Laurențiu Mihai este noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

23 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Până acum, acesta a deținut funcția de director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

 

Laurentiu Mihai

Perioada de interimat al lui Razvan Vulcănescu la conducerea CNAS a luat sfârșit, după aproape două luni de când acesta fost desemnat să îl înlocuiască pe Marian Burcea, care a ajuns în arest la începutul lunii septembrie, acuzat de implicare în dosarul decontărilor fictive.

Începand de ieri, CNAS are un nou președinte, în persoana lui Laurențiu Mihai, cel care deținea, din luna mai 2011, funcția de director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Acesta a fost numit membru al Consiliului de Administraţie şi preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose, publicată aseară în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că mandatul său în fruntea Casei de Asigurari începe chiar de astăzi.

Laurențiu Mihai este medic, specializat în medicina de familie, doctor în sănătate publică, având o bogată experiență managerială, ținând cont de cei șase ani în care a fost director al APMGR.

 

În calitate de CEO al APMGR, Laurențiu Mihai a militat pentru asigurarea accesului la tratament, la prețuri accesibile, pentru un număr cât mai mare de pacienți. În ultima perioadă el s-a numărat, alături de reprezentanții celorlalte organizații din industria farmaceutică, printre contestatarii taxei clawback, acuzând autoritățile pentru creșterea nejustificată a acesteia și susținând că din această cauză, tot mai multe medicamente dispar de pe piața românească.

În urmă cu o lună, Laurențiu Mihai a solicitat în mod public demiterea ministrului Florian Bodog, cu care acum trebuie să colaboreze acum, în calitate de președinte al CNAS, precum și a predecesorului său de la conducerea CNAS, Razvan Vulcănescu. „Este inacceptabil ca, în timp ce pacienții nu mai gasesc medicamente generice cu preț redus din cauza taxei clawback, sau le găsesc la prețuri ce necesită coplata, oficiali de rang inalt sa susțină că taxa clawback nu a crescut in ultimul an, că este la un nivel rezonabil, iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat în ultimii ani”. Rămâne de vazut în această situație care sunt măsurile pe care le va lua noul președinte al CNAS în legătură cu această taxă, al cărei contestatar vehement a fost, împreună cu ceilalți reprezentanți ai producătorilor de medicamente dde pe piața din România.

 

De asemenea, la scurt timp după arestarea fostului președinte al CNAS, împreună cu mai mulți funcționari ia instituției, Laurențiu Mihai a solicitat demarearea unui audit independent la Casa de Asigurări. El și-a motivat solicitarea pe faptul că nu mai exista certitudinea că banii încasați din taxa clawback au ajuns în bugetul Sănătății, considerând că frauda de proporții anchetata de DNA este un nou motiv pentru ca această taxă să fie eliminată pentru medicamentele generice.

Este evident că producătorii de medicamente care plătesc clawback nu mai pot avea încredere și nu mai au de ce să continue să plăteasca clawback, atât timp cât banii nu se duc acolo unde scrie in lege, să susțină efortul statului pentru tratamente compensate, se duc in buzunare private. Singurele lucruri logice pe care le vedem sunt suspendarea imediată a clawback-ului pentru medicamentele generice, iar cealaltă măsură absolut logică și care este de la sine înțeleasă în orice tip de organizație in urma unor anunțuri de fraudă de asemenea amploare este auditul independent, ca să știm de unde plecăm, cât s-a furat și ce urmează să fie făcut ca sa nu se mai intample asta” declara la acel moment Laurențiu Mihai.

Tot printr-o decizie a premierului publicată aseară în Monitorul Oficial, Dan-Octavian Alexandrescu a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*