PLAN ROSU DE INTERVENTIE: Clubul Bamboo din Capitala, la un pas de o noua tragedie „Colectiv”

21 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Un incendiu violent a mistuit, sambata noapte, Clubul Bamboo, din Bucuresti. 38 de persoane au fost transportate la spital, majoritatea intoxicate cu fum. Sase sunt inca internate, iar o femeie este in stare grava.

 

incendiu-BambooUn incendiu puternic a izbucnit, sambata noaptea, in jurulorei 4.00, in Clubul „Bamboo” din Capitala, fiind la un pas de o noua tragedie ca cea din Clubul „Colectiv”. Incendiul violent a generat panica, apelurile la 112 au inceput sa curga, clientii localului au iesit care cum au putut afara, unii desculti, altii dezbracati, toti in stare de soc. Unii dintre ei au sarit de la terasa clubului, suferind fracturi si luxatii.

Autoritatile, avand in vedere numarul mare de oameni din club, au activat Planul Rosu de Interventie si au trimis la fata locului nu mai putin de 77 de echipaje de pompieri, salvatori de la Ambulanta si SMURD. S-au suplimentat echipajele de pompieri si de la Ambulanta, pentru a se putea interveni intr-un timp cat mai scurt.

Clubul a ars in totalitate, iar 38 de persoane cu varste intre 20 si 30 de ani, intre care si doi israelieni, au fost transportate la spitalele din capitala. Nu este prima data cand la Bamboo izbucneste un incendiu, in 2005 acest club fiind subiectul unui incendiu cu scandal, in care a fost amestecat si numele lui Catalin Botezatu si s-a vehiculat zvonul ca focul ar fi fost pus intentionat. Un alt Bamboo a fost demolat la Mamaia in 2011, pentru ca nu avea autorizatie de constructie. Si acum se vehiculeaza ideea ca nu avea toate aprobarile de functionare, dar si aceea ca focul ar fi fost pus de o mana criminala.

Parchetul de pe langa Tribunaul Bucuresti a deschis in urma incendiului de noaptea trecuta un dosar de urmarire penala in rem pentru distrugere, urmand sa lamureasca si alte aspecte privind incendiul de la Bamboo. Administratorului clubului i s-a facut rau si a fost transportat la spital.

 

clubul Bamboo_incendiuNu se stie inca daca absolut toate persoanele care se aflau in club au fost salvate, de aceea la nivelul MAI s-a activat linia telefonica 021.206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat in clubul Bamboo pot suna, iar oricine detine informatii despre alte posibile victime este rugat sa sune la numarul anuntat.

In jurul orei 6.00, puratorul de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile, declara ca in acest moment, sunt 22 de persoane care au fost transportate la spitalele din Bucuresti, la  spitalele Floreasca, Universitar, Pantelimon si Colentina, pana in acest moment. 20 dintre acestea au ramas internate. Exista un singur caz grav, la Spitalul Colentina, o persoana care este intubata, ventilata mecanic, prezinta arsuri la nivelul cailor respiratorii. Toate celelalte acuza doar expunere la fum, posibil stare de intoxicare si posibil stare de hipotermie, deci viata acestora in acest moment nu este pusa in pericol”, a precizat reprezentantul ISU Bucuresti, mentionand ca nu exista informatii exacte privind numarul persoanelor care se aflau in club la momentul izbucnirii incendiului, iar primele echipaje de pompieri ajunse la fata locului au putut face si o verificare in interiorul clubului, inainte ca incendiul sa se generalizeze, suprafata totala afectata fiind de aproximativ 2500-3000 de metri patrati.

