Ministrul Sănătății susține informarea obligatorie despre vaccinare

14 februarie 2018 | 0 comentarii |

Sorina Pintea nu se opune nici sancționării acestora în cazul în care refuză să participe la sesiunile de informare, banii din amenzi urmând să susțină finanțarea sistemului de Sănătate.

 

În contextul în care numărul deceselor provocate de gripă crește considerabil de la o zi la alta, depășindu-se deja cifra consemnată în sezonul precedent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, consideră că deși vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire, numărul persoanelor care s-au vaccinat este mult prea mic raportat la numărul total al celor aflați în grupele de risc, reamontind că specialiștii estimează că sezonul gripei se va prelungi în acest an până în luna aprilie.

Abordând mai pe larg problema vaccinării, Sorina Pintea a declarat, în cadrul unui interviu live acordat pentru Libertatea, că este o susținătoare a Legii Vaccinării și este cu totul de acord cu obligarea părinților de a se informa cu privire la vaccinuri, precm și cu sancționarea celor care refuză să participe la sesiunile de informare care intră în sarcina medicilor de familie și a specialiștilor.

 

Sbiectul este unul controversat, ministrul subliniind că cei care se opun din diferite motive vaccinarii au denaturat textul proiectului de lege, lansând în spațiul public varianta că părinții vor fi obligați să-și vaccineze copiii. De fapt, așa cum s-a subliniat și cu alte ocazii, specialiștii spun că singura obligativitate care se impune părinților este aceea de a se prezenta la medicul de familie pentru a fi informați despre schema de imunizare și despre beneficiile pe care le reprezintă vaccinarea, urmând apoi să decidă dacăi și vor vaccina sau nu copiii.

„Părerea mea este că noi trebuie să informăm părintele. Dacă nu doreşte să fie informat, să îl oblig să se informeze. Şi dacă nu doreşte să se informeze, să plătească o amendă, pentru că statul român investeşte bani în tot ceea ce foloseşte individul. Aşa cum statul oferă, şi părintele poate să îmi ofere măcar dreptul de a-l obliga să înveţe. Dar nu am spus niciodată că o să luăm un copil de mână şi o să-l ducem să îl obligăm să se vaccineze. Niciodată nu am spus asta, dar obligativitatea de a se informa voi milita să fie cuprinsă în lege”, a declarat Sorina Pintea.

 

Aceasta a precizat că a fost la rândul său luată în colimator pe rețelele de socializare, fiind jignită de „diverși indivizi”, după ce și-a exprimat în mod public pozița pro-vaccinare. Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva, a pățit-o și fostul ministru al Sănătății, dar și medicul Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din Capitală care luna trecută a beneficiat de un „tratament” similar pe rețelele de socializare, după ce și-a exprimat susținerea pentru vaccinare.

Sorina Pintea a negat și faptul că un copil nevaccinat va fi discriminat la școală sau în alte colectivități, așa-zisa discriminare fiind de fapt o măsură de protejare a acestuia în cazul unor epidemii, în fața cărora este foarte vulnerabil.

Dacă există epidemii, categoric un copil nevaccinat nu va fi primit în şcoală, dar nu pentru a-l discrimina, ci pentru a nu-l îmbolnăvi. În momentul în care eu trimit un copil într-o comunitate unde, posibil, e o epidemie de rujeolă, de exemplu, şi se îmbolnăveşte, nu tot statul român este făcut vinovat? Acel părinte care nu l-a  vaccinat va spune ca dar statul nu l-a obligat, și nu a luat masuri. De aceea trebuie să se informeze și eu sunt de acord că trebuie să fie obligat să facă acest lucru”, a mai declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*