Înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem se poate face acum on-line

18 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Donatorilor a fost lansată campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”.  

 

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au însă un donator compatibil în familie, așa că pentru ceilalți 70%, singura șansă la viată este găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor celebrată în fiecare an în luna septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, luni, campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”, susținută de Ministerul Sănătății (MS) în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.

Potrivit unui comunicat al MS, orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, are acum posibilitatea să se înscrie în registru, de acasă, din fața calculatorului personal sau de pe telefon.

 

Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din întreaga lume.

Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistrați în România. De la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

 

Prezentă la lansarea campaniei de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat că Donează o șansă la viață” este o campanie care înseamnă „o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesitătransplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule  stem, oferind astfel o șansă  pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care  înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”, a spus ministrul Sănătății.

În filmulețul educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro se explică ce trebuie să știe și cum poate deveni cineva donator în așteptarea șansei de a salva o viață, se menționează în comunicatul MS.

 

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată, în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Obiectivul principal al Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice este de a sensibiliza factorii de decizie şi publicul larg asupra importanței aceptului de a deveni donator de celule stem şi a impactului de transplant de celule stem pentru viața pacienţilor.

Una dintre activităţile de baza ale Registrului este organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi, în acelaşi timp, cu pacienţii care au nevoie de un transplant. Toate persoanele sănătoase, cu vârstă între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. De reținut că înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. De aceasta vor beneficia copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar.

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și campania „Donează o șansă la viață!” și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*