Va fi sau nu grevă generală în Sănătate?

2 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

În timp ce liderii Sanitas spun că au căzut la pace cu guvernanții și renunță la grevă, CNSLR Frația, confederația din care face parte si acest sindicat din Sănătate, anunță începerea procedurilor privind declanșarea grevei generale, inclusiv în sectorul medical.

 

Debusolare totală în răndul angajaților din Sănătate, în urma anunțurilor contradictorii făcute în ultima vreme de liderii Sanitas și apoi de cei ai CNSLR Frăția, organizație la care este afiliat si acest sindicat. Pe 26 octombrie, Leonard Barascu, liderul Sanitas, anunța în urma discuțiilor purtate cu premierul Tudose, ministrul Bodog, vicepremierul Marcel Ciolacu și cu liderul PSD Liviu Dragnea, că s-au primit asigurări că veniturile din Sănătate nu se vor diminua de anul viitor, iar tichetele de masă vor fi primite sub formă de normă de hrană, context în carecare sindicatul a renunțat la greva generală anunțată inițial.

Astăzi, CNSLR Frăția, la care este afiliat si Sanitas, a remis un comunicat în care anunță că s-au declanșat procedurile pentru greva generală, printre sectoarele menționate numărându-se și Sănătatea. Prin urmare, în timp ce liderii Sanitas dau asigurari angajaților din Sănătate și Asistență Socială că anul viitor „va curge numai lapte și miere”, pentru că așa le-ar fi promis guvernanții, la nivelul confederatiei opiniile sunt total opuse și se fac pregătiri pentru măsuri extreme de protest.

Ramane de văzut dacă liderii Sanitas vor ramâne fideli înțelegerii cu reprezentanții guvernului, situație în care vor intra în conflict cu conducerea CNSLR Frăția, riscând excluderea din confederație, sau dacă vor urma linia trasată de organizație și vor trece la pregătirea grevei generale în sistem.

 

Conform comunicatului CNSLR Frația, greva generală va fi susținută în următoarele sectoare de activitate: energie, petrol și gaze, chimie, petrochimie, comunicații, transporturi, lemn și mobilă, textile și pielărie, agricultură, sănătate, învățământ, administrație publică și asistență socială. Prima măsura este strângerea a 500.000 de semnaturi în acest sens de la membrii confederației, după care se va decide data la care va fi declanșată greva generală.

„Biroul Operativ al CNSLR Frăția, în conformitate cu hotărârea Consiliului Național din data de 30 octombrie 2017, a decis începerea procedurilor în vederea declanșării grevei generale în economia națională pentru următoarele nemulțumiri ale salariaților: scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, și pierderea de locuri de muncă generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat; imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale ce generează lipsa unei protecții reale ale angajaților, în forma actuală a Legii 62/2011; întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială de peste 43 luni”, se mai arată în document.

 

Trecerea contribuțiilor de la angajatori la angajați, începand cu 1 ianuarie 2018, este aproape o certitudine, masura fiind prevăzută într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea legii Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Într-un alt comunicat remis de acest minister se arată că „nivelul contribuțiilor scade cu doua puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”.

Se mai precizează, totodată, ca în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Ministerul mai arată că acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

 


Adaugati un comentariu


 

*