Sanitas a decis: Pe 11 mai, grevă generală în Sănătate

Până atunci, peste o săptămână va fi organizat un miting de amploare în Capitală, urmând ca la data stabilită în ședința de azi a Consiliului Național, să fie declanșată greva generală.

 

Protestele spontane din mai multe spitale din țară, care au loc deja de mai bine de trei săptămâni, vor trece la un alt nivel după ce Consiliul Național al federației sindicale Sanitas a decis în sedința de azi care va fi calendarul acțiunilor ce vor fi întreprinse la nivel național, ca urmare a diminuării veniturilor primite de unii angajați din sistemul public de sănătate.

Astfel sindicaliștii au decis în urmă cu puțin timp să apeleze la forma extremă de protest, comunicând la finalul sedinței că pe data de 11 mai va fi declanșată greva generală la nivel național.

Până atunci, peste o săptămână, în data de 26 aprilie, la București va avea loc un miting de protest de mare amploare la care vorparticipa circa 10.000 de sindicaliști din toată țara, iar în cazul în care autoriățile nu vor găsi o soluție la problema veniturilor diminuate, pe 7 mai va fi declanșată greva de avertisment, cu întreruperea parțială a lucrului.

 

Dacă situația nu se va schimba, sindicaliștii vor apela atunci la ultima soluție, stabilind în cadrul ședinței de azi ca pe 11 mai să declanșeze greva generală. Până acum, acțiunile sindicaliștilor s-au rezumat doar la pichetări ale ministerelor Muncii, Sănătății și Finanțelor, participând și la o serie de negocieri cu reprezentanții autorităților. Legea salarizării și regulamentul de sporuri, care au constituit principalele teme ale negocierilor, au fost în cele din urmă adoptate, însă în loc să primească venituri majorate, aproximativ 10% din anagajații din sănătate s-au trezit că primesc sume diminuate față de cele pe care le primeau până la 1 martie, fapt ce a stârnit un val de nemulțumiri ce a dus la declanșarea unor proteste spontaneîn mai multe spitale, și, în final la decizia adoptată azi în ședința Consiliului Național al Sanitas.

La finalul sedinței, Iulian Pope, vicepreședintele Sanitas a făcut referire și la afirmațiile recente ale ministrului Muncii, care acuza indecizia sindicașiștilor cu referire la regulamentul de sporuri și susținea că Legea salarizării nu va fi în niciun fel modificată, problema veniturilor diminuate fiind de competența Ministerului Sănătății.

 

Contrar opiniei Liei Olguța Vasilescu, care consideră că Legea salarizării este bună, iar problema o constituie regulamentul de sporuri, liderul Sanitas a declarat azi că regulamentul este unul bun, bine gândit, dar nu poate fi aplicat din cauza Legii salarizării, lege pe care ministrul Muncii este decis să nu o modifice.

Din păcate ducem discuţia la Legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 şi vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câştiguri pentru toată lumea, astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi şi vreau să vorbim despre cine şi cât câştiga. Unii dintre manageri aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege şi ministerul. Fac un apel la doamna ministru al Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea Legii salarizării unitare şi să le corecteze, nu sindicatele sunt de vină. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noştri din toate spitalele sporuri echitabile”, a declarat în acest sens Iulian Pope.

În aceste condiții, este evident faptul că lucrurile nu vor intra pe un făgaș normal până luna viitoare, iar greva generală anunțată azi pare la acest moment iminentă.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*