Sorina Pintea și-a prezentat bilanțul celor 6 luni de mandat
Ministrul Sănătății spune că s-au făcut pași importanți în debirocratizarea sistemului, în rezolvarea unor probleme acute pentru personalul medical și pentru pacienți, s-au deblocat o serie de investiții, dar încă există probleme care necesită măsuri radicale.
Sorina Pintea a prezentat, astăzi, bilanţul celor şase luni în care s-a aflat la conducerea Ministerului Sănătății. Cu acest prilej, ministrul a precizat că au fost adoptate 4 ordonanţe de urgenţă, 14 hotărâri de Guvern şi 35 de ordine de ministru, subliniind totodată că a fost „debirocratizat parţial” sistemul.
„Au fost 6 luni dificile în care atât eu cât și echipa mea am fost nevoiți să stingem incendii și, în același timp, să ne așezăm și la masa de lucru să gândim strategii pe termen mediu și lung. Am venit în minister cu gândul și dorința de a schimba mentalități, am venit cu gândul la oameni și la nevoile lor și în tot ce am facut până în prezent m-a călauzit această dorință de a face bine semenilor aflați în nevoie. Am reușit o parte din obiectivele propuse, altele sunt în curs de realizare și există și nereușite. Dar vreau să vă asigur că nu am uitat nicio clipă de oameni, eu vin dintre ei și cunosc realitățile din spital. Știu realitățile cu care se confruntă pacienții atunci când au nevoie de servicii medicale, dar îmi sunt cunoscute și efortul, epuizarea, munca depusă de către cadrele medicale”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul conferinței de bilanț, menționând totodată că regretă că nu a putut să mobilizeze toți angajații din sistem, pentru a fi permanent în slujba pacienților. Consideră însă că „normal ar fi ca fiecare să-şi facă treaba şi atunci, pacienții nu ar apela disperaţi ca ultimă soluţie la ministrul Sănătăţii”.
În cele 6 luni de mandat, ministrul spune că au fost adoptate o serie de măsuri care au schimbat în bine situația pacienților, printre care asigurarea tratamentului de ultimă generație a unor boli grave, precum infecția HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative și inflamator-imune, oncologice, boli rare și sepsis sever, amiotrofie spinală etc., prin introducerea a 35 de molecule de ultimă generație pe listele de medicamente compensate și gratuite, asigurarea vaccinurilor necesare imunizării copiilor conform Calendarului Național de Vaccinare, demararea mai multor campanii de informare, precum Campania privind donarea benevolă de sânge sau Campania de vaccinare organizată împreună cu partenerii internaționali UNICEF și OMS. De asemenea, a fost modificat Ordinul 50/2004 care reglementează decontarea tratamentelor în străinătate, act normativ care nu mai fusese modificat din anul 2004 și care era necesar să răspundă nevoilor de astăzi ale pacienților. „Aceste acte au schimbat viaţa pacienţilor din România, au debirocratizat parţial sistemul. Am adoptat patru ordonanţe de urgenţă, 14 hotărâri de Guvern, 35 de ordine de ministru. Prima ordonanţă de urgenţă a reglementat modul în care definim spitalele regionale, apoi am asigurat asistenţa medicală în centrele de permanenţă. Prin hotărâri de Guvern am introdus molecule noi, am probat regulamentul de sporuri. Prin ordin de ministru am modificat Ordinul 50, cel care reglementează trimiterea pacienţilor la tratament în străinătate”, a spus Sorina Pintea, menționând că în curs de aprobare mai sunt alte 12 acte normative, care sunt pe transparenţă decizională şi 24 de acte normative în curs de elaborare şi care se referă la organizarea activităţii de Transfuzie sangvină și la transplant.
O altă măsură importantă a Guvernului României în ultimele 6 luni de activitate a reprezentat-o creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali la ținta pentru 2022. De asemenea, a fost demarată prima etapă a proiectelor cu finanțare europeană de prevenție și control al cancerului, prevenția bolilor cardiovasculare și a celor transmisibile (TB, Hepatite, HIV/SIDA).
Tot în această perioadă a fost aprobată procedura privind corecția anuală a prețurilor maximale, depunerea electronică a dosarelor pentru prețurile medicamentelor, mecanisme noi de încheiere a contractelor cost-volum/ cost-volum rezultat, măsuri venite să reglementeze situația aprovizionării cu medicamente a unităților sanitare.
„Ministerul Sănătăţii şi CNAS finanţează programe naţionale de sănătate pe diverse patologii. Pentru a avea o estimare corectă avem nevoie de pacienţi care au o anumită patologie. La ora actuală aproximăm, ultimul exemplu care mie mi se pare foarte relevant, am aprobat un tratament foarte scump pentru pacienţii cu o boală rară. Estimarea a fost iniţial de 60 de pacienţi, real există cinci pacienţi”, a mai precizat ministrul, arătându-se dezamăgită că se confruntă și cu astfel de aspecte.
Ministrul Sănătății a prezentat și proiectele de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a unităților sanitare din fonduri de la bugetul de stat și fonduri europene nerambursabile, precum și cele finanțate prin Banca Mondială.
