Legea vaccinării obligatorii va fi aprobată în Parlament

27 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

La sfârșitul lunii februarie, legea ar putea intra în vigoare, dacă va fi dezbătută „în procedură de urgență” la Camera Deputaților, așa cum au anunțat reprezentanții PSD care, care la doi ani de când țin actul normativ în sertar spun că pentru ei este „o prioritate”.  

 

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a anunțat că social-democraţii vor susţine, în procedură de urgenţă, dezbaterea legii prin care vaccinarea devine obligatorie, blocată în comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, de mai bine de doi ani, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017. Legea vaccinării a stârnit brusc interesul PSD, care susține acum că este o prioritate a partidului pentru noua sesiune parlamentară, având în vedere „pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale”.

Proiectul de lege, inițiat de Guvernul Tudose, prevede vacinarea obligatorie, iar senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, spune că „sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. Va fi o prioritate pentru noi în această sesiune parlamentară să dezbatem și să adoptăm proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri”, susține Bodog.

 

Adoptată de Guvernul Tudose la 9 august 2017 și trimisă în Parlament, Legea vaccinării a fost aprobată în Senat la 23 octombrie, în același an, cu anumite amendamente. La 30 octombrie 2017, proiectul ajunge la Camera Deputaților, care îl trimite la comisii. Termenul de depunere a amendamentelor ar fi trebuit să fie data de 7 noiembrie, iar raportul Comisiei de Sănătate a camerei inferioare a Parlamentului – decisivă în acest caz, ar fi trebuit să fie depus pe 14 noiembrie.

În contextul în care vaccinarea este singura cale de prevenție a unor boli transmisibile, legea este susținută de cei mai mulți români, dar este și contestată de părinții care nu doresc să fie obligați să își imunizeze copiii.

Anul trecut, când gripa și varicela făceau ravagii în România, deputatul Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, spunea că „sunt 95 de parlamentari PSD care cred încă în păducelul care vindecă și în alte leacuri băbești care nu au nimic în comun cu legea vaccinării” și cerea deblocarea actului normativ și aprobarea lui, pentru a putea fi pus în practică.

Vaccinarea este un drept la viață al copiilor. Ceea ce este deja confirmat și dovedit medical este cazul să folosim. Trebuie să ieșim din logica unor principii din evul mediu, că ne protejează Sfântul Spirit”, a declarat și Dan Barna, care spune că USR susține vaccinarea obligatorie.

Se apre că, în contextul noului virus care face ravagii în China și tinde să se răspândească înîntreaga lume cu o repeziciune fulminantă, parlamentarii social-democrați s-au decis să scoată legea de „la sertar”.

 

Medicii au subliniat, nu de puține ori, că vaccinarea este, în anumite afecțiuni grave, singura modalitate de prevenire. Nenumărate campanii de informare au fost derulate pe parcursul ultimilor ani, iar încrederea populației în vaccin pare a început să crească din nou, după o perioadă de recul, sub influența campaniilor agresive ale antivacciniștilor. „Profesioniștii din domeniul microbiologiei, epidemiologiei, bolilor infecțioase și, nu în ultimul rând, medicii de familie și pediatrii au datoria să găsească argumentele profesionale care să reclădească încrederea populației în vaccinuri și în vaccinare și să permită atingerea nivelului de acoperire vaccinală de 95%, recomandat de către OMS. Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie reprezintă o oportunitate excelentă pentru informare și găsirea de soluții într-un cadru profesional, atât pentru temele menționate, cât și pentru alte teme de interes care se referă la infecțiile asociate asistenței medicale, infecțiile respiratorii, sănătatea mamei și copilului, infecțiile virale prioritare și rolul microbiotei în corelație cu sănătatea umană”, subinia prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, cu prilejul celei de-a IX-a ediție a Conferinței, în noiembrie 2018.

 

Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie. Anul trecut, ministrul PSD al Sănătății, Sorina Pintea, declara că este nevoie de consens pentru adoptarea Legii vaccinării. „Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuţii”, preciza Pintea, care a afirmat că părerea sa personală „pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”, susținea fostul ministru.

Proiectul de legea privind vaccinarea obligatorie a fost susținut de Guvernul Tudose, după ce Guvernul Cioloș a redactat un proiect din care a fost eliminată obligativitatea vaccinării. În 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, preciza că textul legii se referă doar la „asigurarea stocurilor de vaccin şi la informarea părinţilor”.

 

Potrivit proiectului aprobat în Senat, Legea vaccinării prevede, între altele, că în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, dacă părintele nu și-a exprimat refuzul în scris, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor și nu se informează cu privire la beneficiile imunizării merg de la avertisment până la amenzi de 10.000 de lei. Proiectul prevede că, în caz de reacţii adverse, copiii beneficiază de asistenţă medicală gratuită, iar părinţii pot primi chiar compensaţii. În plus, dacă există contraindicaţii medicale, cei mici nu vor fi vaccinaţi.

La înscrierea în unităţile de învăţământ, ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, în maximum un an, copiii trebuie să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Amânată de ani de zile, legea vaccinării a prins contur în 2017 și a ajuns până pe masa deputaților, după care a rămas prin sertare, nefiind considerată, până acum, o prioritate.

Proiectul Legii vaccinării, în varianta adoptată de Senat, poate fi consultat AICI.

 


Adaugati un comentariu


 

*