Spitalul Județean Bacău va primi al doilea aparat de radioterapie, iar spitalul Buhuși, un milion de lei pentru aparatură medicală
Anunțul a fost făcut vineri, de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care s-a aflat în vizită în județul Bacău. Astăzi, ea organizează un workshop despre imunizare, la Slănic Moldova.
În timp ce sindicatele amenință cu greva generală, iar asociațiile de pacienți trag tot mai frecvent semnale de alarmă referitoare la lipsa accesului la medicamente și servicii medicale, ministrul Sănătății, Sorina Pintea se află într-o continuă campanie electorală și de imagine prin țară.
În contextual în care a anunțat, în februarie, că va merge incognito în spitalele din țară pentru a face o evaluare a managementului unităților medicale și va încerca să schimbe mentalități, realitatea demonstrează că vizitele sunt cu mult înainte anunțate. Sorina Pintea merge în vizită însoțită de ziariști și este întâmpinată cu flori de autoritățile locale și de conducerile spitalelor. Ulterior, ea se declară mulțumită de felul cum arată unitățile medicale, lipsurile sunt aruncate în cârca „foștilor”, iar eventualele nemulțumiri sunt temperate cu promisiuni. Așa s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, când a făcut un tur al spitalelor din Dâmbovița și Târgoviște, la fel și săptămâna aceasta, când Bacăul s-a aflat pe lista ministrului Sănătății.
Într-o conferință de presă organizată la Bacău, împreună cu managerii spitalelor și reprezentanții autorităților publice locale, Sorina Pintea a anunțat că a decis „alocarea unor fonduri în valoare de 1 milion de lei pentru spitalul din Buhuși, pentru achiziționarea echipamentelor de radiologie care să înlocuiască aparatura învechită de care dispune unitatea sanitară în prezent”.
Ministrul a menționat că împreună cu managerii spitalelor din județul Bacău și cu reprezentanții autorităților publice locale a încercat să identifice „modalitățile prin care poate fi eficientizată activitatea unităților medicale” și se declară mulțumită de „modul în care lucrează echipa medicală de la Spitalul Județean Bacău”.
Totodată, ministrul Sănătății a promis că va sprijini procesul de unificare a Spitalului Județean de Urgenă cu Spitalul Municipal, nou construit, sub numele de Spitalul de Urgență „Sfânta Maria”.
„Mai e nevoie de stabilirea componenței secțiilor, pentru care se va face o întâlnire săptămâna viitoare. După aceea, Consiliul Local trebuie să aprobe predarea șantierului către Spitalul Județean, apoi, Ministerul Sănătății va emite o decizie pentru desființarea Spitalului Municipal și, prin Hotărâre de Guvern, se va schimba denumirea spitalului”, a explicat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea consideră însă „strigător la cer” faptul că aparatura medicală pentru Spitalul Municipal a fost cumpărată încă de acum 11 ani, când s-au demarat lucrările de construcție, aruncându-se „pe apa sâmbetei” circa 25 de milioane de lei pe dotări care s-au uzat deja, moral, deși nu au fost scoase din ambalaje. „Sunt foarte surprinsă că pentru acest spital municipal s-a achiziționat deja aparatură medicală încă din 2007, de când a început construcția clădirii. Nu înțeleg. A avut cineva vreun interes? Mi se pare că este o ofensă adusă pacienților din întreg sistemul. Se știe ca aparatele medicale se uzează moral foarte repede. Eu cred că trebuie deja cumpărată altă aparatură modernă, iar cea care există deja și stă în cutii, să se redistribuie spre spitalele mai mici din țară. Eu nu văd ca în Bacău, acum, în 2018, să utilizați un ecograf din 2007, de exemplu. Nu văd cum această aparatură mai poate fi utilizată cu succes într-un spital de mărimea acestui spital județean din Bacău, care deservește anual 600.000 de pacienți de aici și din județele limitrofe. Sunt unele aparate care, așa cum prevede legea, nici nu pot intra în contract cu Casa de Sănătate astfel încât spitalul să primească și bani pe acel serviciu medical, pentru că aparatele au o vechime mai mare de cinci ani. Este o risipă inadmisibilă”, a spus Pintea, menționând însă că prima sa impresie este că în zona medicală lucrurile „merg foarte bine aici, la Bacău”.
