succes în tipul acesta de intervenții. E o proceură de care beneficiază afecțiunile în care arterele sau venele sunt cu o cantitate foarte mare de trombi” a declarat dr. Marin Postu, șeful echipei de medici care a realizat procedura.

La Centrele de Excelență ARES, intervenția va fi disponibilă de acum pentru pacienții care suferă de ocluzii arteriale și venoase periferice.

 

Sistemul Rotarex permite trombectomia rapidă și eficientă pentru ocluzii acute și cronice atât pe artere și vene, cât și pe stenturi, grefe bypass sau accesul vascular la hemodializă. Avantajele sunt multiple, susțin specialiștii. Riscurile pentru pacient sunt reduse, nu sunt necesare medicamentele trombolitice, trombectomia poate fi repetată, fără a restricționa utilizarea altor opțiuni de tratament și este evitată embolizarea distală.

Această procedură minim invazivă poate fi efectuată la indicația unui medic cardiolog intervenționist, în urma unei evaluări cardiovasculare complete.

*Centrele de Excelență ARES au fost fondate în 2011, cu misiunea de a aduce în România standarde de excelență în cardiologie intervențională și de a oferi servicii complementare celor asigurate de spitalele de stat. De-a lungul timpului, la Centrele de Excelență ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care nouă în premieră națională absolută și una în premieră europeană. Peste 10.000 de pacienți au fost tratați cu succes la Centrele de Excelență ARES.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*