Discutiile pe tema modificarii sistemului fiscal nu schimba calendarul protestelor din Santate

21 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Anuntul a fost facut de presedintele Sanitas, la finalul unei intalniri initiata de vicepremierul Marcel Ciolacu, la care au participat sindicalistii si mai multi membri ai Executivului.

 

Leonard Barascu

Ieri, mai multi reprezentanti ai sindicatelor au fost invitati la Guvern pentru a avea o discutie cu autoritatile pe marginea modificarilor pe care guvernentii intentioneaza sa le aduca sistemului fiscal, cea mai importanta vizand transferul contributiilor de le angajator la angajat. La dialog au fost prezenti mai multi ministri ai cabinetului Tudose – ministrul Sanatatii, al Finantelor Publice, al Justitiei, al Muncii si cel al Dialogului Social, fata in fata cu reprezentantii confederatiilor sindicale reprezentative din Romania.

Printre cei care au participat la dezbatere s-a numarat si Leonard Barascu, presedintele Sanitas, care a declarat, la finalul intalnirii, ca discutiile purtate miercuri nu schimba cu nimic calendarul protestelor pe care confederatia sindicala l-a anuntat pentru luna viitoare. „Pe mine nu m-au convins si nici eu nu pot sa ii conving pe ei. Datele noastre privind protestele din saptamana aceea, 2 – 6 octombrie, raman valabile, iar cele trei ministere vor fi pichetate. Totusi, asteptam ziua de luni, 25 septembrie, sau marti, cand acel draft de lege despre trecerea acestor angajamente ale contributiilor sociale de la angajator la angajat ne va lamuri”, a declarat Leonard Barascu la finalul intalnirii de la Guvern, confirmand astfel decizia de a nu renunta la protestele care vor debuta cu pichetarea sediilor ministerului Sanatatii, al Finantelor si al Muncii. Pichetarile vor fi urmate de un miting si un mars de protest la care vor participa aproximativ 20.000 de sindicalisti din toata tara, iar in cazul in care revendicarile nu le vor fi rezolvate, sindicalistii din Sanatate spun ca se va ajunge chiar la greva generala.

 

In opinia liderului sindical, important pentru angajatii din Sanatate este, in egala masura, siguranta locului de munca si o remuneratie corespunzatoare.

Federatia Sanitas cere ca cele doua subiecte – salarizarea personalului din sistemul bugetar si trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in cea a angajatului – sa fie tratate in mod distinct, in acte normative care sa nu produca efecte care se pot anula reciproc.

„Am trecut in zona bugetara pentru ca foarte multi bugetari sunt angajati in miscari de protest. Ceea ce s-a intamplat astazi nu ne va face sa oprim aceste miscari de protest si nici sa asteptam sa aduca altceva. Important pentru colegii mei este ca ne intereseaza locurile de munca, dar sa fie si bine platite, in sensul ca nu pot sa spun astazi ca ieri castiga o suma de bani, ca net, iar data viitoare, cand va primi majorari salariale, el va castiga mai putin sau la fel. Eu nu imi explic, poate sunt un pic in afara zonei financiare, lucru pe care nu l-am inteles nici acum” a mai declarat acesta.

 

 

Referindu-se la subiectul discutiilor purtate ieri la Guvern, Leonard Barascu a precizat ca legea privind transferul contributiilor sociale de la angajat la angajator este foarte complexa si exista foarte multe aspecte de care trebuie sa se tina cont. Intr-un comunicat remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro, Federatia SANITAS afirma ca va continua sa respinga ideea transferului C.A.S. si C.A.S.S. in sarcina angajatilor, sustinand ca aceasta masura va afecta veniturile nete ale salariatilor. In conditiile in care, nici pana la acest moment, guvernantii nu au fost capabili sa prezinte partenerilor sociali un draft de act normativ in care sa explice clar cum va functiona acest mecanism, argumentele prezentate de partea guvernamentala nu au nici un fundament consistent, sustin sindicalistii. „Am aflat ca legea se raporteaza la salariul brut si ca nu are legatura cu ce se va intampla cu colegii mei, care va trebui sa primeasca salariul net in mana, adica aceasta trecere nu va sanctiona cu nimic niciun salariat. Sunt cateva interferente aici, care aduc la bugetul statului un venit important, pentru ca sunt foarte multi angajatori care nu isi platesc darile catre stat. Ni s-a spus ca se raporteaza la aceste salarii brute, deoarece costul total al Legii salarizarii, ceea ce se intampla astazi, este de 63 de miliarde de lei, iar cu trecerea de la angajator la angajat se muta undeva la 42 de miliarde de lei si este mai usor pentru bugetul de stat sa rezolve aceste probleme”, a explicat presedintele Sanitas.

 

Barascu a reamintit ca una dintre revendicarile care au dus la declansarea protestelor programate pentru luna viitoare este si renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, cata vreme aceasta se traduce prin anularea cresterii salariale de 25% prevazuta in lege.

Simplele afirmatii, conform carora trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in cea a angajatilor nu va genera efecte negative asupra veniturilor salariatilor, nu ne mai conving. Degeaba ne spun guvernantii ca aceasta masura va conduce la o mai buna colectare a veniturilor fiscale, ca vor creste veniturile la bugetul de stat si ca se va mari punctul de pensie! Atat timp cat nu vom vedea un draft de act normativ pe care sa-l analizam, atat timp cat nu vom primi o explicatie clara despre modul in care se va face aceasta trecere si despre modul in care vor fi coroborate modificarile la Codul fiscal cu noua Lege 153/2017, nu mai credem nimic”, a subliniat Leonard Barascu.

La solicitarea Sanitas, in zilele urmatoare va avea loc o intalnire tehnica la Ministerul Sanatatii si la Ministerul Muncii, in care vor fi reanalizate si argumentate cererile Federatiei de modificare a Legii-cadru 153/2017, in contextul efectelor generate de intentia guvernului de a introduce noul mecanism de trecere a contributiilor sociale de la angajator la angajat.

 


Adaugati un comentariu


 

*