Buzaul, punct de plecare pentru un grup de ciclisti belgieni care promoveaza ingrijirile la domiciliu
Acestia vor pedala peste 1.000 de kilometri si au ales Buzaul si Consiliul Judetean ca punct de start, datorita activitatii pe care Crucea Alb-Galbena o desafasoara aici de mai bine de 14 ani.
In cursul zilei de astazi, un grup de 12 ciclisti belgieni a pornit intr-un tur de 1.000 de kilometri, care va include mai multe comunitati rurale mai putin dezvoltate, in scopul promovarii conceptului de ingrijiri medico-sociale la domiciliu si pentru incurajarea autoritatilor locale si a altor factori responsabili sa sprijine crearea unor entitati care sa asigure astfel de servicii in comunitati.
Initiativa ciclistilor belgieni a fost inspirata de faptul ca Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste serviciile de ingrijire pe termen lung acordate persoanelor de varsta a treia, iar actiunea acestor voluntari face parte dintr-un proiect demarat de Fundatia Romano-Belgiana The Open Network for Community Development, in parteneriat cu Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis. Initiatorii au tinut cont si de faptul ca intre Romania si Belgia exista o buna colaborare in acest domeniu, materializata prin infiintarea la Buzau a fundatiei Crucea Alb-Galbena, a carei activitate care se intinde pe durata a mai bine de 14 ani a fost luata ca exemplu de bune practici, care va fi promovat in timpul campaniei si in alte comunitati din tara.
Tot pe acelasi considerent, Consiliul Judetean Buzau a fost ales ca punct de plecare al proiectului, cei 12 ciclisti belgieni lund startul in cursa de peste 1.000 de kilometri, din fata institutiei publice buzoiene, care a sprijinit continuu serviciile de ingrijiri socio-medicale la domiciliu si chiar a incheiat, recent, un nou protocol de colaborare in acest sens, cu Flandra Orientala.
Inainte de a proni la drum, voluntarii belgieni au participat la o conferinta de presa, impreuna cu reprezentantii celor doua organizatii care au initiat proiectul, precum si cu presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, si Cristina Vasile, directorul fundatiei Crucea Alb-Galbena Buzau. Atat administratia publica judeteana cat si Crucea Alb-Galbena s-au alaturat ca parteneri in cadrul acestui proiect, sustinand necesitatea promovarii conceptului de ingrijiri medico-sociale la domiciliu si fiind de acord ca atat la nivel local, cat si la nivel national, mai sunt multe de facut in acest sens.
Pe parcursul celor 1.000 de kilometri pe care ii vor strabate, ciclistii vor ajunge in sase comunitati rurale defavorizate, unde vor promova in randul factorilor de decizie si a populatiei necesitatea serviciilor de ingrijiri la domiciliu. Totodata, pe parcursul calatoriei, ciclistii belgieni vor face demersuri pentru a colecta fonduri necesare furnizarii acestor servicii in comunitati rurale din Romania.
In cadrul conferintei de presa din aceasta dimineata, reprezentantul Asociatiei de Ajutor Mutual Slatina-Timis, din judetul Caras Severin a prezentat un model implementat la nivelul comunitatii din localitatea Slatina-Timis, bazat pe principiul contributivitatii. Acesta presupune achitarea, de catre fiecare membru adult al comunitatii, a unei taxe anuale de 25 de lei, iar aceasta contributie da dreptul fiecarui cetatean sa participe la luarea deciziilor privind politicile de sanatate in localitate. Banii sunt canalizati catre servicii de ingrijire la domiciliu precum si spre alte investitii care tin de sectorul medical, in functie de nevoile comunitatii respective.
Intre organizatia din Banat si Crucea Alb-Galbena urmeaza sa se incheie un protocol de colaborare, in vederea implementarii acestui model si la nivelul comunitatilor din judetul Buzau. Referitor la acest proiect, Cristina Vasile a declarat ca exista insa o mare diferenta intre mentalitatea locuitorilor din zona Banatului si cei din localitatile buzoiene, acestia din urma fiind mult mai greu de convins sa achite aceasta contributie anuala. „Acest principiu al contributivitatii este foarte bun, dar vom avea mult de munca pentru a-l impelementa si la nivelul comunitatii buzoiene, pentru ca aici oamenii au alta mentalitate, iar in schimbul acelei contributii anuale acestia asteapta sa primeasca ceva concret in schimb. Va trebui lucrat la schimbarea mentalitatii, dar cred ca acest lucru este posibil, daca tinem cont de faptul ca in majoritatea localitatilor, oamenii platesc o astfel de taxa la biserica”, a declarat in cadrul conferintei de presa Cristina Vasile.
Fundatia Crucea Alb-Galbena Buzau este una dintre cele mai importante organizatii infiintate de Belgia in Romania, avand 14 ani de cand furnizeza ingrijiri medico-sociale la domiciliu, deservind in prezent 29 de comune din cele 82 ale judetului Buzau si municipiul Buzau. „Este greu de descris in cuvinte activitatea noastra, in care raporturile cu oamenii, uzura fizica si psihica, lupta cu moartea, toate se impletesc, rezultand suferinta si bucuria. Este un consum mare de energie, consum fizic, bineinteles ca si material. Suferinta pacientului e perceputa negresit, intr-o empatie inevitabila. Nu poti ramane de piatra cand vezi un om tipand de durere, chircit in pat. Nu poti ramane indiferent cand cel pe care il tratezi poarta zeci de diagnostice. Sau cand il pierzi… Stim ca cineva trebuie sa faca si aceste ingrijiri, si nu multi rezista cand se confrunta cu atata suferinta. Avem o echipa buna cu oameni carora le place ceea ce fac. Aceste servicii sunt mult subfinantate si se recunoaste acest lucru. Pana acum am fost sustinuti substantial de Guvernul Provinciei Flandra de Est din Belgia. Am fost obisnuiti sa furnizam servicii gratuite, dar acum nu mai este posibil pentru toate categoriile de beneficiari. Ceea ce ne face sa nu ne oprim este faptul ca acesti oameni isi pun speranta in noi, ca le aducem putina alinare, ca le aducem un zambet”, a mai precizat directorul Crucii Alb-Galbene Buzau.
GALERIE FOTO: