Ești pensionat anticipat? Află dacă ți se recalculează pensia

23 noiembrie 2017 | 3 comentarii |

Casa Județeană de Pensii Buzău explică cine beneficiază de reclacularea pensiei obținute parțial anticipat și cum trebuie procedat.  

 

Începând de astăzi, persoanele pensionate anticipat parțial între ianuarie 2011 și mijlocul anului 2016 vor putea să ceară caselor de pensii la în evidența cărora se află, recalcularea pensiilor, astfel încât să primească, începând cu luna următoare recalculării, o sumă mai mare. Măsura, care se aplică începând din data de 23 noiembrie 2017, este inclusă în Legea nr. 216/2017, pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, apărută în Monitorul Oficial al României nr. 208, din 20 noiembrie 2017. Recalculările se vor face doar la cerere, iar pensiile mărite vor fi acordate doar pentru perioada următoare, nefiind vorba de vreo plată retroactivă.

Mai exact, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială (cu penalizare) au fost deschise între 01 ianuarie 2011 și 16 iulie 2016 și încă beneficiază de acordarea acestui tip de pensie, pot solicita recalcularea acesteia, prin diminuarea procentului de penalizare, însă numai dacă acestea nu îndeplinesc, în luna depunerii cererii de recalculare, condițiile de pensionare pentru limită de vârstă”, explică purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Buzău, Ionuț Constantin, menționând că recalcularea se va face exclusiv la cerere, astfel că persoanele care nu vor face această solicitare vor rămâne cu aceeași pensie pe care o au în prezent.

 

Solicitările de recalculare vor putea fi depuse începând de joi, 23 noiembrie 2017, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, putând fi depuse la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al persoanei în cauză. „Drepturile recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării cererii de recalculare, la casa teritorială de pensii. De exemplu, dacă cererea va fi depusă în noiembrie 2017, pensia recalculată se va plăti din decembrie 2017. Trebuie reținut faptul că actele normative nu au efect retroactiv, astfel că micșorarea procentului de penalizare se aplică doar pentru viitor, începând cu luna următoare depunerii solicitării de recalculare și până la data la care sunt îndeplinite condițiile de trecere la pensie de limită de vârstă”, subliniază purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău, menționând că la îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială oricum este recalculată din oficiu și este mărită, corespunzător punctului de pensie și stagiului de cotizare.

 

Măsura are scopul de a regla pensiile anticipate parțiale acordate între ianuarie 2011 și 16 iulie 2016, care au fost calculate în baza unui sistem cu penalizări mai mari, astfel încât aceste persoane să nu fie nedreptățite față de cele care s-au pensionat anticipat după 17 iulie 2016, dată de la care persoanele care au cerut pensionarea anticipată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.

Începând din 17 iulie 2016„cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, dispune Legea actuală a pensiilor, în timp ce până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea că „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Practic, în baza noului mod de calcul, pensiile anticipate parţiale sunt mai mari decât cele stabilite în baza vechiului mod de calcul.

 Comentarii (3)

 1. Nicoleta spune:

  Pensia pe caz de boala profesionaa din data de 09 12 2014 intra sau nu la recalculare?

  • Redactie SB spune:

   În principiu, da, în urma unei solicitări depuse la Casa de Pensii dacă nu ați ajuns la vârsta standard de pensionare, iar dacă ați ajuns la această vârstă, recalcularea se va face automat, probabil până la sfârșitul acestui an.

 2. Birzache Maria spune:

  Buna ziua,Am facut in data de 23.11.2017 o cerere de recalculare a penalizarii nr 56091 si nu am primit decizia nici acum.I-mi ve-ti trimite iara un raspuns ca nu aveti timp sa o recalculati? Multumesc!

Adaugati un comentariu


 

*