După ce a vizitat secția de radioterapie deschisă în urmă cu cateva luni și dotată cu aparatură de radioterapie prin proiectul derulat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială, a declarat că analizează posibilitatea ca unitatea medicală să aibă al doilea aparat de radioterapie. „Pentru ca pacienții să beneficieze de continuitate în tratamentele cu radioterapie, analizăm posibilitatea dotării și la Bacău cu un al doilea aparat, astfel încât să evităm apariția discontinuităților pe perioada reviziilor sau din alte cauze pentru care unul dintre aparate nu poate fi funcțional”, a punctat ministrul Sănătății, potrivit comunicatului aminitit.
Vizita ministrului Sănătății la Spitalul Județean de Urgență Bacău vine după întâlnirea pe care oficialul de la Sănătate a avut-o cu președintele Cosiliului Județean și primarul Municipiului în cadrul căreia i-a fost prezentat proiectul de asociere dintre spitalul municipal și cel județean. Proiectul prevede realizarea unei singure entități medicale care să asigure servicii medicale de calitate pentru peste 600 de mii de locuitori din județul Bacău.
La conferința de presă organizată la Bacău, Sorina Pintea a mai spus că se află în acest județ nu doar pentru a vedea care sunt nevoile spitalului județean și cu ce poate fi sprijinit acesta de către Ministerul Sănătății, ci și pentru a organiza un atelier de lucru pe tema imunizării, împreună cu OMS și UNICEF, șinând cont de „multele cazuri de rujeolă din zona de est a țării, pentru a ne implica mai mult în prevenție, în găsirea unor soluții, inclusiv o implicare directă privind vaccinarea”.
Workshop-ul anunțat de ministrul Sănătății are loc astăzi, la Slănic Moldova și se va concentra pe campania de imunizare, în special împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR). Ministrul Sănătăţii a declarat că această campanie se desfăşoară în zona de est a ţării pentru că respectivele judeţe au cea mai mică rată de vaccinare. „Estul ţării are o problemă, avem o rată de vaccinare scăzută şi numărul de îmbolnăviri cu rujeolă cel mai mare. Am încercat să aflăm împreună cu cei de la UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii care sunt cauzele şi concluzia a fost că există anumite comunităţi şi categorii de risc care, neavând acces la mijloacele media, nu ştiu exact ce drepturi au, ce pot face pentru ei şi copiii lor”, a mai spus Sorina Pintea.
În același context, ministrul Sănătăţii a subliniat necesitatea existenței și aplicării Legii vaccinării care, în opinia sa „şi a experţilor, trebuie să conţină cuvântul obligativitate, dar nu neapărat să luăm copilul de mână de la părinte să îl vaccinăm, ci obligativitatea informării”, a explicat ministrul, menționând că la atelierul de lucru de la Slănic Moldova vor participa experţi ai OMS, ai UNICEF şi Institutului Naţional de Sănătate Publică, responsabili ai Direcţiilor de Sănătate Publică din cele 10 judeţe din regiunea de nord-est dar şi reprezentanți ai judeţelor Alba, Bistriţa Năsăud şi Maramureş care vor prezenta exemple de bună practică.
Potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul persoanelor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 52, iar numărul total de cazuri raportate până la data de 4 mai 2018 este de 12.799, numai în ultima săptămână fiind confirmate 151 de cazuri noi, în In perioada 30 aprilie – 4 mai au fost raportate 151 de cazuri noi, confimate în Vrancea (32), Buzău (26), Constanța (25), Brașov (14), Iași (9), Neamț (8), Argeș (7), Olt (6), Galați (4), câte trei cazuri în județul Alba și în Capitală, câte două în Brăila, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Maramureș și Tulcea și câte unul în Bacău și Sibiu. Mai grav este că un bebeluș de 3 luni din Iaşi şi altul de 5 luni din Vrancea au decedat, fiind prea mici să fie vaccinați.