Alertă de pestă porcină africană și în Buzău

1 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Patru porci din gospodăriile unor localnici din Pătârlagele și Pănătău au fost sacrificați, iar rezultatul analizelor este așteptat duminică dimineață.

 

Pesta porcină africană (PPA) a ajuns, se pare, și în județul Buzău. Dacă vineri, în ședința Colegiului Prefectural, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) susțineau cu fermitate că în județ nu există nicio suspiciune de boală, sâmbătă seară, Instituția Prefectului a anunțat că există patru suspiciuni, în gospodăriile unor localnici din Pătârlagele și Pănătău.

Ca urmare a apariției unor suspiciuni de infectare cu PPA a unor porci din trei gospodării, DSVSA Buzău a dispus sacrificarea a două suine dintr-o gospodărie din comuna Pănătău și prelevarea de probe de sânge de la un al treilea animal dintr-o gospodărie învecinată și prelevarea de probe de la un animal suspect de infectare cu PPA și sacrificat anterior de proprietar în satul Lunca (comuna Pătârlagele), anunță Biroul de presă al Prefecturii.

În ambele localități s-a dispus dezinfectarea gospodăriilor unde au apărut suspiciuni de infectare cu PPA, amplasarea de afișe de avertizare și benzi de delimitare a proprietăților, precum și inventarierea tuturor suinelor.

 

Rezultatul analizelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București este așteptat mâine (duminică – n.r.) dimineață.

Și tot duminică dimineață, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Buzău au fost convocate în ședințe de urgență, la care vor participa și primarii din Pătârlagele și Pănătău. În funcție de concluziile specialiștilor, respectiv de confirmarea sau nu a virusului la animalele suspectate, autoritățile buzoiene vor decide și ce măsuri urmează a fi luate, se menționează în același comunicat.

Odată cu anunțarea celor două suspiciuni la Buzău, autorităţile din județul Covasna au anunţat că au instituit un filtru rutier pe DN 10, în localitatea Crasna, la graniţa cu Buzăul. Dacă suspiciunea nu se confirmă, filtrul va fi ridicat. În caz contrar însă, vor fi luate măsuri suplimentare de protecţie.

 

Reamintim că la nivel național, peste 781 de focare de PPA au fost identificate în 10 județe, iar peste 123.000 de porci au fost „eliminați” până la sfârșitul lunii august, potrivit datelor prezentate de Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA. Oficialul a menționat că 11 dintre focare sunt în exploatații industriale, unu este într-un abator, iar un alt focar se află într-o exploatație de tip A, la care se adaugă 40 de cazuri de mistreț.

Potrivit aceleiași surse, Buzăul se află de mai multe săptămâni în zona de risc, fiind învecinat cu Brăila, unul dintre cele mai afectate județe, unde sunt 34 de focare în gospodării şi în exploataţii comerciale. În acest județ, peste 30.000 de porci au fost eutanasiaţi de veterinari, iar alte 150.000-200.000 de animale urmează să fie sacrificate.

În Ialomița, celălalt județ vecin cu Buzăul unde s-a depistat PPA, are 94 de focare în gospodăriile populației și două cazuri de mistreți și unde au fost eutanasiați peste 6.500 de porci, potrivit ultimelor date publicate de ANSVSA.

 

Unul dintre cei mai mari crescători de porci din țară, Gheorghe Caruz, care are ferma în județul Brăila, consideră că statul a greşit pentru că nu a luat măsuri de prevenţie, iar erorile la nivel decizional continuă, deoarece nu s-au împuşcat porcii mistreţi din Delta Dunării imediat după declanșarea epidemiei şi nu s-a instruit populaţia. „Dacă se luau măsuri radicale în Deltă, nu se mai ajungea aici. În Germania au stat cu armata în jurul marilor ferme când a izbucnit pesta, la fel şi în alte state, în Olanda au omorât aproximativ şase milioane de porci. Nu am învăţat nimic de la alţii, pesta este de doi, trei ani în Ucraina şi noi nu am luat nicio măsură, am stat”, a declarat Gheorghe Caruz, menționând că marii fermieri, deși sunt obligați să respecte anumite reguli, nu sunt ajutaţi în regim de urgenţă.

Fermierul brăilean consideră că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă toţi porcii din micile gospodării sunt luaţi şi crescuţi în ferme administrate de profesionişti. „Dacă nu se va proceda aşa, nu va scăpa niciun porc, din nicio fermă din ţară. Am avut cheltuieli uriaşe pentru a face protecţie, am respectat toate regulile impuse de autorităţi, de pomană”, a mai spus Caruz.

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, că miniştrii trebuie să vină cu noi măsuri în ceea ce priveşte efectele pestei porcine.

I-am solicitat ministrului Teodorovici, ministrului Petre Daea şi premierului să gestioneze solicitarea ca despăgubirile, pentru gospodăriile de la care au fost sacrificaţi porci, să nu se acorde la greutatea animalului care era în momentul respectiv. Până luni să stabilească care este greutatea estimată la care ajungea până la Crăciun şi la acea greutate să se dea banii”, a declarat Liviu Dragnea.

Acesta a mai spus că miniştrii Muncii şi Finanţelor trebuie să vină, în zilele următoare, cu soluţii pentru angajaţii care au rămas fără locuri de muncă din cauza pestei porcine.

Miniştrii Teodorovici şi Olguţa Vasilescu au primit, de la premierul Dăncilă, tema să găsească, până săptămâna viitoare, un pachet de măsuri asiguratorii pentru angajaţii rămaşi fără loc de muncă de la complexele de porci unde s-au sacrificat animalele”, a mai spus Dragnea.

 


Adaugati un comentariu


 

*