Sanitas renunta la greva generala, dupa o noua runda de discutii cu guvernantii

26 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Sindicalistii au primit asigurari ca veniturile din Sanatate nu vor scadea de anul viitor, iar angajatii isi vor primi tichetele de masa, transformate in norma de hrana.

 

In aceasta dupa amiaza, liderii federatiei Sanitas si reprezentantii Guvernului au ajuns la o intelegere in urma careia sindicalistii au anuntat ca renunta, pentru moment, la greva generala pe care ar fi urmat sa o declanseze in sistem, in cazul in care revendicarile nu le-ar fi fost rezolvate.

Astazi a a avut loc sedinta Consiliului National al federatiei, in cadrul careia sindicalistii intentionau sa discute planul de masuri de protest ce trebuia pus in aplicare in perioada urmatoare, dupa mitingul din 19 octombrie si discutiile cu autoritatile, in urma carora nu se ajunsese le niviun rezultat concret. Urmatorul pas ar fi fost demararea procedurilor pentru declansarea grevei generale, insa acest lucru nu se va mai intampla, dupa cum au anuntat la sfarsitul sedintei, liderii federatiei sindicale.

Pe parcursul sedintei, in sala si-au facut aparitia premierul Mihai Tudose, insotit de vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Sanatatii Florian Bodog si presedintele PSD Liviu Dragnea, veniti special pentru a purta o noua runda de discutii si a cadea la o intelegere cu sindicalistii.

 

Se pare ca discutiile au avut efectul scontat, intrucat la finalul sedintei, liderul Sanitas, Leonard Barascu, a iesit la declatatii impreuna cu cei patru demnitari, anuntand ca greva nu va mai avea loc. Totodata, acesta a dat asigurari salariatilor din Sanatate ca nu li se vor diminua veniturile de anul viitor si isi vor primi in continuare tichetele de masa, doar ca acestea vor fi sub forma de norma de harna”, ca in armata.

Lucrurile sunt ca si rezolvate. In urmatoarea perioada o sa ne aplecam asupra regulamentului de sporuri si o sa mai facem socoteli pentru colegii care se temeau ca vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni nimic de la 1 ianuarie 2018. Se va discuta ce se intampla cu sporurile de la 1 martie. Nu se vor pierde nici tichetele de masa, acestea se vor acorda in continuare sub forma unei norme de hrana”, este anuntul facut de Leonard Barascu la finalul sedintei de azi.

 

Principalele solicitari ale federatiei Sanitas erau legate de eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar si de asistenta sociala, aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru toti angajatii din sanatate si asistenta sociala, incepand cu 1 martie 2018, renuntarea la cresterea normei de baza – garzi suplimentare obligatorii – pentru medici, renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula cresterea salariala de 25% prevazuta de lege,  acordarea sporurilor pentru conditii de munca intregului personal din sanatate si asistenta sociala, inclusiv personalului TESA, acordarea tichetelor de masa pe tot parcursul anului 2018, negocierea si semnarea Contractului Colectiv de Munca la nivel de sector de activitate.

Ramane de vazut acum in ce masura guvernantii isi vor respecta promisiunile facute azi sindicalistilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*