Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din Vadu Pașii

10 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

UPDATE: În cursul zilei de azi, analizele de laborator au confirmat prezența virusului PPA la toți cei 4 porci proveniți din gospodăria din satul Focșănei, astfel că azi a fost demarată o campanie de informare a locuitorilor din zonă, au fost lipite afișe informative și a fost demarat un recensamânt al suinelor. Mâine se va constitui Centrul Local de Combatere a Bolilor, pe ordinea de zi a ședinței fiind prezentarea și aprobarea planului de măsuri în cazul focarului de la Focșănei.

 

Rezultatele necropsiei efectuate de medicii veterinari la DSVSA Buzău, în cazul unui animal care prezenta simptome specifice, par să confirme acest diagnostic, dar sunt așteptate și rezultatele analizelor laboratorului de referință.

 

La doar câteva zile după ce autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău anunțau plasarea de porci-santinelă în ultimul dintre focarele de pestă porcina africană (PPA) apărute pe raza județului, se pare că un nou focar a fost identificat pe raza comunei Vadu Pașii, în localitatea Focșănei. Medicii veterinari din cadrul DSVSA Buzău au fost puși în alertă ieri, după ce li s-a comunicat că un porc din gospodăria respectivă murise din cauze necunoscute, astfel că o echipă s-a deplasat la fața locului pentru a evalua situația și a prelua cadavrul animalului mort, în vederea efectuării analizelor.

Aici, specialiștii de la DSVSA au constatat că proprietarul mai deținea încă trei porci care prezentau stări febrile, unul dintre aceștia fiind deja în stare foarte gravă. Animalul era, practic, în agonie, astfel că s-a luat decizia sacrificării acestuia, iar ambele cadavre de animale au fost transportate la DSVSA pentru o examinare mai amănunțită. S-a procedat, totodată, la efectuarea unei decontaminări temeinice a gospodăriei, pentru a se evita riscul răspândirii unui eventual virus.

 

Tot în cursul zilei de ieri a fost făcută necropsia animalului eutanasiat și a porcului mort din aceeași gospodărie. Medicii veterinari au constatat cu această ocazie că în cazul animalului eutanasiat existau unele leziuni ale organelor interne specifice pestei porcine africane. Existând această suspiciune, au fost prelevate mai multe probe de țesut care au fost trimise laboratorului de referință pentru analize și confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Existând astfel suspiciunea că porcii din gospodăria din satul Focșănei ar putea fi infectați cu virusul PPA, echipa de la DSVSA s-a deplasat din nou la fața locului, unde au fost sacrificate și celelalte două animale care prezentau stări febrile și s-a efectuat o nouă dezinfecție temeinică. Probe recoltate de la toate cele patru animale au fost trimise, tot în cursul zilei de ieri, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București, pentru efectuarea analizelor specifice PPA.

 

Acesta ar fi al șaptelea focar de PPA apărut în județul Buzău după cele de la Pătârlagele și Pănătău, cărora le-au urmat în scurt timp altele la Puiești, Amara, Balta Albă și Beceni. Prezența virusului în județul Buzău a fost confirmată la începutul lunii septembrie, iar până în prezent, primele trei focare au fost stinse. În celelalte trei au fost plasați porci-santinelă, ultimul focar în care s-a întâmplat acest lucru fiind cel de la Beceni, unde porcii-santinelă au fost plasați chiar la începutul acestei săptămâni.

Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima dată, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, iar în prezent evoluează în 301 localităţi din 19 judeţe. Conform celor mai recente date oficiale, numărul focarelor a ajuns la 1.145, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 558 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 364.212 de porci afectaţi de această boală, iar 8.535 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 28 decembrie 2018, valoarea totală a plăţilor ajungând la aproape 251,121 de milioane de lei, potrivit autorităților.

ANSVSA anunță, printr-un comunicat de presă, că România a primit a doua tranșă, de 3,9 milioane de euro, din sprijinul de 34,28 de milioane de euro alocat țării noastre de Uniunea Europeană, pentru combaterea PPA. Prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, a fost virată pe data de 13 decembrie 2018.

 


Adaugati un comentariu


 

*