 

Bamboo incendiuLa ora 7.30 mai erau internate doar 8 dintre persoanele din Bamboo, restul fiind externate dupa ce li s-au dat ingrijirile medicale de urgneta si au fost evaluate de medici. Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, coordonatorul Planului de Interventie, prezent la fata locului, a declarat ca „38 de persoane, cu varste intre 20 si 30 de ani, au fost transportate la spitalele din Capitala, majoritatea fiind intoxicate cu fum. 21 dintre acestea au fost transportate de ambulante, iar 17 au venit cu mijloace proprii. O persoana care era in stare grava si a fost intubata din cauza intoxicatiei cu fum, are o evolutie buna si acum este constienta”, a precizat secretarul deStat din MAI, dr. Raed Arafat, care a mentionat ca la ora actuala mai sunt doar sase persoane internate in psitale, celelalte fiind externate dupa ce li s-au acordat ingrijirile medicale de urgenta si au fost evaluate de medici, constatandu-se ca nu sunt in  pericol.

Raed Arafat a mai spus ca urmeaza ca un echipaj ISU sa verifice daca au fost persoane care nu au putut iesi din club si au fost surprinse de flacari.  Cladirea e prabusita in totalitate, au ramas elemente de contructie care nu reprezinta siguranta pentru pompieri. Pana nu vom verifica toata zona nu avem de unde sa stim ca nu sunt victime”, a afirmat Raed Arafat.

 

Raed Arafat la Bamboo

Raed Arafat la Bamboo

La randul sau, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat ca imediat ce a fost activat Planul Rosu de Interventie, el si toti responsabilii din Minister au venit la serviciu si au luat legatura cu Departamentul de Interventie in Situatii de Urgenta, cu ministrul Internelor si cu toate spitalele la care ar fi putut fi duse persoanele care ar fi avut nevoie de ingrijiri medicale. Au fost 38 de persoane care au ajuns la spitale, 31 transportate de ambulante, iar restul cu mijloace proprii. Din ceea ce stiu pana la aceasta ora, nimeni nu a suferit arsuri, iar o singura persoana, o femeie, care era in stare grava din cauza intoxicatiei cu fum, este acum in afara pericolului, a spus Bodog.  

Potrivit autoritatilor, la Spitalul Floreasca s-au prezentat 16 persoane (transportate de ambulante sau deplasare benevola) si au ramas trei, dintre care un pacient intubat. La Spitalul Universitar au mers cinci persoane si au plecat toate dupa ce au fost consultate. La Spitalul Pantelimon s-au prezentat doua persoane, ambele fiind internate. La Spitalul Colentina s-au prezentat trei persoane, una ramanand internata. O alta persoana a fost transportata la Spitalul Elias, fiind internata.

 

incendiu BambooClubul a ars in intregime, cea mai mare parte din cladire fiind prabusita. Scafandrii au verificat si zona adiacenta clubului, pe lac, dar din fericire nu s-au gasit persoane aici, lacul fiind inghetat.

Unii martori au declarat ca in club s-ar fi fumat toata noaptea, desi acest lucru este interzis, prin lege.  Noi, cand am iesit, era doar fum, care venea de afara. S-a fumat toata noaptea in club.  Desi ospatarii au cerut sa nu se mai fumeze, se fuma”, sustine o tanara care a fost in club.

Alti martori spun insa ca nu avea cum sa ia foc de la o tigara. Nu s-a auzit explozie, toata lumea s-a luat in brate si a iesit afara. Noi eram la intrare, eram o gasca mare pe terasa, am apucat toti sa iesim. S-a spus ca de pe scena a pornit focul.

De asemenea, se pare ca, asa cum a declarat viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, clubul nu avea autorizatie de functionare si ca, in aceasta luna, urma sa fie amendat. Unul dintre avocatii managerilor clubului Bamboo sustine insa ca localul avea toate documentele necesare functionarii.

Ramane ca procurorii Parchetului de pe langa Tribunaul Bucuresti, care au deschis deja un dosar de urmarire penala in rem pentru distrugere, privind incendiul de la Bamboo, sa lamureasca si aceste aspecte.

 


Adaugati un comentariu


 

*