Federația sindicală Hipocrat susține protestele din Sănătate

Sindicaliștii fac totodată un apel la unitatea și solidaritatea personalului din acest sector în perioada în care este anunțată greva generală.

 

Întâlnirea pe care premierul Viorica Dăncilă a avut-o ieri, cu managerii de spitale, nu a rezolvat nici măcar parțial problemele legate de veniturile personalului din sănătate, ba din contră, a stârnit indignare în rândul sindicaliștilor. Protestele anunțate saptămâna trecută de Sanitas câștigă susținători și din partea membrilor federației sindicale Hipocrat.

În cursul zilei de azi, aceștia au remis un comunicat în care se face referire la eșecul discuțiilor de ieri de la Palatul Victoria și se îndeamnă la unitate și solidaritate din partea întregului personal din Sănătate.

Ion Cotojman, liderul federației Hipocrat, a declarat că „întâlnirea cu managerii de spitale şi comportamentul inadecvat faţă de personalul medical, în ansamblu, sunt menite să arate lipsa de respect cu care am fost şi suntem trataţi, dacă mai era nevoie de o confirmare. În fond, nimeni nu a fost preocupat să rezolve problemele fundamentale ale salarizării, iar totul se rezumă la o mişcare de imagine cu consecinţe dezastruoase pentru sistemul medical. Au luat bani din stânga şi au pus în dreapta, au plimbat pe hârtie nişte fonduri şi, ce e cel mai grav, au luat de la unii ca să dea altora. Niciodată până acum, inechităţile salariale nu au atins un asemenea nivel”.

 

Dr. Ion Cotojman

Liderul sindical consideră că măsurile luate de autorități nu au făcut decât să genereze o stare de confuzie şi de tensiune între personalul medical şi pacienţi.

„Primii sunt clar nedreptăţiţi, din greşeală ori cu rea-voinţă, iar pacientul parcă nu contează. Nu contează că fondurile sunt tot mai puţine, că managerii sunt puşi în situaţia de a alege ce să facă cu banii: să ofere salarii ori să asigure un act medical de calitate. Nu contează niciun argument, atât timp cât vina aparţine celuilalt: legea e scrisă bine, dar e prost înţeleasă, managerii sunt cei care nu ştiu să gestioneze banii, deşi au din plin, personalul medical – biologi, chimişti, asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, registratori medicali, şi cel din asistenţă socială îşi declară nemulţumirea fără să aibă şi o justificare pentru aceasta”, mai precizează liderul sindical.

 

În aceste condiții, federația sindicală se declară pe deplin solidară cu mișcările de protest din Sănătate, reprezentanții acesteia precizând că încurajează orice acţiune de protest în perioada 11 – 15 mai, „atunci când toate aceste simulări de negociere îşi vor arăta consecinţele: veniturile vor fi identice cu cele din această lună”.

Conform deciziei luate în ultima ședință a Consiliului Național al sindicatului Sanitas, joi, pe 26 aprilie, la București va avea loc un miting de protest de mare amploare la care vorparticipa circa 10.000 de sindicaliști din toată țara, iar în cazul în care autoriățile nu vor găsi o soluție la problema veniturilor diminuate, pe 7 mai va fi declanșată greva de avertisment, cu întreruperea parțială a lucrului.

Dacă nici după greva de avertisment, nu va fi găsită o soluție, pe data de 11 mai va fi declanșată greva generală la nivel național.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*