„În şase luni de când am preluat portofoliul Sănătăţii am reuşit deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor, astfel încât pe 13 iulie, la Iaşi, am prezentat draftul studiului de fezabilitate, care va fi predat ministerului în cursul lunii august, iar cererea de finanţare va fi depusă în cursul lunii septembrie la Bruxelles. În 26 iulie am prezentat draftul de spital regional la Cluj. Studiul de fezabilitate va fi predat ministerului în cursul lunii septembrie, iar în cursul lunii octombrie se va depune cererea de finanţare pentru acest spital. La Craiova vom prezenta studiul de fezabilitate în cursul lunii septembrie, iar în luna decembrie vom depune cererea de finanţare pentru construcţia acestui spital”, a spus Sorina Pintea, considerând că aceste spitale vor schimba conceptul de spital din România.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că, din fondurile europene nerambursabile, au fost depuse proiecte de modernizare a 150 de ambulatorii, câte „2,3 milioane de euro pe ambulator” și au fost depuse 37 de proiecte pentru modernizarea centrelor de primire de urgenţă. „Vom recupera 250 de milioane de euro din fonduri europene pentru cheltuielile efectuate pe medicamente şi materiale sanitare din 2014 pe tuberculoză şi HIV/SIDA, bani care vor intra în bugetul Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Sorina Pintea.
Ministrul a precizat, totodată, că prin fondurile oferite de Banca Mondială au fost reabilitate, extinse şi modernizate mai multe unităţi sanitare: 74 de unităţi de primire urgentă au fost dotate cu ventilatoare portabile pentru nou-născuţi, Spitalul Judeţea de Urgenţă din Baia Mare a fost dotat cu un echipament de radioterapie, iar alte 63 de spitale au primit echipamente pentru Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. „În 2012, România a accesat un credit de 250.000.000 (n.r. – de la Banca Mondială), credit care presupunea restructurarea sistemului de sănătate din România şi a cărui aplicare a întârziat nepermis de mult”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a menționat că a fost reglementată plata tratamentelor pentru pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, astfel încât „decontarea tratamentelor s-a prelungit până în anul 2020. Anul acesta au fost depuse 42 de facturi şi de vize în valoare de aproximativ 250.000 de euro”, a exemplificat ministrul, referitor la acest subiect.
Unul dintre regretele pe care Sorina Pintea și le-a exprimat la prezentarea bilanțului celor 6 luni de mandat este că nu a reușit să mobilizeze directorii de spitale „astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea medicamentelor care există, să nu mă mai sune medici să îmi spună că se poate face un lucru, dar să nu se poată de fapt, şi să mă roage să nu divulg că m-au sunat. Poate sunt lucruri mărunte, dar apar în presă ca fiind probleme mari, deşi sunt cazuri punctuale”. Despre cum pot fi rezolvate conflictele manager-medici, Pintea a spus că este nevoie doar de „respectarea fişei postului de către fiecare, atât”.
În ceea ce privește vaccinarea, Ministrul Sănătății a arătat că deși peste 80.000 de doze de doze de vaccin tertravalent (diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic) se află pe stoc și expiră în septembrie, o mulțime de copii sunt în continuare nevaccinați. „Au pornit de anul trecut contractele. Le-am găsit blocate când am ajuns în minister. Nu a fost uşor să le deblocăm. În acest moment avem toate tipurile de vaccin, am avut două săptămâni în care ROR nu s-a găsit în anumite zone. Era pe stoc naţional, dar în anumite zone nu era. Acum avem toate vaccinurile. La tetravalent, de exemplu, avem 90.000 de copii. Vaccinurile sunt în ţară, expiră în luna septembrie. Ministrul Sănătăţii nu poate să vaccineze copiii. Am luat legătura cu reprezentanţii Societăţii pentru Medicină de Familie şi i-am rugat să îşi întrebe colegii de ce. Pentru că, ştiţi foarte bine, când lipseşte un vaccin, ieşim în presă că «Nu avem vaccin». Acum avem 80.000 de doze în stoc, care vor expira în septembrie”, a subliniat Sorina Pintea.
Sorina Pintea a anunţat, totodată, că s-a finalizat elaborarea normelor de aplicare a finanţării serviciilor de medicină rurală, pe care le-a definit printr-o ordonanţă de urgenţă, la 1 martie 2018. „Elaborăm proiectul registrelor de boală, vor fi 100 de registre. Avem finanţată elaborarea registrului profesioniştilor în Sănătate”, a punctat ministrul.
Sorina Pintea spune că există și proiecte pe care și-ar fi dorit să le finalizeze mult mai repede, ca de exemplu, reorganizarea Agenției Naționale de Transplant sau elaborarea unui nou proiect al Legii transplantului, reorganizarea rețelei de transfuzie sanguină, dar și situații de-a dreptul „dureroase” cu care s-a întâlnit de când se află la conducerea Ministrului Sănătății. „Nu se cunoaşte numărul exact al pacienţilor care necesită un transplant”, a spus Pintea, precizând că nu există o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe liste, menționând că nici directorul ANT nu cunoaște astfel de date.
„Până la legea transplantului vom lua măsuri, astfel încât să putem avea o transparenţă. Tot ce pot să vă spun e că, deşi aveam date că există 31 de pacienţi care necesită un transplant pulmonar, în registru nu apare decât unul singur. Nu avem în acest moment o prioritizare în funcţie de urgenţă sau în funcţie de înscriere pe listă a pacienţilor care au nevoie de orice timp de transplant, pentru niciun tip de organ”, a adăugat ministrul.
„Sunt anumite zone «Cenuşărese» care nu sunt vizibile. Am vorbit despre transplant pentru că este o zonă vizibilă, care ne-a adus multă tristeţe în ultima perioadă. Dar vorbeam despre centrele de transfuzii şi nu doar la activitatea de donare mă refeream, ci şi la modul în care ne organizăm să putem începe să facem lucruri mari. Sunt în curs de elaborare, dar eu am senzaţia că ne mişcăm prea încet”, a spus Sorina Pintea, menționând totodată că i-ar fi plăcut să poată ajuta mai mult copiii, spitalele de pediatrie.