Șpaga în spitale și nivelul de satisfacție al pacienților, influențate pozitiv de majorările salariale

17 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

O spun sindicaliștii din federația Solidaritatea Sanitară, care contrazic astfel afirmațiile ministrului Sorina Pintea cu privire la amploarea fenomenului corupției în rândul cadrelor medicale.

 

La jumătatea săptămânii trecute, ministrul Sorina Pintea își anunța intenția instituirii unui plan de măsuri, împreună cu sindicatele din Sănătate, pentru eradicarea fenomenului corupției din spitale, fenomen despre care, ministrul spunea că încă este de mare amploare, bazându-și afirmațiile pe mesajele pe care le primește din teritoriu în acest sens. Anunțul era făcut la finalul primei runde de negocieri dintre autorități și sindicaliști, dar a fost urmat, imediat, de un comunicat al federației Solidaritatea Sanitară, în care se preciza că organizația condamnă corupția în rândul cadrelor medicale, însă aceasta este o problemă a guvernanților, și nu a sindicatelor, subliniind că acest fenoment nu se reduce doar la plățile informale pe care le primesc unii angajați.

La o săptămână distanță, federația a revenit cu un comunicat prin care susține, cu date concrete, că s-a diminuat corupția în rândul cadrelor medicale odată cu majorările salariale operate de la 1 martie 2018, iar gradul de mulțumire al pacienților a crescut, contrazicând astfel afirmațiile ministrului privind amploarea fenomenului în spitalele publice. „Contrar celor prezentate de unii reprezentanţi ai Guvernului, informaţiile oficiale demonstrează că majorarea salariilor din Sănătate este corelată cu scăderea corupţiei personalului din sănătate. Creşterea salariilor angajaţilor din sănătate este corelată şi cu creşterea mulţumirii pacienţilor privind calitatea serviciilor medicale. Suplimentar, creşterea salariilor din perioada 2015 – 2017 este corelată cu o scădere a plăţilor informale cu 9 puncte procentuale”, susțin sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară.

 

Afirmațiile se bazează pe o analiză făcută de experții federației, pe baza datelor oficiale care sunt accesibile și publicului larg, referitoare la impactul spăgilor din sănătate și la nivelul de satisfacție al pacienților. Aceste date sunt culese și publicate periodic chiar de Ministerul Sănătății, contrazicând afirmațiile făcute de ministrul Sorina Pintea și de alți oficiali.

Astfel, după cum se precizează în comunicatul remis de organizația sindicală, datele oficiale indică faptul că doar 3% dintre pacienți au reclamat că prestarea actului medical le-a fost condiționată de efectuarea unor plăți informale, menționându-se că în multe dintre cazurile semnalate, persoanele incriminate sunt aceleași.

Scăderea ponderii condiționării actului medical este în raport direct cu creșterea salariilor în acest sector, sindicaliștii precizând că este pe măsura majorărilor salariale reale, nu pe cea a creșterilor prezentate de guvernanți.

 

Totodată sindicaliștii susțin că ponderea condiționării actului medical este influențată de înşelarea aşteptărilor salariale, mai precis de „distanţa mare dintre promisiunile guvernamentale şi realitatea resimţită de salariaţi”.

„Având în vedere tipul de informații culese în cadrul acestui mecanism, Ministerul Sănătății nu asimilează plățile informale cu corupția, deoarece nu culege informații pe tema plăților informale. Considerăm că această abordare este corectă, plățile informale neputând fi asimilate cu corupția salariaților, ele având o cauzalitate multiplă. Creșterea salariilor este o măsură corectă, inclusiv din perspectiva reducerii corupției. Problema o constituie modalitatea în care este făcută, respectiv numărul mare de inechități care-o însoțesc, acestea generând multiple insatisfacții ce atenuează efectele pozitive ale creșterilor salariale”, se mai arată în comunicat.

În încheiere, sindicaliștii reiterează faptul că ei resping categoric condiționarea actului medical, pe care o consideră un act de corupție, dar totodată condamnă unele declarații făcute de oficiali, care distorsionează realitatea, influențând în mod negativ percepția populației. „În măsura în care aceste declarații sunt la distanță de informațiile obiective, culese prin intermediul canalelor oficiale, ele creează în mod nedrept o imagine negativă a salariaților din sistemul public de sănătate. Datele prezentate, disponibile public, indică pericolul cultivării unei imagini artificiale a ponderii corupției în sectorul sanitar, ocultând impactul pozitiv al creșterilor salariale și posibilitățile de optimizare a acestui impact”, mai spun sindicaliștii.

 


Adaugati un comentariu


 

*