Noul sef al CNAS nu crede ca se va renunta la cardul de sanatate

21 martie 2017 | 0 comentarii |

Medicul Marian Burcea a declarat, la conferinta de presa de investire in functia de presedinte al institutiei, ca acest instrument de validare a serviciilor de sanatate va functiona cel putin cinci ani.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Medicul Marian Burcea, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a fost instalat, oficial, in noua functie, la ceremonia de investire participand si ministrului Sanatatii, Florian Bodog.

La conferinta de presa care a urmat, ministrul Sanatatii si-a declarat satisfactia ca a fost numit noul presedinte al CNAS, in persoana domnului Marian Burcea, general de brigada in rezerva. Domnia sa are o experienta in domeniul asigurarilor de sanatate si cred ca este un castig pentru sistemul de sanatate, cred ca este un castig pentru CNAS. Am solicitat ca toata echipa CNAS sa se alinieze in spatele domnului presedinte si sa faca o munca de echipa, in folosul pacientilor. In ceea ce priveste MS, i-am asigurat de aceeasi colaborare pe care am avut-o si pana acum si domnul presedinte va poate confirma ca am avut si ca avem o colaborare buna si sper in aceeasi colaborare”, a spus ministrul Florian Bodog.

Noul presedinte al CNAS vine la conducerea institutiei dupa un an de la demisia medicului Vasile Ciurchea din aceasta functie, in urma unui scandal generat de blocarea cardului de sanatate pentru aproape o saptamana. Ulterior s-au luat decizia de modificare a modului de raportare a serviciilor medicale in perioadele de nefucntionare a sistemului informatic.

 

Conferinta de presa - CNAS

Conferinta de presa – CNAS

Cu aceeasi ocazie, dr. Marian Burcea a declarat ca printre prioritatile sale se numara rezolvarea problemelor sistemului informatic si modificarea sistemului prin care pacientii cu boli grave pot avea acces rapid la tratament, asa cum a precizat si imediat dupa numire, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

Eu am un mandat ferm. In echipa cu domnul ministru vreau sa punem asiguratul in centrul atentiei noastre, printr-o buna comunicare si prin proiecte care vor imbunatati relatia interinstitutionala si cu furnizorii de servicii medicale, in interesul pacientului. Impreuna sper sa facem fata provocarilor, nu foarte usoare ale acestui sistem, pentru ca este un sistem complex, cu actori diversi, complicati, dar cetateanul, cel care plateste si trebuie sa beneficieze, trebuie sa fie cel mai multumit”, a spus dr. Marian Burcea.

In plus, directorul general al CNAS, Radu Tibichi, a mentionat ca exista premisele ca in acest an activitatea CNAS sa se desfasoare eficient, avand in vedere ca „bugetul ne permite acest lucru, cadrul normativ a fost actualizat astfel incat de la 1 aprilie relatia contractuala cu furnizorii sa se desfasoare in conditii normale, mai ales acum, ca dupa aproape un an de interimat, a venit si presedintele CNAS”.

 

card- de- sanatateIntrebat ce crede despre anuntata desfiintare a cardului de sanatate, noul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a precizat ca nu crede ca in urmatorii cinci ani se va intampla acest lucru, avand in vedere faptul ca acest instrument de validare a serviciilor medicale abia a inceput sa functioneze, dupa sincope care au creat mari probleme.  „Nu, nu cred. Mai avem de tiparit circa 800.000 de carduri. Vom sta mai aplecati pe sistemul informatic. Sincopele din acest punct de vedere trebuie sa dispara sau sa fie cat mai putine”, a afirmat dr. Burcea, mentionand ca in programul de guvernare sunt prevazute multe lucruri menite sa imbunatateasca viata cetatenilor, in general, si a pacientilor, in special.

Acesta a mai precizat ca sistemul cardului national de sanatate a facut multe economii si a evitat multe nereguli. „Acest card atesta prezenta pacientului la medic, la furnizorii de servicii, in timp real. Inserarea lui in cartea de identitate electronica va dura ceva timp. Este o discutie, dar privitoare la viitor. Scrie in legea din 2006, a Sanatatii, ca la un moment dat, actul de identitate va contine si acest certificat de… sanatate, dar vorbim de un viitor. Cardul are valabilitate de cinci ani”, a punctat noul presedinte al CNAS, iar ministrul Sanatatii nu l-a contrazis, desi ministrul de Interne a anuntat, in urma cu doua zile, aceasta intentie.

 

burceaNoul presedinte al CNAS, Marian Burcea, a fost instalat in functie marti, 21 martie, dupa revenirea in tara a ministrului Sanatatii, Florian Bodog, de la Reuniunea Informala a Ministrilor Sanatatii statelor membre UE, care a avut loc in Malta.

Numirea medicului Marian Burcea in functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, semnata de primul ministru Sorin Grindeanu, a fost publicata vineri, 17 martie, in Monitorul Oficial.

Marian Burcea (60 de ani), de medic chirurg oftalmolog, este general de brigada medic (rez.), conferentiar universitar doctor la UMF Bucuresti – sef Disciplina Oftalmologie Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila”, iar in timpul liber opereaza impreuna cu prof. univ. dr. Calin Tataru la clinicile Alcor Bucuresti si OPTIMED Buzau.

Din 2004 pana in septembrie 2016 a fost presedinte-director general al Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ), dupa care a indeplinit functia de director medical al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

 


Adaugati un comentariu


 

*