Sindicaliștii din sănătate pregătesc proteste-surpriză

Ministrul Sorina Pintea spune că anunțul făcut de aceștia referitor la viitoarele acțiuni de protest a fost o surpriză.

 

După cum au anunțat încă de luna trecută, în urma declarațiilor făcute de ministrul Sănătății la Forumul Național al Spitalelor, reprezentanții sindicatului Solidaritatea Sanitară resping în continuare salarizarea medicilor pe criterii de performanță. Chiar dacă suntem în plină vară, iar protestele sindicale au loc, de obicei, primăvara și toamna, se pare că Federația sindicală nu va ține cont de vacanța guvernanților și a luat deja unele decizii cu privire la acțiunile concrete care vor fi întreprinse, pentru a determina autoritățile să nu adopte această măsură.

Astfel, la finele săptămânii trecute, problema a fost discutată în ședința ordinară a Consiliului de Coordonare al organizației sindicale, la care a participat și ministrul Muncii, Marius Budai, căruia i s-au plâns căpercepția salariaților din sănătate asupra creșterilor salariale diferă semnificativ de prezentările oficialeși, timp de trei ore și i-au prezentat principalele solicitări pe care Guvernul ar trebui să le soluționeze.

Se pare că nu s-a ajuns la o concluzie comună, așa că, ulterior, sindicaliștii au stabilit un program de proteste, principala revendicare referindu-se la evaluarea pe criterii de performanță, despre care a vorbit recent ministrul Sorina Pintea, și la inechitatea salarizării.

Spre deosebire de protestele organizate până acum, când programul acțiunilor era făcut public dinainte, de această dată, sindicaliștii au schimbat strategia. Conducerea Federației precizează, într-un comunicat, că în prima fază a protestului pregătesc o serie de „surprize” guvernanților, motiv pentru care au preferat să nu dezvăluie acțiunile pe care le vor desfășura. Aceasta ar fi doar prima fază a protestului, iar dacă revendicările nu le vor fi soluționate în mod favorabil, sindicaliștii spun că se va trece la faza următoare, putându-se ajunge chiar la grevă generală, în situația în care negocierea contractului colectiv de muncă va eșua.

 

Așadar, principalul motiv de nemulțumire este evaluarea pe criterii de performanță, despre care sindicaliștii se tem că, în forma în care a fost prezentată până acum, ar putea deveni un instrument de reducere a salariilor personalului, după bunul plac al managerilor de spitale. Sindicaliștii mai sunt nemulțumiți și de faptul că o serie de propuneri inovative pe care Solidaritatea Sanitară le-a înaintat până acum către Ministerul Sănătății nu au fost luate în discuție.

Federația Solidaritatea Sanitară nu acceptă să se discute despre introducerea evaluării în funcție de performanță până nu sunt implementate solicitările noastre privind garantarea obiectivității evaluării și nu sunt respectate toate condițiile prezentate în anexă. Interpretarea pe care o dăm intenției Ministerului Sănătății are în vedere faptul că i-am înaintat deja o solicitare pe această temă în cadrul negocierilor contractului colectiv de muncă, obiectivitatea evaluării izbindu-se până acum doar de refuz. De asemenea, considerăm că la mijloc este și o confuzie între evaluarea performanței și prevederi specifice legislației muncii în materia normării (modalitatea de normare a muncii, cu referire la norma de timp și norma de muncă), care oferă deja soluții pentru posibilitatea de control și reglare a problemelor indicate de oficiali. Utilizarea inechității ca argument pentru introducerea evaluării performanței trebuie să vină la pachet cu soluții la inechitățile create de legea salarizării, respectiv de modalitatea de aplicare a legii salarizării, acestea depășind ca importanță, din perspectiva impactului negativ asupra salariaților, problemele create de absența unei evaluări în funcție de performanță”, se arată într-un comunicat de presă remis după ședința Consiliului de Coordonare al organizației sindicale.

 

În replică, Sorina Pintea s-a declarat deja surprinsă de anunțul făcut de sindicaliști cu privire la decizia de declanșare a protestelor, precizând că, în opinia sa, adevăratul motiv ar fi un anumit blocaj apărut în timpul negocierilor pe marginea contractului colectiv de muncă, în ceea ce privește numărul de zile suplimentare de concediu solicitate de aceștia.

Am aflat şi eu şi am fost foarte surprinsă de afirmaţiile sindicaliştilor, dar cred că protestele acestea au un singur motiv: negocierea contractului colectiv de muncă, nu neapărat indicatorii de performanţă sau metodologii de concurs, pentru că aceste lucruri le-am discutat la fiecare întâlnire. Au fost cerute chiar de ei. Am văzut că se făcea referire la indicatorii de performanţă, care nu au apărut nicăieri. Doar am discutat, am spus că va fi o dezbatere publică, nu am spus că vom impune nişte lucruri. Referitor la contractul colectiv de muncă, există un blocaj din cauza numărului de zile de concediu suplimentar pe care sindicatele le-au solicitat. Noi am spus că putem negocia orice, dar în limitele legii”, a declarat în acest sens Sorina Pintea.

Aceasta a adăugat că are convingerea că nu se va ajunge la grevă generală în sistemul public de sănătate, întrucât negocierile cu sindicatele vor continua și de va ajunge în cele din urmă la o înțelegere, subliniind încă o dată că însuși anunțul privind declanșarea protestelor-supriză  a constituit pentru ea o surpriză.

 

Referitor la contractul colectiv de muncă la care s-a referit ministrul Sănătății, reprezentanții Federația Sanitară susțin că „la adăpostul creșterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariați se încearcă anularea unor drepturi fundamentale (drepturi câștigate) pentru toți salariații din sănătate. În plus, Ministerul Sănătății este acuzat că ar încerca să reducă drepturile de concediu de odihnă suplimentare, o  „nedreptate flagrantă pe care o pregătește Ministerul Sănătății pentru salariații din Sănătate invocând prevederile legale: intenționează să ia aceste drepturi ale salariaților din sănătate pe baza unei (presupuse) prevederi legale, în timp ce exact aceleași drepturi (în exact același cadru legislativ) sunt acordate celor din Educație (Ministerul Muncii înregistrându-le în urmă cu câteva luni contractul colectiv de muncă în care sunt prevăzute drepturile)”.

În plus, sindicaliștii susțin că „zilele de concediu de odihnă sunt drepturi câștigate”, iar modificarea duratei concediilor de odihnă (incluzând și CO suplimentare) constituie o modificare a contractului individual de muncă și poate fi făcută doar prin acordul părților, prin încheierea unui act adițional. (…) Mai mult, art. 144 din CM garantează în mod categoric drepturile de CO și le protejează împotriva oricăror modificări/limitări, inclusiv împotriva cesiunilor și renunțărilor. Așadar, nu numai că angajatorul nu poate reduce drepturile de CO, însă nici salariatul nu poate renunța la ele”.

(Sursă foto: Solidaritatea Sanitara/ Facebook)


Adaugati un comentariu


 

*