Șpaga în Sănătate – o problemă a autorităților, nu a sindicaliștilor

10 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Federația Solidaritatea Sanitară condamnă practica plăților informale în sistemul sanitar, dar consideră că afirmațiile făcute de Sorina Pintea au doar rolul de a abate atenția de la problemele create de OUG 114/2018.

 

La finalul discuțiilor pe care le-a avut marți cu reprezentanții sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară, ministrul Sorina Pintea a anunțat, printre altele, că s-a căzut de acord și în privința realizării în comun a unui plan de măsuri pentru limitarea fenomenului șpăgii din spitale. Deși ministrul vorbea de un consens în această privință, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au remis un comunicat în care se specifică faptul că șpaga din sistemul sanitar este o problemă a Guvernului, nu a sindicatelor, iar aducerea în prim plan a acestei probleme, în contextul discuțiilor despre OUG 114/2018, are rolul de a distrage atenția de la problemele salariale cu care se confruntă salariații din Sănătate, după intrarea în vigoare a acestui document legislativ.

Federația Solidaritatea Sanitară nu a susținut și nu susține practica plăților informale din sistemul sanitar, încurajând respectarea normelor deontologice de către membrii săi de sindicat. De asemenea, respinge în mod categoric condiționarea actului medical, această practică fiind incompatibilă cu calitatea de salariat în sistemul public de sănătate. Cei pe care-i reprezentăm sunt în egală măsură lucrători în sistemul sanitar și potențial pacienți, fiind interesați și ei în corecta funcționare a sistemului sanitar. În același timp, considerăm că aducerea în discuție a problemei plăților informale în momentul negocierilor pe tema perturbărilor pe care le-a introdus OUG nr. 114/2018 în sistemul de salarizare are ca singur scop încercarea de a abate atenția de la problemele salariale cu care se confruntă salariații din sănătate”, se arată în comunicatul organizației.

 

Sindicaliștii mai susțin că organizația din care fac parte nu are competențe de control și nici de acordare de sancțiuni în ceea ce privește șpăgile din spitale, principala sa menire fiind apărarea intereselor celor pe care îi reprezintă.

Discuțiile despre implicarea organizațiilor sindicale în controlul ce vizează rezolvarea problemei șpăgilor din sănătate dovedesc o neînțelegere a rostului de apărător al intereselor salariaților pe care-l au organizațiile sindicale, reamintindu-ne de tristul episod al judecării soților Ceaușescu, în cadrul căruia avocatul acestora s-a transformat în acuzator. Singurele organizații colective care sunt abilitate legal în privința monitorizării și controlul respectărilor normelor deontologice, respectiv a sancționării abaterilor de la regulile din domeniu, sunt organismele profesionale. Dacă Ministerul Sănătății consideră că aceste organisme nu-și fac datoria atunci are posibilitatea de a le retrage atribuțiile în domeniu pe care le-a acordat. De asemenea, considerăm că încercarea de-a aduce în discuție necesitatea implicării sindicatelor în problema șpăgilor din sănătate dovedește eșecul instituțiilor din sectorul sanitar, abilitate legal în acest domeniu, începând cu diferitele comitete și comisii create la nivelul unităților ca parte a unor strategii de luptă și continuând cu diferitele autorități din subordinea ministerului” mai susțin sindicaliștii.

 

Aceștia mai adaugă că problema spăgilor din sănătate nu poate fi redusă doar la plățile informale pe care le primesc unii angajați, aceasta fiind doar o mică parte a problemei, în timp ce marea corupție este la nivel mult mai înalt.

„În condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției, scăparea marilor corupți din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflați la putere, este de așteptat ca autoritatea și eficiența Guvernului în lupta împotriva șpăgilor din sănătate să fie mult diminuate, marile șpăgi – cele care afectează cel mai grav sistemul – fiind, de fapt, conectate la acest spațiu al politicii. Federația Solidaritatea Sanitară consideră că Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei și a soluțiilor posibile. În condițiile în care medicina se bazează pe dovezi, credem că și gestionarea sistemului sanitar trebuie să se bazeze pe dovezi. Practica Ministerului Sănătății de a indica e-mailurile și telefoanele primite de reprezentanții săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuțiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noștri care indică absența practicii plăților informale. Însă, noi știm că din punct de vedere științific ambele practici se mențin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi științifice privind amploarea fenomenului, dovezile științifice fiind o condiție obligatorie a oricărei politici publice riguroase”, se mai precizează în comunicatul sindicaliștilor.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*