Inaugurarea celui mai modern Centru de Mari Arși din țară, pe ultima sută de metri

8 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Unitatea va funcționa in cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Timișoara, iar până la sfârșitul acestei luni va fi complet funcțională.

 

În cursul acestei săptămâni se va inaugura, la Timișoara, cea mai modernă clinică destinată pacienților cu arsuri majore din țară, a anunțat managerul  Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din cel mai important oraș din Banat, Marius Craina. Acesta precizat că noua unitate medicală dispune de cinci boxe, dotate cu tot ceea ce este necesar pentru a acorda îngrijiri medicale în cele mai bune condiții. O mare parte din aparatura necesară a fost achiziționată și este deja instalată, iar trei dintre boxe sunt deja funcționale și pot primi pacienți în orice moment, în timp ce la celelalte două boxe se mai lucrează, dar și acestea vor deveni funcționale până la finele acestei luni.

Decizia de inaugurare în această săptămână a Centrului de Mari Arși a fost luată după ce, în prealabil, Direcția de Sănătate Publică Timiș a prelevat probe biologice din noua secție, iar zilele trecute au fost transmise rezultatele analizelor, care indică faptul că nu există probleme din acest punct de vedere.

În paralel se desfășoară procedurile pentru angajarea personalului necesar, astfel încât, până la sfârșitul lunii, centrul va avea toate cele cinci boxe funcționale, dar și numărul suficient de specialiști.

 

Marius Craina a mai precizat că, având în vedere problemele apărute în urma incendiului din clubul Colectiv, de la care se vor împlini 4 ani pe 30 octombrie, atât procedurile de licitație pentru efectuarea lucrărilor și achiziția de aparatură, cât și procedurile de angajare a personalului au fost derulate cu maxim de vigilență.

La rândul său, șeful Unității de Primire Urgențe a spitalului, dr. Mihai Grecu, a precizat că, la acest moment, poate fi gestionată o situație gravă, generată de un accident colectiv sau de un eveniment cu victime multiple soldat cu mai mulți pacienți cu arsuri grave. „Pentru situaţii cu accidente colective sau cu victime multiple, există un aşa zis plan roşu, care se activează la nivelul întregului judeţ, a regiunii sau chiar la nivel naţional, în funcţie de amploarea evenimentului. UPU şi întregul spital judeţean sunt parte a acestui plan, prin activarea planului alb la nivelul spitalului. În acest moment, pe actuala structură avem un plan, iar pe ceea ce se va construi şi pe circuitele medicale care vor apărea, vom avea alt plan”, a explicat acesta.

 

Intalnire raniti Colectiv, ministrul Sanatatii

Și răniții de la Colectiv, care solicitaseră în urmă cu o săptămână să li se asigure decontarea pe viață a tratamentelor de care au nevoie, au primit o veste bună, în urma unei întâlniri pe care au avut-o zilele trecute cu ministrul Sănătății. Sorina Pintea le-a dat asigurări că vor beneficia de tratament decontat atât timp cât vor avea nevoie, chiar dacă această perioadă se va întinde pe tot parcursul vieții.

Decizia a fost luată împreună cu premierul Dăncilă, iar decontările vor acoperi atât tratamentele din țară, cât și pe cele din clinici din străinătate, indiferent dacă este vorba de spitale din sistemul public sau cel privat. În consecință, ordinul ministerial care prevedea decontarea acestor tratamente doar până la finele anului 2020 va fi modificat, iar documentul legislativ, în noua formă, va fi promulgat în zilele următoare.

Inițial, în acest program au intrat 30 de pacienți care au suferit arsuri grave în urma incendiului din clubul bucureștean, iar în prezent, doar 16 dintre ei mai beneficiază de astfel de decontări.

Aceștia din urmă au reclamat că, din cauza limitării perioadei în care le sunt decontate tratamentele, au fost și sunt nevoiți să efectueze un număr mare de intervenții chirurgicale într-un interval de timp foarte scurt, fapt ce le pune în pericol sănătatea și afectează rezultatul acestor operații, punând și o mare presiune psihică asupra lor.

 


Adaugati un comentariu


 

*