Adela Cojan revine la șefia CNAS. Adrian Gheorghe a fost revocat de Florin Cîțu

9 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Adela Cojan, pe care premierul a înlocuit-o în urmă cu opt luni tocmai cu cel pe care acum care acum nu-l mai agrează, revine la conducerea instituției, preluând atribuțiile, în calitate de vicepreședinte. 

 

Premierul Florin Cîțu l-a revocat pe Adrian Gheorghe, din funcţia de președinte cu rang de secretar de stat și membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), printr-o decizie publicată joi, în Monitorul Oficial. În aceeași zi, premierul a revocat din funcție 14 prefecți și 28 de subprefecți ai USR-PLUS, după ce în seara precedentă a revocat șin funcții secretarii de stat ai aceleiași formațiuni politice, care a depus moțiune de cenzură împotriva Guverului Cîțu, din care a făcut parte timp de 8 luni.

Prin aceeaşi decizie, premierul a decis ca Adela Cojan, care deține funcția de vicepreşedinte, să preia și să exercite atribuţiile preşedintelui CNAS, până la numirea unui alt șef al instituției publice care gestionează unul dintre cele mai mari bugete din România, de peste 40 de miliarde de lei pe an.

Ironia face ca Adela Cojan, care a fost numită președinte cu rang de secretar de stat și membru al CA al CNAS în 2019, în Guvernul Orban, la propunerea fostului ministru Victor Costache, să fie revocată și înlocuită în funcție tocmai de premierul Cîțu care, la 21 ianuarie 2021, a semnat numirea lui Adrian Gheorghe, la propunerea ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu.

 

Adrian Gheorghe

Adrian Gheorghe este absolvent al Facultății de Farmacie a UMF București, are 36 de ani, are un doctorat la Universitatea din Birmingham și a lucrat, timp de 10 ani, în Marea Britanie. A deținut, din 2018, funcția de Senior Health Economist în departamentul de Epidemiologie al Imperial College din Londra, iar anterior a lucrat la London School of Hygiene and Tropical Medicine, ca cercetator în evaluare economică, în cadrul Departamentului de Sănătate Globală și Dezvoltare, apoi ca economist în sănătate la Oxford Policy Management, o firmă de consultanţă în dezvoltarea internaţională prin care ţările cu venituri mici şi mijlocii sunt ajutate să crească economic şi să reducă sărăcia prin reforma politicilor publice. A fost, de asemenea, consilier al lui Vlad Voiculescu în mandatul deținut de acesta în Guvernul Cioloș, când s-a împlicat în mai multe proiecte, cel mai cunoscut fiind mecanismul de feedback al pacientului, menit să-i ajute pe pacienți să sesizeze actele de corupție din spitale.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu spunea atunci că noul șef al CNAS este „un expert român în politici publice de sănătate, român stabilit în Marea Britanie, care cred că a lucrat în cel puţin 10 ţări pentru strategii de sănătate şi pentru politici publice de sănătate. Invit pe oricine să verifice CV-ul dumnealui, care sunt capabilităţile acestui domn, eu unul sunt foarte mândru şi bucuros că o astfel de persoană ni se alătură în ceea ce încercăm să facem aici”.

 

Adela Cojan

În ultimii trei ani, la conducerea CNAS au fost făcute şapte numiri. În noiembrie 2017 era numit Laurenţiu Mihai, iar în ianuarie 2018, conducerea CNAS a fost atribuită lui Răzvan Vulcănescu. În ianuarie 2019 a venit Adriana Cotel, în iunie 2019 a fost din nou Răzvan Vulcănescu, iar în iulie 2019 a revenit Vasile Ciurchea. În noiembrie 2019 a fost numită Adela Cojan, care anterior fusese director executiv la spitalul Polisano din Sibiu, la propunerea fostului ministru al Sănătății Victor Costache, care la rândul său a lucrat ca medic la același spital, preluat de MedLife. Acum, aceasta revine la conducerea instituției, dar

În ianuarie 2021, şefia CNAS i-a fost dată pe mână lui Adrian Gheorghe, primul șef cu expertiză internațională în domeniul politicilor sanitare.

Numele unora dintre cei care au condus CNAS în această perioadă au fost destul de controvesate. Unul dintre acestea este cel al lui Laurenţiu Mihai, şeful unei asociaţii a producătorilor de medicamente.

Numele Adrianei Cotel a fost legat cel al lui Darius Vâlcov, un politician controversat, acuzat de multiple fapte de corupţie.

Vasile Ciurchea a fost de trei ori şef al CNAS, iar în 2016 a fost acuzat că a creat instituției un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, într-un dosar care vizează contractele sistemului informatic al instituției.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*