Răniții din Colectiv cer înființarea unui mecanism național de intervenție pentru marii arși

6 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Printr-o scrisoare deschisă, aceștia solicită o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sorina Pintea, pentru a discuta acest aspect și a le prezenta propunerile lor cu privire la acest proiect.

 

 Un grup de 21 de supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv, care au suferit arsuri grave în urma incendiului care a avut loc în urmă cu trei ani, printre care se află și fotograful buzoian Cătălin Ilnițchi, a lansat astăzi, în spațiul public, o scrisoare deschisă adresată premierului României și ministrului Sănătății. Aceștia solicită o întrevedere cu Viorica Dăncilă și Sorina Pintea, până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a le expune pe larg o serie de măsuri pe care le propun pentru un mai bun management al cazurilor de mari arși.

Cei 21 de semnatari cer autorităților să înființeze un Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși, pentru ca experiențele lor să nu se repete și în cazul altor pacienți răniți în urma unor incendii sau alte evenimente similare. „Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simțit asta prin propriile experiențe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata și îngriji marii arși. Inexistența unor centre de arși în țară, unități spitalicești specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut și de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars tratat cu improvizații – cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri”, se arată în scrisoarea deschisă a semnată de cei 21 de supraviețuitori.

 

Solicitarea acestora vine la scurt timp după explozia recentă care a avut loc într-un bloc din Piatra Neamț, la doar o zi după ce s-au împlinit 3 ani de la tragedia din Colectiv, explozie în urma căreia o persoană s-a ales cu arsuri grave, fiind transferată ulterior într-un spital din Belgia. „Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supraviețuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declarațiile dumneavoastră din data de 1 noiembrie 2018, prin care ați recunoscut incapacitatea statului român de trata mari arși, precum și riscul major căruia ei se supun în spitalele din România, sunt cea mai bună dovadă a bunelor intenții pe care le aveți în ceea ce privește schimbarea stării de fapt. După cum foarte bine știți – iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiașu din Piatra Neamț e o dovadă în acest sens – supraviețuirea unui mare ars (peste 30% din suprafața corporală sau pacienți cu arsuri profunde) depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arși, fiecare oră putând face diferența dintre viață și moarte”, se mai arată în scrisoarea deschisă, semnatarii făcând referire la declarațiile făcute recent de Sorina Pintea. În opinia lor, modul în care s-a acționat și în cazul pacientului din Piatra Neamț demonstrează că nu se mai poate continua cu improvizații ad-hoc în cazul marilor arși, iar de aceea este necesară crearea acestui mecanism național de intervenție, care să se activeze ori de câte ori va fi nevoie.

 

In scrisoarea deschisă sunt prezentate, succint, și principalele soluții pe care cei 21 de tineri le propun pentru implementarea acestui mecanism. Soluțiile au fost gândite pe baza propriilor experiențe traumatizante și a lucrurilor văzute în spitalele din străinătate unde se tratează și în prezent mulți dintre ei. Astfel, supraviețuitorii din Colectiv spun că trebuie să fie încheiat un protocol între Ministerul Apărării Naționale și IGSU, în vederea asigurării transportului aerian al pacienților, iar în cazul producerii unui eveniment cu victime care au suferit arsuri grave, acestea să fie transferate automat către centre de mari arși din Europa, cu care să se încheie protocoale în acest sens. „Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt câteva exemple, mai ales că există deja relații bilaterale și un istoric de succes”, se mai arată în document.

Semnatarii scrisorii mai propun înființarea unui fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși sau de anumite proceduri suplimentare în situații particulare, cum ar fi achitarea unor facturi restante, „astfel încât să nu apară blocaje sau întârzieri în transportul și acceptarea de către centrele din străinătate a respectivilor pacienți, cât și achitării costurilor legate de ansamblul operațiunilor de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata necesară tratamentului și recuperării medicale a pacienților”. Nu în ultimul rând, aceștia sugerează și desemnarea unui responsabil în cadrul Ministerului Sănătății, pentru implementarea, coordonarea și activarea acestui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși.

 


Adaugati un comentariu


 

*