Producatorii de medicamente generice solicita demiterea ministrului Bodog

19 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Totodata, acestia cer premierului si demiterea presedintelui CNAS, motivul fiind unele declaratii neadevarate pe care acestia le-au facut, cu referire la taxa clawback.

 

Laurentiu Mihai

Dupa ce l-a pastrat in functia de ministru al Sanatatii pe Florian Bodog in urma recentei remanieri, pe adresa premierului Mihai Tudose a venit la jumatatea acestei saptamani o solicitare de demitere a acestuia, impreuna cu presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu. Solicitarea vine din partea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), ai carei reprezentanti se declara indignati de unele declaratii recente facute de cei doi, in privinta taxei clawback. Este binecunoscut faptul ca producatorii din industria farmaceutica nu sunt de acord cu aceasta taxa si au cerut in nenumarate randuri eliminarea acesteia, iar in acest context, ministrul Bodog si presedintele CNAS au facut unele afirmatii despre care producatorii de medicamente generice sustin ca sunt neadevarate si ofensatoare in egala masura pentru pacienti si pentru industria farmaceutica.

Solicitarea referitoare la demiterea celor doi este facuta prin intermediul unui comunicat de presa semnat de Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR, care sustine ca „este inacceptabil ca, in timp ce pacientii nu mai gasesc medicamente generice cu pret redus din cauza taxei clawback sau le gasesc la preturi ce necesita coplata, oficiali de rang inalt sa sustina ca taxa clawback nu a crescut in ultimul an, ca este la un nivel rezonabil, iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat in ultimii ani”.

 

Florian Bodog

Presedintele organizatiei reprezentative a producatorilor de medicamente generice face referire la afirmatiile facute de ministrul Bodog in cadrul unui interviu, afirmatii conform carora „pana in momentul de fata, nu a crescut clawback-ul, el s-a mentinut pana la o valoare rezonabila”. In replica,in comunicatul APMGR se arata ca nivelul taxei clawback a crescut de la 15,62% in trimestrul I al anului 2016, la 19,86% in acelasi trimestru al anului 2017 si de la 15,64% in trimestrul II din 2016 la 18,59% in trimestrul II al lui 2017, iar estimarile interne ale CNAS pun nivelul acestei taxe la 24% in ultimul trimestru al anului 2017.

„A spune ca o taxa pe cifra de afaceri de 20% este rezonabila arata dispret fata de intreaga industrie romaneasca producatoare de medicamente, care fabrica medicamente cu prescriptie exclusiv generice”, sustine in comunicat Laurentiu Mihai.

 

Razvan Vulcanescu

In ceea ce il priveste pe presedintele CNAS, acesta ar fi declarat recent ca fondurile totale alocate de CNAS pentru medicamentele cu si fara contributie personala, inclusiv pentru cele utilizate in programele nationale de sanatate, s-au dublat in intervalul de sase ani, de la introducerea contributiei clawback.

In realitate, sustine directorul APMGR, sistemul public de sanatate acopera doar 6,06 miliarde de lei anual din valoarea consumului anual de medicamente, suma nemodificata din 2012, iar diferenta de aproximativ 1,5 miliarde de lei este acoperita exclusiv de producatorii de medicamente prin taxa clawback.

Astfel de afirmatii neadevarate ofenseaza deopotriva industria farmaceutica si pacientii, care pot constata singuri lipsa medicamentelor de baza din farmacii, in conditiile in care peste 2.000 de medicamente generice cu preturi accesibile au disparut deja de pe piata in ultimii ani”, se mai arata in comunicat. APMGR mai considera ca, prin politicile medicamentului promovate de actuala conducere a Ministerului Sanatatii si de cea a CNAS se incalca in mod grav programul de guvernare care, in capitolul dedicat sanatatii, promite asigurarea pietei cu medicamentele necesare pacientului la momentul nevoii lui, iar di naceasata cauza, ministrul Bodog si Razvan Vulcanescu trebuie sa plece.

 


Adaugati un comentariu


 

*