Sindicalistii din Sanatate au protestat, in ploaie

20 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Peste 100 de membri Sanitas au pichetat sediul Ministerului Muncii, peste o saptamana vor protesta la Ministerul de Finante si saptamana urmatoare, la Ministerul Sanatatii. Sanitas Buzau va merge in Capitala cu 50 de oameni, pe 27 septembrie, cand se picheteaza Ministerul Finantelor.

 

sanitas-sepi-barascuSindicalistii de la Sanitas isi respecta programul actiunilor de protest, anuntat dupa esuarea discutiilor purtate cu ministrii Sanatatii si Muncii. Astazi, peste 100 de sindicalisti s-au strans, la ora 11.00, in fata Ministerului Muncii, iar pe parcurs li s-au adaugat alti peste 50. Cu totii au infruntat ploaia, participand la prima actiune din seria celor planificate pana la 31 octombrie, atunci cand ar urma sa se intre in greva generala, in cazul in care revendicarile lor nu vor fi rezolvate.

Ieri, reprezentantii tuturor filialelor Sanitas din tara au inceput  strangerea de semnaturi, pentru declansarea conflictului de munca. Astazi, timp de doua ore, reprezentantii filialelor din tara au participat, la Bucuresti, la prima actiune de protest in strada, din seria celor anuntate. Prim-vicepresedintele federatiei, Marius Sepi, a declarat ca nemultumirile sunt legate de Ordonanta 20 si Ordonanta 43 care, in loc sa rezolve inechitatile aparute in ultimii ani in sistemul de salarizare din sanatate si asistenta sociala au bulversat si mai mult sistemul de salarizare. Personalul tehnic administrativ (TESA), functionarii din Directiile de Sanatate Publica, colegii din crese nu au intrat deloc in aceste ordonante. Pentru toata lumea, sporurile raman la nivelul anului 2009. Avem mari diferente intre colegii care fac aceeasi munca, dar pentru ca au studii diferite diferenta merge pana la 800 de lei”.

 

negocieri Sanitas - Ministerul MunciiO delegatie a sindicalistilor a fost invitata la discutii, dar nu s-a ajuns, se pare, la niciun rezultat, asa ca seria de proteste va continua. „Lucrurile sunt destul de complicate. Nu avem promisiuni ferme, certe, dar sa speram ca in continuare ne vor trata toate subiectele cu celeritate si chiar astazi, in cadrul Senatului, in Comisia pentru munca, se va aduce aminte de aceste lucruri, care trebuie rezolvate poate impreuna cu dumnealor. Ministerul Muncii, in lipsa ministrului, nu si-a asumat pentru astazi ceva care sa spuna «in perioada x vom rezolva». Vorbim de o noua lege a salarizarii, de niste momente prin care vom trece pana la sfarsitul lunii octombrie, in rezolvarea anumitor probleme care intereseaza”, a declarat presedintele Sanitas, Leonard Barascu, la iesirea de la discutiile avute cu secretarul de stat in Ministerul Muncii, Iolanda Staniloiu, mentionand ca nu exista un calendar cert cu privire la modificarea sau aprobarea ordonantelor.

Acesta a explicat ca ordonantele privind salarizarea, respectiv OUG 20/2016 si OUG 43/2016, urmeaza sa treaca prin Parlament si, atunci, acestea ar putea fi modificate in asa fel incat sa rezolve si problema salarizarii personalului TESA din Sanatate sau a personalului din asistenta sociala ori din crese.

 

Barascu-Sepi-SanitasProtestul de astazi va fi urmat, martea viitoare de o actiune similara, cand va fi pichetat sediul Ministerului de Finante. Dupa inca o saptamana, va veni randul Ministerului Sanatatii sa fie pichetat, iar pe 11 octombrie este programat un protest la Palatul Parlamentului. „Nu exista act medical fara cel nemedical. Noi suntem o echipa. Medicii recunosc asta, dar ministrii ne-au dezbinat si e pacat. Magazionerii invart miliarde de materiale, achizitii publice, stau peste program. Sa nu fim platiti la fel e o durere, sustine unul dintre protestatari.

Un economist cu facultate are salariul de 1.370 lei. Nu se poate ca o infirmiera sa aiba 2.700 si un economist atat. Asta trebuie corectat. Noi, TESA, nu renuntam. Speranta noastra este ca problema se va rezolva in Parlament. Noi am facut scrisori in care i-au rugat sa ne sprijine, pe parlamentari. Avem credinta ca parlamentarii vor intelege ca nu este normal sa dezbine salariatii din spitale. Acolo e o munca grea, unitara”, sustine un alt protestatar.

 

sanitas-ministerul muncii - sept.2016In cadrul sedintei Consiliului National al Federatiei Sanitas de saptamana trecuta, sindicalistii au discutat cu ministrul Muncii, Dragos Paslaru, si cu cel al Sanatatii, Vlad Voiculescu, despre categoriile exceptate de la ordonanta privind salariile bugetarilor, respectiv, personalul tehnic-administrativ (TESA) din spitale, functionarii din directiile de sanatate publica (DSP), angajatii din medicina scolara si din crese insa nu s-a ajuns la o intelegere astfel ca sindicalistii au anuntat proteste.

Astazi, unul dintre protestatari intreba retoric, in loc de raspuns la intrebaraea reporterilor cat ar dori sa fie salariile: „Cat ar trebui sa avem salariile?! Voi ce spuneti? Cat merita sanatatea a fi pretuita? Cat merita cea mai frumoasa meserie din lume care salveaza vieti? Asteptam raspuns de la ministrul Muncii si cel al Sanatatii, sa ne spuna dansii… Sa ne raspunda cat meritam in conditiile in care declara ca SANATATEA E PRIORITATE NATIONALA!!!”

 

sanitas violenta buzau (3)Sanitas Buzau a hotarat, in sedinta Consiliului Judetean al organizatiei sindicale, participarea cu 50 de membri, la protestele din Capitala, pe 11 octombrie, cand are loc pichetarea Parlamentului. Astazi, insa, in urma discutiilor liderului buzoian al Sanitas, Luminita Turcu, cu conducerea Federatiei, s-a decis ca este nevoie de participarea buzoienilor in Capitala pe 27 septembrie, cand se picheteaza Ministerul Finantelor. „Am vorbit astazi cu conducerea federatiei si mi s-a comunicat ca intrucat participarea protestatarior trebuie sa fie in limita a 100-200 de persoane, iar pe 11 octombrie deja au fost programate alte filiale, ar fi bine ca noi sa mergem la Bucuresti pe 27 septembrie. Am inceput sa iau legatura cu liderii organizatiilor din judet si sper sa ne putem organiza pana atunci. Vom merge 50 de oameni“, a precizat Luminita Turcu, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

La data de 27 septembrie, sindicalistii vor picheta Ministerul Finantelor, pe 4 octombrie vor lua cu asalt Ministerul Sanatatii, iar pe 11 octombrie Parlamentul Romaniei. Pentru 19 octombrie sindicalistii au anuntat greva de avertisament de doua ore, iar daca revendicarile lor nu vor fi pana atunci rezolvate, pe 31 octombrie va fi declansata greva generala.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*