Sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri – o altă cauză a scăderii ratei imuizării

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, dr. Valeria Herdea, spune că din cauza acestei probleme scade încrederea populației în eficiența vaccinării.

 

Săptămâna Europeană a Vaccinării, aflată în plină desfășurare, constituie și un bun prilej de scoatere încă o dată în evidență a problemelor legate de imunizare și de aducere a acestora în atenția autorităților, în scopul găsirii unor soluții. Astfel, după ce ieri, ministrul Sorina Pintea anunța demararea unor campanii agrsive de promovare a vaccinării în zonele în care au izbucnit epidemii și în rândul populației expuse la risc, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, medicul pediatru Valeria Herdea, a adus în atenția autorităților faptul că încă există sincope în aprovizionarea cu vaccin în unele zone din țară, iar lipsa vaccinurilor scade încrederea populației în eficiența imunizării, zădărnicind astfel campaniile de promovare de care a vorbit ministrul Sănătății.

„Din păcate, există şi sincope în aprovizionarea vaccinală, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, că lipseşte vaccinul ROR, că lipseşte peste tot vaccinul Adacel. Vorbim despre vaccinul pentru difterie, tetanos şi pertussis. Tetravalentul este administrat la vârsta de 6 ani, iar celălalt este administrat la vârsta de 14 an.i Fiecare efort care trebuie făcut ţine de aprovizionare vaccinală în flux continuu, de informare şi educarea populaţiei cu informaţii corecte şi împreună putem schimba rata de acoperire vaccinală”, a dclarat dr. Valeria Herdea în cadrul unei dezbateri organizate în contextul Saptămânii Europene a Vaccinării.

 

Aceasta a adăugat că, în opinia sa, previziunea pentur comanda vaccinală ar trebui să se facă pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, pentru a nu mai apărea aceste sincope în aprovizionarea cu vaccinuri și a se evita izbucnirea unor crize, care au contribuit semnificativ la scăderea acoperirii vaccinale.

„Faptul că există aceste sincope scade încrederea populaţiei, pentru că noi consiliem toţi medicii, tot corpul medical consiliază pacienţii şi îi încurajează să se vaccineze ca fiind principala măsură de prevenţie împotriva bolilor infecto-contagioase. Noi ştim că avem 180.000 – 200.000 de nou-născuţi anual şi, atunci, previziunea pentru comanda vaccinală ar trebui să se facă pe cel puţin 3-5 ani. Consider ca la nivel de Ministerului Sănătăţii se ştiu aceste lucruri şi se depun eforturi” a mai precizat medicul pediatru.

 

Turkes Ablakim

În cadrul aceleiași dezbateri, Turkes Ablachim, director medical în cadrul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale a Municipiului București a anunțat că instituția intenționează să demareze un program în şcoli pentru conştientizarea importanţei vaccinări.

Acesta se va desfășura sub forma unor cursuri de sănătate, adresate atât copiilor cât și părinților, dar și viitorilor părinți, cursuri ce vor fi susținute de cei 280 de medici careactivează în unitțile de învățământ din Capitală.

Consider că unul dintre principalele motive pentru scăderea acoperirii vaccinale şi a încrederii în vaccinuri este lipsa educaţiei susţinute a populaţiei. Până de curând, această sarcină dificilă a fost susţinută, practic, numai de medicii de familie limitaţi de un program foarte încărcat, lipsit de înlesniri dedicate informării pentru vaccinare. Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Spitalelor doresc să demareze un program amplu de educare a tuturor copiilor din Bucureşti, precum şi a părinţilor, inclusiv a viitorilor părinţi. Administraţia Spitalelor s-a implicat încă de anul trecut, la propunerea Fundaţiei Colegiului Medicilor din Bucureşti, într-un proiect care reuneşte medici de familie, medicii de medicină şcolară din grădiniţele, şcolile şi liceele din Bucureşti, medicii implicaţi în prevenirea bolilor infecto-contagioase de la Spitalul Victor Babeş, precum şi personalul medical din maternităţi”, a declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*