Sindicaliștii buzoieni de la Sanitas pichetează, azi, Ministerul Sănătății

Acțiunea de protest fusese stabilită inițial pentru săptămâna trecută, dar a fost reprogramată din cauza vremii nefavorabile care ar fi îngreunat deplasarea către București a sindicaliștilor din țară.

 

Sindicalistii buzoieni in drum spre Capitala

La o săptămână după ce confederația sindicală Sanitas a declanșat protestele din Sănătate, pichetând sediul Ministerului de Finanțe, acțiunile vor fi reluate azi, prin pichetarea Ministerului Sănătății, urmând ca joi, protestele să se mute la sediul Ministerului Muncii. Vremea nefavorabilă de săptămâna trecută a dat puțin peste cap calendarul protestelor, cele două acțiuni fiind reprogramate pentru săptămâna aceasta, întrucât exista riscul ca sindicaliștii din țară, printre care și membrii filialei Buzău a sindicatului Sanitas, să nu poate ajunge la timp în Capitală din cauza zăpezii și viscolului.

Sindicaliștii buzoieni au fost astfel nevoiți să-și amâne deplasarea la București pe care ar fi trebuit să o facă pe data de 22 martie, cand era programată pichetarea Ministerului Sănătății, însă în aceasta dimineață au plecat la drum pentru a lua parte la acțiunea de protest, programată să înceapă la ora 11.00.

Timp de două ore, vor picheta sediul ministerului, împreună cu alți colegi veniți din țară, urmând ca joi, 29 martie, alți membri de sindicat din sănătate să picheteze sediul Ministerului Muncii.

 

Revendicările sunt neschimbate, având în vedere faptul că negocierile purtate între reprezentanții sindicatului și autorități nu au condus la niciun rezultat.

Acestea se referă la pragul de 30% pe ordonator principal de credite, care nu ar permite aplicarea unui regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din Sănătate, fapt care, spun sindicaliștii, va duce la dezbinarea echipei medicale, precum şi la prevederile Legii salarizării, care discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar, fiind vorba de biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA şi de asistenţă socială. De asemenea, sindicaliştii susţin că această lege şi aplicarea Anexei 10 a noului regulament de sporuri în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduc inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu.

 

Iulian Pope

La prima acțiune de pichetare care a avut loc în urmă cu o saptămâna, la Ministerul de Finanțe, au participat aproximativ 200 de sindicaliști nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi grilele de sporuri. O delegație a sindicaliștilor a fost invitată la discuții cu responsabilii din minister, însă la finalul întâlnirii, s-a decis continuarea protestelor.

„Trebuie să găsim soluţii, astfel încât Anexa 10 – regulamentul de sporuri – să nu producă efecte pentru anul acesta sau, în situaţia în care va funcţiona Anexa 10 anul acesta, să o îmbunătăţim. Ea trebuie să apară, fără discuţie, într-o formă îmbunătăţită, de aceea am şi început protestul la Finanțe pentru că, într-adevăr, Ministerul Sănătăţii e legat de 30% pe ordonatorul principal de credite şi nu poate acorda sporurile din sistemul sanitar. Noi am început cu Ministerul de Finanţe. Am şi identificat câteva puncte, dar nu le dezvăluim, sper să se materializeze, că altfel chiar nu are rost. Majoritatea soluţiilor trebuie să le găsim împreună cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Avem promisiunea celor de la Finanţe că vor participa la aceste întâlniri. Anexa 10 împarte sărăcia în sistemul sanitar, e formulată pe principiul cine primeşte mărirea de salariu îi scade sporul, cine nu primeşte mărirea de salariu își păstrează sporul”, declara la acel moment Iulian Pope, vicepreședintele Sanitas.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*