Pleaca Bodog de la Sanatate, dupa noua remaniere anuntata de premierul Tudose?

10 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Primul ministru a anuntat, ieri, ca exista cativa ministri care trebuie sa-si faca bagajele. Ministrul Sanatatii ar putea fi unul dintre acestia, el fiind criticat si de senatorii din Comisia de Sanatate, care considera Proiectul Legii Vaccinarii unul dintre cele mai superficiale proiecte legslative.

 

Laszlo Attila, Florian Bodog, Florin Buicu

Primul ministru Mihai Tudose a anuntat, aseara, la un post central de televiziune, ca va face o remaniere a Guvernului pe care il conduce si va schimba ministrii cu probleme penale si cu activitate slaba, recunoscand totodata ca relatiile sale cu seful PSD, Liviu Dragnea, nu sunt dintre cele mai roz, in ultima perioada.

Imediat dupa aceea, toata presa a facut speculatii privind numele ministrilor care vor fi inlocuiti si chiar s-a vehiculat schimbarea premierului, intrucat intre ministrii vizati s-ar afla nume apropiate liderului PSD, precum Sevil Shhaideh – ministrul Dezvoltarii Regionale, Carmen Dan – ministrul de Interne sau Razvan Cuc – ministrul Transporturilor. Pe lista ministrilor ce vor fi remaniati s-ar mai afla Marius Dunca – ministrul Tineretului si Sportului, dar si ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

 

Florian Bodog

Deocamdata nimic oficial nu a fost dat publicitatii, dar este posibil ca ministrul Sanatatii, care a mai trecut de vreo doua ori printre urechile acului, sa nu mai scape de data aceasta, mai ales ca, in ultimele zile, Florian Bodog a fost aspru criticat si de senatorii din Comisia de Sanatate, care considera ca Proiectul Legii Vaccinarii este unul dintre cele mai superficiale pe care le-au intalnit in cariera. In plus, ministrul Sanatatii este acuzat si ca a plagiat doua treimi din lucrarea sa de doctorat in Stiinte Economice – „Managementul si marketingul unitatilor sanitare”, sustinuta in 2008 la Universitatea de Vest din Timisoara, iar astazi, deputatii dezbat o motiune simpla pe Sanatate.

Dupa ce Press One a publicat o ancheta in care sustine ca Florian Bodog a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat, Ministerul Sanatatii a scris pe blogul sau ca teza sa „a fost redactata cu respectarea tuturor standardelor de calitate si de etica profesionala.(…) Asa numitele suprapuneri intre teza mea si fragmente din manualele care o au drept autor principal pe doamna dr. Lucia Daina, sunt in realitate o preluarea a informatiilor care, in fapt, imi apartin in întregime, in calitate de autor al acestora”, mentionand ca si-a dat acceptul ca materialele de cercetare academica sa fie folosite ca note de curs in manualul semnat de Lucia Daina, ca autor principal. Liviu Dragnea i-a luat apararea, declarand ca dezvaluirile nu au fost intamplator date publicitatii in ziua precedenta dezbaterii motiunii simple pe Sanatate, din Camera Deputatilor, depusa de PNL si USR.

 

Proiectul Legii Vaccinarii se afla inca in dezbatere la Comisia de Sanatate din Senat, ai carei membrii s-au aratat foarte nemultumiti de acest document, in cadrul unei dezbateri publice pe aceasta tema. Cel mai vehement a fost chiar presedintele Comisiei, senatorul Laszlo Attila, care a declarat public ca un document de acest gen, intocmit intr-un mod atat de superficial, nu a intalnit in cei cinci ani de cariera parlamentara. In cadrul dezbaterii organizate la Cluj, acesta a subliniat ca senatorii-medici din comisia pe care o conduce au facut mari eforturi sa dea o forma coerenta legii si sa corecteze problemele sesizate.

„Este o lege care a fost scrisa cu foarte mult timp in urma si a trecut mult pana a ajuns la Parlament. Trebuie sa va spun ca din experienta mea de 5 ani ca parlamentar, este unul dintre cele mai superficiale proiecte legislative cu care m-am intalnit. M-a ingrozit faptul ca doar observatiile pe legislatia in vigoare acopera 21 de pagini, din care 9 pagini sunt probleme de corelari legislative cu legislatia in vigoare. Am depus eforturi mari sa fie o lege coerenta si sa corectam problemele semnalate”, a declarat Laszlo Attila in cadrul dezbaterii publice.

 

Afirmatiile sale au fost intarite de senatorul liberal Marius Nicoara, membru in aceeasi Comisie de Sanatate, care a analizat impreuna cu colegii sai continutul documentului legislativ. In opinia sa, o mare greseala facuta de cei care au redactat proiectul a fost aceea ca au impartit lucrurile „in alb si negru”, pe principiul „cine e vaccinat e alb, cine nu, e negru”.

Si vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Florin Stamatian, a declarat in cadrul aceleiasi dezbateri ca publicului larg ar fi trebuit sa ii fie explicate mult mai bine toate aspectele legate de vaccinare, astfel incat toata lumea sa inteleaga care sunt riscurile pe care le presupune refuzarea imunizarii, iar vaccinarea sa nu mai fie perceputa ca o obligativitate, ci ca un fapt necesar, in folosul propriei sanatati sau al sanatatii copiilor si al intregii comunitati.

 

Senatorul Laszlo Attila a mai precizat ca in cadrul comisiei pe care o conduce mai sunt de dezbatut 5-6 articole din lege, pentru ca apoi sa se dea o forma finala care sa poata fi prezentata plenului Senatului pentru aprobare. Acesta a mentionat ca au necesitat rezolvare si aspecte care au tinut de constitutionalitate sau de functionarea unor institutii, insa, in urma dezbaterilor publice cum a fost si cea de la Cluj, aceste probleme au fost puse la punct.

In opinia sa, legea este inca perfectibila, insa aprobarea sa in plenul Senatului va reprezentaun pas inainte.

Saptamana trecute, ministrul Florian Bodog, spunea ca este posibil ca intr-o luna, Legea vaccinarii sa fie supusa dezbaterii in plenul Parlamentului. De la Senat, proiectul legii va pleca la Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, unde va fi din nou studiat si revizuit, urmand ca forma sa finala sa fie supusa votului Parlamentului, dupa care va fi promulgata de presedintele Iohannis, si in cele din urma, publicata in Monitorul Oficial.

Intre timp, insa, senatorii si deputatii ar putea discuta cu un nou ministru…

 


Adaugati un comentariu


 

*