Pesta Porcină Africană ține în alertă autoritățile buzoiene

1 august 2018 | 0 comentarii |

La sediul Consiliului Județean, primarii din județ au participat, astăzi, la o instruire privind modul de acțiune la primele semne ale bolii care a făcut ravagii în opt județe.

 

Prefectul Buzăului, Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și directorul adjunct executiv al Direcției Sanitare Veterinare și Sănătatea Alimentelor (DSVSA) Buzău, dr. Ciprian Botezatu, au avut astăzi, o întâlnire informală cu primarii din județ, în contextul  în care la granițele județului sunt tot mai multe focare de Pestă Porcină Africană și există riscul iminent ca aceasta să se extindă, iar într-o pădure din Mătești a fost găsit marți, un mistreț mort, din cauze necunoscute.

După ce a prezentat istoria acestei boli care a decimat porcii din opt județe, între care și Brăila și Ialomița, vecine cu Buzăul, dr. Ciprian Botezatu le-a atras atenția primarilor buzoieni că boala a evoluat exploziv în sud-estul țării și este necesar să se acționeze ferm, pentru a limita răspândirea ei. „La nivelul județului Buzău evoluează focare de Pestă Porcină africană, ceea ce a impus instituirea de măsuri profilactice și la nivelul județului nostru. Au fost organizate filtre nepermanente, formate dintr-un medic veterinar și un reprezentant al IPJ, dar trebuie avut în vedere că vorbim de o boală cu profilaxie nespecifică, iar modalitățile de diseminare virală sunt foarte variate, așa că nicio măsură specifică nu ne asigură punerea la adăpost. Nu trebuie să uităm că există focare de Pestă Porcină Africană la cîteva zeci de kilometri, chiar dacă în județul Buzău nu există, deocamdată suspiciuni de Pestă Porcină. Au existat cazuri de porci morți, atât în gospdăriile populației cât și în mediul sălbatic, dar în urma probelor prelevate și analizate în laborator nu s-a evidențiat, cel puțin până acum, prezența virusului. Am luat toate măsurile pe care le-am considerat necesare ca să ținem Buzăul departe de această boală. Este necesar să fim vigilenți, iar la primul semn să acționăm pentru a stopa răspândirea virusului”, a subliniat directorul DSVSA Buzău, la instruirea primarilor din județ.

 

Petre Emanoil Neagu

În același context, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și-a exprimat îngrijorarea față de posibila extindere a virusului pestei porcine pe teritoriul județului, atât din puct de vedere economic cât și al alimentației populatiei. „Din nfericire, existența unor focare de Pestă Porcină Africană are consecințe extrem de grave, atât la nivel micro cât și macroeconomic.  Această boală afectează atât populația, pentru că gospodarii riscă să-și piardă animalele care le asigură hrana familiei, dar și fermierii crescători de porci, care riscă să-și piardă afacerea și, în consecință, nu vor mai putea sigura din surse autohtone carnea de porc pentru populația României și totodată sunt afectate exporturile. Să sperăm că vom fi ocoliți de acest virus, că la nivelul județului Buzău vom evita aceste probleme, dar, deși sunt o fire optimistă, sunt conștient că va fi destul de greu, pentru că vorbim despre un virus necontrolabil care este deja prezent foarte aproape de noi. De aceea aș ruga primarii ca, în limita posibilităților, să aducă la cunoștința oamenilor care sunt riscurile și să sporească vigilența, pentru că, fiind perioada concediilor, mulți se deplasează spre mare sau spre deltă, acolo unde sunt cele mai multe focare. Oamenii trebuie să știe că virusul poate fi transmis inclusiv pe haine și pe încălțăminte, de aceea este necesar să fie cu băgare de seamă”, le-a solicitat Petre Emanoil Neagu primarilor prezenți la instruire.

 

Ciprian Botezatu, Carmen Ichim

Printre măsurile luate de DSVSA Buzău pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană regăsim suspendarea activităţii în târgurile de animale autorizate, pe perioadă nedeterminată, interzicerea aglomerărilor de animale în zona de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii, instituirea de filtre nepermanente la limita cu judeţul Brăila, în localităţile Băile, Bălăceanu, Vizireni şi Padina, respectiv la limita cu judeţul Ialomiţa în localitatea Grindu – Gl. Siliştea şi pe E85, la Hanul Ovidiu.

