Mii de sindicalisti din Sanatate au protestat astazi in strada
Actiunea a fost organizata de federatia Sanitas, iar Jandarmeria sustine ca marsul potestatarilor prin centrul Capitalei, pana in fata Guvernului, nu a fost unul autorizat.
Astazi a avut loc cea mai ampla actiune din calendarul protestelor anuntate de federatia sindicala Sanitas, circa 7.000 de sindicalisti din toata tara luand parte la un miting urmat de un mars de protest care s-a incheiat in Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului. Inca de azi-noapte, zeci de autocare cu protestatari din zonele mai indepartate de Capitala, cum ar fi Cluj sau Satu Mare, au plecat spre Bucuresti, punctul de intalnire al sindicalistilor veniti sa isi strige nemultumirile fiind piata Geroge Cosbuc. Avand mai putini kilometri de parcurs, sindicalistii buzoieni imbarcati la bordul unui autocar au plecat spre Bucuresti in aceasta dimineata, la protest participand aproximativ 50 de membri ai filialei judetene a Sanitas.
Mitingul a inceput la ora 11.00, iar timp de o ora, participantii la protest si-au strigat nemultumirile si au cerut guvernantilor sa revina asupra prevederilor din legea salarizarii si asupra deciziilor de a elimina de anul viitor tichetele de masa acordate angajatilor din sectorul sanitar si a celei referitoare la trecerea contributiilor salariale de la angajator la angajat.
In jurul pranzului, asa dupa cum era programat, manifestantii s-au incolonat pentru a porni in mars catre sediul guvernului, insa in acel moment au aparut primele probleme, jandarmii veniti sa asigure ordinea, sustinand ca marsul anuntat inca de luna trecuta de sindicalisti nu era autorizat.
S-au creat mici busculade, insa in cele din urma, cei aproximativ 7.000 de protestatari au pornit in mars pe traseul bulevardul Magheru – Piata Romana – Piata Victoriei, fiind insa siliti de jandarmi sa se deplaseze pe marginea drumului, fara a bloca traficul.
Jandarmii s-au opus si in momentul in care sidicalistii au incercat sa ocupe Piata Victoriei, dat fiind ca actiunea nu era autorizata, insa in cele din urma protestatarii si-au impus vointa, continuand sa isi strige nemultumirile in fata sediului Guvernului.
Tot in cursul zilei de astazi, ministrul de finante Ionut Misa a declarat, referindu-se la protestul sindicalistilor din Sanatate, ca „prioritatea Guvernului au fost medicul si asistentii medicali si nu au fost neglijate nici celelalte categorii”, insa „faptul ca se plang si vor mai mult decat au primit tine de alt mod de abordare a lucrurilor”, mentionand ca a avut discutii cu sindicatele din sanatate de mai multe ori pe marginea acestui subiect.
Ionut Misa a subliniat ca nu i se pare normal ca anumite persoane din sistem sa beneficieze de sporuri de 300%. In acest context, ministrul a spus ca toate sporurile ar trebui incluse in salarii. „Discutiile, astazi, sunt in jurul modului de repartizare a acelor sporuri. In bugetul de anul viitor se aloca 2,9 miliarde. De la 14 miliarde la 2,9 miliarde, daca facem un calcul e undeva peste 20% crestere acordata doar la fondul de salarii. Chiar daca s-au acordat 2,9 miliarde, in continuare nu sunt acoperite toate solicitarile. Probabil ca toate solicitarile nu pot fi acoperite niciodata. Nu mi se pare normal ca o persoana sa aiba un anumit salariu si aiba sporuri pana la aproape 300%. Cred ca mai bine includem aceste sporuri in salariu, sa stim de la inceput ca la nivelul unui medic ATI salariul este exact atat. La nivelul unui asistent medical din zona Primire Urgente, salariul este atat, pentru ca aceste sporuri creeaza multe probleme si confuzii. Nu stiu daca la dumneavoastra exista spor de calculator. Cred ca toti utilizam calculatorul. Sa iau un spor de 15% pentru ca utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect”, a mai spus acesta.
In Piata Victoriei, o delegatie a protestatarilor, formata din reprezentanti ai celor sase zone de dezvoltare din tara a fost invitata la discutii cu reprezentantii Guvernului, insa sunt slabe sanse sa se ajunga la o intelegere, dat fiind ca astfel de discutii au avut loc si zilele trecute, cu ocazia pichetarii ministerelor, discutii in urma carora nu s-a ajuns la niciun rezultat.