Crucea Rosie si elevii buzoieni vin in ajutorul batranilor de la caminul din Vintila Voda

19 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Asezamantul social este pe punctul de a se inchide din cauza problemelor financiare, motiv pentru care Crucea Rosie a demarat o campanie umanitara menita sa le asigure batranilor alimentele de baza.

 

Situatia dramatica in care a ajuns caminul de batrani de la Vintila Voda i-a determinat pe voluntarii filialei Buzau a Crucii Rosii sa se implice pentru a veni in ajutorul celor caterva zeci de varstnici internati aici, care zi de zi traiesc cu teama ca ar putea ajunge pe drumuri pentru ca azilul ar putea fi inchis. Situatia caminului care functioneaza in sediul fostului spital din Vintila Voda este cunoscuta atat opiniei publice, cat si autoritatilor judetene, care cauta o solutie pentru a redresa lucrurile si a asigura resursele fianciare necesare functionarii in continuare a caminului.

Unitatea a inceput sa aiba probleme dupa ce Ministerul Muncii a sistat programul de sustinere a asezamintelor sociele pentru varstnici, infiintate in sediile unor spitale dezafectate. Administratia locala a comunei Vintila Voda, in subordinea careia functioneaza caminul, nu are posibilitatea sustinerii tuturor cheltuielilor necesare, iar in ultima perioada, salvarea a venit din partea Consiliului Judetean care a alocat in mai multe randuri diferite sume din fondul de rezerva, insa si posibilitatile bugetului judetean sunt limitate. Astfel, administratia judeteana nu a mai putut aloca sumele necesare, iar de cateva luni, caminul de batrani de la Vintila Voda functioneaza la cota de avarie.

 

Avand in vedere aceasta situatie, Crucea Rosie Buzau a decis sa se implice pentru a veni in ajutorul batranilor internati aiaci, apeland la proiectul Banca de Alimente, pe care organizatia umanitara il desfasoara de mai multa vreme. Astfel, voluntarii Crucii Rosii au demarat o campanie desfasurata cu precadere la nivelul unitatilor scolare din municipiu, facand apel la elevi si cadrele didactice pentru a se mobiliza si a veni in ajutorul batranilor de la Vintila Voda.

Ajutorul consta in strangerea de alimente de baza care vor fi donate caminului in cadrul programului Banca de Alimente, iar prima actiune in acest sens a avut loc in astazi. In aceasta dimineata, elevii si cadrele didactice de la Colegiul National Mihai Eminescu si cei de la Colegiul Tehnic au cumparat alimente de baza din Carrefour Aurora Mall, pe care le-au depus apoi in containerele special amplasate in incinta magazinului, care este partener in proiectul Banca de Alimente.

 

Floarea Barzu

In paralel, elevii si cadrele didactice de la Scoala George Emil Palade din Buzau au colectat mai multe alimente, care vor fi preluate maine de voluntarii de la Crucea Rosie si vor fi transportate la Vintila Voda, impreuna cu alimentele colectate azi in Aurora Mall.

Floarea Barzu directorul filialei Buzau a Crucii Rosii, spune ca actiunea nu se va sfarsi aici si va continua pana cand situatia caminului de la Vintila Voda se va lamuri, iar autoritatile competente vor rezolva problema financiara cu care unitatea se confrrunta.

La inceputul acestei luni, cu prilejul sarbatoririi Zilei Persoanelor Varstnice, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, preciza ca singura solutie de salvare a centrului social ar fi preluarea acestuia de catre institutia pe care o conduce, ca structura administrata de DGASPC. Astfel, administratia locala judeteana ar avea baza legala pentru a aloca fondurile necesare functionarii centrului, iar unitatea ar fi salvata de la desfiintare. In acest sens, presedintele Consiliului Judetean a precizat ca pe ordinea de zi a sedintei de consiliu din aceasta luna ar urma sa se afle si un proiect de hotarare privind trecerea acestui centru in administrarea DGASPC, exprimandu-si speranta ca proiectul va trece de votul consilierilor, astfel incat fondurile necesare administrari icaminului sa fie cuprinse in bugetul pe anul viitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*