De asemenea, s-a decis ca administratorii drumurilor naţionale şi drumurilor judeţene să verifice starea de salubrizare a acestora şi să ia măsurile ce se impun, iar reprezentantul SDN Buzău să întreprindă demersurile necesare la CNAIR pentru asigurarea cu limitatoare de viteză provizorii în zona filtrelor instituite la limita de judeţ. Până la acest moment, nu au fost raportate tentative de încălcare a interdicţiei privind transportul de animale între judeţele unde s-au raportat cazuri de pestă porcină africană şi judeţul Buzău.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.  Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.  Infecţia poate fi contractată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată. Pesta porcină africană nu afectează oamenii şi nu se transmite la aceștia, însă există un impact major la nivel social şi economic.

 

Autorităţile sanitar veterinare din întreaga țară sunt în alertă din cauza pestei procine, iar numărul animalelor bolnave creşte de la o zi la alta. Situația din teritoriu a fost analizată, marţi, și în Guvern. Au fost prezenți președintele ANSVSA, ministrul de Interne, ministrul Apărării, ministrul Transporturilor, ministrul Economiei, ministrul Mediului, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Din păcate, numărul focarelor creşte de la o zi la alta. De la începutul acestui an au fost confirmate în România peste 524 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA), dintre care 521 în gospodăriile populaţiei şi 3 în exploataţii comerciale, potrivit șefului ANSVSA. Opt judeţe sunt în carantină: Tulcea – 448 de focare, Bihor – 21, Constanța – 16, Satu-Mare și Ialomița – câte 13, Brăila – 11 focare, Galați și Sălaj – câte 1 focar.

 Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor. Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă, menţionează ANSVSA.

 

Președintele instituției, Geronimo Răducu Brănescu, a declarat că până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale și s-a stabilit că virusul a intrat în ţară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării. 

Comitetul Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane a fost convocat, astăzi, pentru stabilirea de noi măsuri în vederea combaterii virusului.

Ca măsură de prevenţie, autorităţile continuă să ucidă chiar animalele bolnave și chiar pe cele sănătoase din zonele în care a apărut virusul.

Pe de altă parte, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului acuză ANSVSA că nu ar fi gestionat corect criza şi cere demisia preşedintelui Autorităţii Santitare Veterinare, mai ales că primul focar a apărut în urmă cu un an.

Înseamnă pierderi pentru cei care au ghinionul să intre în această campanie şi câştiguri pentru importatori. Carnea care acoperea cota de piaţa este înlocuită de importurile de carne. Vor avea de câştigat cei care importă carne de porc. Noi am sugerat ANSVSA-ului să ne pună la dispoziţie cantitatea de carne congelată, importată în această perioadă şi analizele care s-au făcut. S-ar putea ca virusul să fie adus din exterior prin carnea congelată”, a transmis Costel Stanciu, președintele APC prin inntermediul unui comunicat remis presei.

 

Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care cresc porci să anunţe medicul veterinar la cel mai mic semn de boală. În plus „să folosească haine special pentru hrănirea, adăparea animalelor şi să fie ţinute numai în ţarcuri să nu aibă contact cu mistreții. Să nu iasă cu acele haine în comunitate, putând fi transportatori de virus”, iar angajaţii de la fermele de porci sunt sfătuiţi să îşi sacrifice toţi porcii din propria gospodărie.

Din cele 4 milioane de porci care cresc în România, peste un milion sunt importaţi, inclusiv din ţări cu pestă porcină, cum ar fi Ungaria. În plus, importăm aproape jumătate din carnea de porc consumată în România, din Germania – 57.000 de tone, Spania – 41.000 de tone,  Ungaria – 31.000 de tone, Olanda – 21.000 de tone, Polonia – 18.000 de tone.

Autorităţile îi vor despăgubi pe oamenii care au rămas fără porci cu sume cuprinse  între 8 şi 12 lei pe kilogram. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor transmite că primele plăţi compensatorii au ajuns deja la crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană.

 


Adaugati un comentariu


 

*