Ministerul Sănătății nu renunță la plafonarea sporurilor la pragul de 30%

În același timp, sindicatele au anunțat că programul protestelor ramâne cel stabilit la începutul acestei săptămâni, iar între timp continuă negocierile între cele două părți.

 

Aseară s-a încheiat o nouă rundă de negocieri între autoritățile din Sănătate și reprezentanții sindicatelor din acest sector, iar astăzi este anunțată o dezbatere publică pe tema regulamentului de sporuri, cele două părți nereușind încă sa ajungă un acord, dar anunțând că s-a reușit identificarea unor soluții tehnice pentru rezolvarea revendicărilor venite din partea sindicaliștilor.

Ieri, ministrul Sorina Pintea s-a întâlnit cu reprezentanții  sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară, precum și cu sindicaliștii ade la Abulanță, la finalul discuțiilor, ministrul anunțând că astăzi și în zilele următoare va avea întâlniri și cu reprezentanții celorlalte sindicate, în condițiile în care și memebrii federației Hipocrat și-au anunțat ieri decizia de a declanșa greva generală.

După discuțiile purtate până acum, este cert faptul că autoritățile nu vor renunța la plafonarea pragului de sporuri la 30%, Sorina Pintea confirmând aseară acest lucru, la finalul întâlnirii cu reprezentanții sindicatrelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară.

 

Sorina Pintea

În schimb, ministrul a precizat că negcierile vor continua și că deja s-au stabilit de comun acord câteva soluții tehnice pentru rezolvarea problemelor invocate de sindicaliști, menționând totodată că nu este de părere că situația este atât de gravă încât să impună greva generală și blocarea întregului sistem public de Sănătate.

Încă negociem, avem foarte multe puncte comune. Nu este vorba despre oferit ceva în plus, este vorba despre a face alte analize şi de găsi noi soluţii. Nu este nimic în plus, doar reaşezarea unor lucruri care, să spunem, nu au fost suficient discutate. Sporurile rămân plafonate la 30%. Nu cred că este cazul de grevă, deşi greva este un drept pe care sindicatele l-au câştigat. Eu cred că discuţiile pot rezolva multe probleme. Important este ca cei din sistemul de Sănătate să ştie că ne interesează soarta lor şi că aceste discuţii sunt constructive spre binele tuturor”, a declarat în acest sens ministrul Sănătății.

 

Leonard Barascu

De cealaltă parte, liderul Sanitas, Leonard Bărăscu a declarat la finalul întâlnirii de la Ministerul Sănătății că programul protestelor anunțat la începutul acestei săptămâni rămâne neschimbat, iar federația sindicală pe care o reprezintă nu a renunțat încă la decizia de a declanșa greva generală, în cazul in care nu se va găsi o rezolvare favorabilă a revenedicărilor. „Programul rămâne program. Aşa cum a spus şi doamna ministru, se pare că mai sunt şi alte soluţii tehnice pe care încă nu le cunoaştem, dar le aşteptăm după dezbaterile viitoare şi după ceea ce doamna ministru va mai discuta la Finanţe şi, eu ştiu, la nivelul Guvernului. Programul Sanitas este program şi eu sper să nu ne ţinem de el până la capăt. Concret, la momentul acesta nu avem nimic, decât promisiuni că doamna ministru, în decursul acestei săptămâni, în întâlnirile pe care le va avea, ne va aduce soluţii stricte, tehnice care să spună că am redus cu atât şi o să vă încadraţi în procentul de 30% sau ne mai trebuie x procente, ne mai lăsaţi o perioadă de timp”,  a precizat președintele Sanitas.

La rândul său, Viorel Rotilă, președintele federației Solidaritatea Sanitară, a anunțat tot la finalul discuțiilor de ieri, că mâine se valua o decizie finală la nivelul federației în legătura cu organizarea unor viitoare acțiuni de protest.

 


Adaugati un comentariu


 

*