Ministrul Sănătății va face vizite inopinate în toate spitalele județene

6 februarie 2018 | 0 comentarii |

Fost director de spital, Sorina Pintea este de părere că managementul spitalicesc lasă mult de dorit și a precizat că va verficapersonal, la fața locului, modul în care sunt gestionate resursele, în fiecare spital.

 

Managerii spitalelor județene din țară sunt vizați, în perioada următoare, de o serie de vizite inopinate ale noului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Aceasta a anunțat, aseară, că nu este mulțumită de managementul spitalicesc, în întregul său, și va face tot ce-i stă în putință să scimbe mentalitățile. Fost director la Spitalului Județean Baia Mare, funcție pentru care a renunțat chiar și la calitatea de senator, Sorina Pintea spune că principala problemă a managementului spitalicesc din sistemul public de Sănătate este gestionarea ineficientă a resurselor existente. Din păcate, managementul spitalicesc încă nu este cel dorit sau cel pe care ar trebui să îl avem în acest moment. Avem resurse, dar nu ştim să le gestionăm cum trebuie. Nu le gestionăm eficient. Cumpărăm aparatură medicală fără să avem medici pregătiţi să folosească această aparatură”, a declarat Sorina Pintea în cadrul unei emisiuni televizate.

Pentru a verifica realitatea din teren și pentru a se convinge de modul în care fiecare manager de spital județean se achită de sarcini, Sorina Pintea a mai precizat că va efectua vizite incognito în toate aceste spitale din țară.

 

Sorina Pintea

Seria acestor controale deja a fost demarată, până acum fiind vizitate patru spitale, iar ministrul Sănătății declarând că vor urma spitalele din Capitală și cele din  jurul Bucureștiului, după care vor veni la rând spitalele județene din țară. „Mi se pare normal să merg incognito și  mi se pare normal să am o discuţie constructivă, spun eu, cu cei care conduc destinele acestor spitale, în acest moment. Şi nu merg să fac verificări, merg să fac nişte evaluări, să găsim, împreună cu managerii acelor spitale şi medicii de acolo, soluţii. Nu mi se pare normal să stai în permanenţă cu mâna întinsă la Ministerul Sănătăţii sau la autoritatea locală, ci tu, ca spital, să încerci să-ţi creezi premisele astfel încât să poţi funcţiona normal. S-a putut şi se poate. Eu ştiu perfect acest lucru”, a mai declarat ministrul.

Sorina Pintea a mai precizat și că multe administrații locale, care au în subordine unități medicale, nu știu cum să investească eficient în Sănătate, și astfel se irosesc resurse care ar putea fi alocate acestui sector.

 

În contextul în care, în aceeași zi, Ministerul Sănății anunțase că alte 1.000 de doze de imunoglobuline au ajuns în țară, Sorina Pintea a mai anunțat că ia în calcul chiar și declanșarea mecanismului de protecție civilă în privința medicamentelor din această gamă, și că totul depinde de rezultatele unei discuții pe care o va avea în cursul zilei de azi, cu producătorii.

„Dacă nu reuşim să ajungem la un consens, vom declanşa mecanismul de protecţie civilă. Voi informa primul-ministru, vom face tot ceea ce trebuie, astfel încât pacienţii să aibă aceste medicamente. În aceste moment avem stocuri care nu ne ajung. Aprovizionarea nu merge cum ar trebui. Astăzi am înţeles exact ce se întâmplă. Pe de altă parte, este şi vina producătorilor, care chiar dacă au beneficiat de eliminarea taxei de clawback, suspendarea pe o perioadă de doi ani de zile, nu au făcut nimic pentru noi. Au notificat că nu vor mai aduce imunoglobulinele, dar atât. Nimeni nu i-a mai sancţionat şi nu i-a mai întrebat nimic. Eu consider că în acest moment nu suntem trataţi ca un partener egal şi voi încerca să aflu de ce. Nu este doar vina noastră, este şi vina producătorilor. Vina noastră este că nu suntem consecvenţi. Avem un sistem informatic implementat, dar care nu funcţionează, care are un nivel de alertă dacă stocurile scad sub nivelul normal și nici acesta nu funcţionează”, a mai declarat Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*