Pensii speciale pentru personalul de la Ambulanta

15 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Un proiect legislativ in acest sens a primit, ieri, in Senat, votul favorabil, insa decizia finala apartine Camerei Deputatilor, care este for decizional.

 

SenatPe masura ce se apropie alegerile din decembrie, parlamentarii incep, brusc, sa realizeze ca nu doar ei sunt cei carora li se cuvin pensii speciale pentru imensa” contributie adusa la bunastarea celor care i-au ales. Se grabesc, asadar, sa adopte, pe ultima suta de metri, proiecte populiste, in speranta ca poate vor mai obtine un mandat si poate se va uita ca si-au aprobat tot felul de favoruri, peultima suta de metri a acestei legislaturi.

Au iesit astfel, la interval, cu o propunere legislativa favorabila personalului serviciilor de Ambulanta, senatorii considerand ca merita pensii speciale. Proiectul a fost supus dezbaterii plenului Senatului si a fost adoptat cu 45 de voturi favorabile si 20 de voturi impotriva. Documentul reglementeaza statutul personalului din servicile de Ambulanta si stipuleaza, printre altele, acordarea de pensii speciale, care sa reprezinte 80 la suta din media salariilor brute, inclusiv a sporurilor din ultimele 12 luni. De aceste pensii ar urma sa beneficieze angajatii care au vechime de cel putin 20 de ani in serviciu sau au ajuns la varsta de 57 de ani, putand fi mentinuti in serviciu pana la 60 de ani. De pensia speciala de serviciu poate beneficia si personalul profesionist operativ de interventie care indeplineste conditia de varsta de 57 de ani, dar cu o vechime in activitatea operativa cuprinsa intre 15-20 de ani. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1 la suta din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea stabilita”, se specifica in proiectul de lege.

 

ambulanta buzau-3Documentul mai prevede si alte aspecte referitoare la statutul personalului operativ de interventie de la Ambulanta. Angajatii au calitatea de persoanal contractual, poarta uniforma specifica si exercita atributii stabilite de lege pentru aceste unitati strategice.

Angajatii serviciilor judetene de Ambulanta si ai servicuiului de ambulanta Bucuresti-Ilfov fac parte din Sistemul national de asistenta publica integrata de urgenta, personalul fiind format din medici, asistenti medicali, ambulantieri sau soferi de autosanitara si operatori registratori de urgenta care detin specialitatile si pregatirea cerute de lege. Statutul special al acestora, in baza carora senatorii considera ca li se cuvin pensiile speciale, este conferit de obligatiile lor, de riscurile deosebite la care se expun si interventia contra-cronometru pentru salvarea de vieti omenesti.

 

ambulantaPentru modul in care isi indeplineste aceste atributii de serviciu, personalul de la Ambulanta raspunde disciplinar, civil si penal, beneficiind in acelasi timp de drepturi compensatorii acordate pentru conditiile speciale si riscurile pe care le implica exercitarea profesiei.

Conform statutului aprobat de senatori, angajatii au dreptul sa refuze plecarea in misiune in cazul in care constata nereguli la ambulante, starea sau pregatirea necorespunzatoare a membrilor echipajului, lipsa medicatiei minime obligatorii, lipsa materialelor de protectie sau orice alte nereguli care ar putea pune in pericol siguranta misiunii.

In ceea ce priveste pregatirea, personalul serviciilor de Ambulanta trebuie sa participe cel putin o data pe luna la simulari de accidente colective, calamitati si dezastre, concursuri intre echipaje, iar activitatea si conduita angajatilor vor fi evaluate o data pe an.

Proiectul aprobat urmeaza sa fie dezbatut si in Camera Deputatilor, care este for decizional, asa ca pensiile speciale ale angjajtilor de la Ambulanta depind acum de votul deputatilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*