Ministrul Sănătății răspunde pozitiv propunerilor răniților din Colectiv

7 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

La scurt timp după scrisoarea deschisă adresată de aceștia autorităților, referitor la managementul marilor arși, Sorina Pintea a anunțat că vor fi încheiate protocoale cu marile centre din Europa pentru preluarea pacienți cu arsuri grave din România.

 

Deși nu se afla în țară, făcând parte din delegația guvernamentală care a efectuat o vizită în Oman si Quatar, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avut o reacție promptă la scrisoarea deschisă pe care un grup de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, care au suferit răni grave, au adresat-o ieri autorităților, solicitând înființarea unui mecanism național de intervenție de urgență în cazul accidentelor cu mari arși. La apelul celor 21 de semnatari ai scrisorii deschise, adresat premierului Dăncilă și ministrului Sorina Pintea, aceasta din urmă a răspuns în cursul aceleiași zile, anunțând că urmare a recomandărilor făcute de supraviețuitorii tragediei a luate deja unele decizii, iar în cursul acestei săptămâni va avea și o întâlnire cu aceștia, pentru a discuta pe larg despre proiectul propus în scrisoarea deschisă.

Astfel, în contextul în care cele 4 centre de mari arși promise de autorități nu au șanse să devină operaționale mai devreme de 2021, iar centrele de la Iași și Timișoara, care sunt deja construite, vor fi dotate, cel mai curând, anul viitor, ministrul a considerat că propunerea celor 21 de supraviețuitori de la Colectiv privind transferul imediat al marilor arși în marile centre specializate din Europa este cât se poate de pertinentă și a anunțat că se vor face primii pași către încheierea unor protocoale în acest sens.

Decizia vine și ca urmare a problemelor întâmpinate săptămâna trecută, în cazul pacientului rănit în urma unei explozii dintr-un apartament din Piatra Neamț, care a ajuns în cele din urmă în Belgia, nu înainte de a contracta două bacterii intraspitalicești, în scurtul timp cât a fost internat în România.

 

Astfel, ministrul Sorina Pintea a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arși din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților  cu arsuri grave în străinătate. Ministrul spune că deja „au fost purtate primele discuții cu reprezentanții Spitalului Militar din Belgia, urmând  ca săptămâna viitoare să se pună la punct detaliile premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienților cu arsuri grave din România, în regim de urgență, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer”, subliniind că Ministerul Sănătății intenționează să încheie astfel de  acorduri  și cu alte  unități sanitare din Europa, care au capacitate de îngrijire și tratament a marilor arși. De altfel, în România a avut loc recent o întâlnire a experților europeni în cadrul căreia a fost pusă la punct o procedură europeană care va fi aplicată tuturor țărilor membre, în cazul în care se confruntă cu lipsa  posibilităților de tratare a marilor arși, se precizează în comunicatul MS.

Pe lista propunerilor avansate de supraviețuitorii din Colectiv în vederea implementării mecanismului național de intervenție în cazul marilor arși figurează și încheierea unui protocol între ISGU și Ministerul Apărării, în vederea asigurării transportului aerian al răniților către centrele din Europa, protocol despre care Sorina Pintea a precizat că există deja și a funcționat foarte bine în cazul pacientului din Piatra Neamț, care a fost transferat în Belgia cu o aeronavă militară.

 

Ministerul Sănătății și CNAS dispun de fondurile necesare decontării tratamentului marilor arși în centrele din străinătate, iar plățile către furnizorii de servicii medicale sunt achitate la termen, se mai precizează în comunicatul MS.

Totodată, ministrul Sorina Pintea precizează că până la sfârșitul acestei săptămâni se va întâlni cu semnatarii scrisorii deschise, pentru a discuta, pe larg, propunerile acestora.

În ceea ce privește faptul că medicii belgieni au anunțat că pacientul din Piatra Neamț contractase două bacterii intraspitalicești în România, ministrul a ținut să menționeze că „sistemul sanitar din România prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu, iar Ministerul Sănătății va dispune  în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri și va înăspri sancțiunile în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzător”.

Totodată, pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene,  Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre privind stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice. Actul normativ prevede că specialiști din instituțiile implicate, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor, vor stabili o strategie de acțiune pe termen lung, care respectă conceptul internațional „one health”, cu acțiuni concrete în domeniul sănătății umane și veterinare și acțiuni de mediu cu rol de monitorizare a consumului de antibiotice și rezistență microbiană.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*