Un incubator și două monitoare de funcții vitale, donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” de organizația „Salvați Copiii”

6 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Cele trei aparate vitale pentru nou-născuții prematur, în valoare de 34.400 de euro, au fost donate Secţiei de Terapie Intensivă Neonatală a unității medicale.

 

Începând din 2010, organizația „Salvați Copiii” a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care și-a propus să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și pe dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. În cei şapte ani de campanie, mortalitatea infantilă a scăzut de la 10,1 la mie la 7,2 la o mie de nou-născuți vii. Cu toate acestea, rata mortalităţii rămâne în continuare dublă faţă de cea a UE, de aceea organizația continuă campania.

Astăzi, secția de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului „Grigore Alexandrescu a fost dotată cu încă un incubator și două monitoare de funcții vitale, care au costat 34.400 de euro. Spitalul Grigore Alexandrescu are doar 5 incubatoare, iar 2 dintre ele sunt vechi de mai bine de un deceniu și nu fac față numărului de bebeluși născuți prematur. Sunt şase ventilatoare, dar trei au vechime de peste 18 ani. Astfel, o mare parte dintre ei pierd lupta cu viața. Aici vin cazuri foarte grele de malformaţii, afecţiuni severe medico – chirurgicale sau patologii complexe. Ne bucurăm să bifăm, astăzi, încă o luptă câștigată în războiul contra mortalității infantile. (…) De acum, mai mulți bebeluși vor avea o șansă în plus la supraviețuire”, subliniază Gabriela Alexandrescu, diectorul executiv al organizației „Salvați Copiii” care dotează această secție pentru a treia oară în cadrul campaniei demarată acum 7 ani.

 

La rândul său, dr. Ana Maria Brădeanu, șefa secției ATI nou-născuți, a spus că dotarea cu aparatură modernă este vitală pentru bebelușii prematuri și cu grave probleme medicale, care ajung la „Grigore Alexandrescu” din toată țara. Dr. Brădeanu a arătat că unitatea medicală dispune de doar zece paturi în care sunt primite cazurile deosebite, iar pentru a putea face față solicitărilor este nevoie, pe lângă priceperea și disponibilitatea medicilor, de aparatură performantă, fără de care efortul lor poate fi zadarnic. „Sunt cazuri complexe, ele vin pentru o patologie chirurgicală digestivă, respiratorie, chiar şi cerebrală. Cam trei sferturi dintre pacienţii noştri sunt şi prematuri şi, pe lângă aceste îngrijiri de monitorizare, suport ventilator, trebuie să le asigurăm şi îngrijirile specifice prematurului, să le oferim incubatoare performante, monitorizare de funcţii vitale, astfel încât să reuşim să vindecăm şi să creştem cât mai mulţi din copiii care au nevoie de ajutorul nostru. Această dotare modernă este absolut necesară, pentru că, pe lângă un personal calificat, trebuie să ai şi o aparatură de ultimă generaţie cu care să asiguri aceste îngrijiri specifice, pre şi post chirurgicale, pentru aceste cazuri”, a explicat medicul. Dr. Brădescu a menționat că în ultimii 4 ani, organizația Salvați Copiii și colaboratorii săi au schimbat în mod spectaculos existența pacienților și a personalui secției pe care o conduce, contribuind esențial la modernizarea secției prin aparatura donată și implicit la supraviețuirea și vindecarea mai rapidă a sute de nou-născuți cu mari probleme de sănătate.

 

Gabriela Alexandrescu a ținut să sublinieze că „pentru copiii veniți pe lume prea devreme, un minut de intervenție prea târziu se poate tranforma în tragedie. Este greu de acceptat că o țară cu instituții europene are maternități unde un copil poate să moară pentru că nu există aparatură medicală performantă. Este greu de îndurat să fii medic, să îți dedici noapte și zi salvării prematurilor, dar să nu ai la îndemână o masă de terapie modernă. De aceea, Salvați Copiii și-a asumat această misiune”. În acest context, rolul sponsorilor, al societății, solidaritatea în general, sunt esențiale în atingerea obiectivelor fixate. Ea a menționat că o companie de mezeluri a donat aproape 28.000 de euro, adică cea mai mare parte din suma cu care s-au achiziționat cele trei echipamente, iar restul – de la alergătorii la Semi-maratonul Bucureşti și alți oameni cu suflet.

Despre importanța ajutorului pe care-l oferă companiile a vorbit și Amalia Năstase, ambasador al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, care a spus că „este mare lucru să faci acest pas şi să ajuţi, fiind companie. Trebuie să ne gândim mereu la cei care învaţă să respire doar prin aceste incubatoare şi prin aceste ventilatoare. Datorită presei, a celor care donează şi a doctorilor, noi putem să avem nişte obiective realizate”. Începând cu 2015, Simona Halep s-a alăturat acestei cauze, îndemnând la implicarea activă a fiecăruia dintre noi.

 

Cu sprijinul companiilor și miilor de donatori care s-au alăturat campaniilor de strângere de fonduri, organizația „Salvați Copiii” și-a propus ca în cel de-al șaptelea an al campaniei de reducere a mortaltății, să doteze 37 de maternități, cu 122 de echipamente medicale. Astfel, până la sfârşitul acestui an, prin programul Fiecare Copil Contează, 88 de maternităţi vor fi dotate cu 515 echipamente pentru salvarea a 42.000 de prematuri, potrivit organizației.

Potrivit datelor unei analize efectuată de Salvaţi Copiii în 2016, 13% din maternităţile din România, de nivel I, nu aveau niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% din maternităţile de nivelul II nu aveau ventilator pentru suport respirator şi 14% din maternităţile de nivelul III aveau o singură masă de reanimare pentru copii.

În plus, cele mai multe dintre echipamentele de care dispun maternităţile sunt vechi, în unele maternităţi existând incubatoare din 1967 și ventilatoare pentru nou-născuţi din anul 1966.

 


Adaugati un comentariu


 

*