Tenismena Sorana Cîrstea se implică în reducerea mortalității infantile
Aceasta a donat banii câștigați în urma unei confruntări pe terenul de tenis asociației Salvați Copiii, pentru achiziționarea unui incubator care a fost donat maternității din orașul său natal.
Asociația Salvați Copiii are un nou aliat în lupta pe care o poartă de câțiva ani pentru diminuarea mortalității infantile, a cărui rată se menține la cote ridicate în România. În această perioadă, mai multe personalități publice s-au alăturat acestui demers, implicându-se în campanii umanitare pentru strângerea de fonduri destinate dotării cu aparatură a maternităților.
Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea s-a alăturat acestora și a făcut o donație substanțială pentru salvarea micuților născuți prematur. Aceasta a declarat că a decis să doneze banii câștigați în urma confruntării pe terenul de tenis între echipele de Fed Cup ale României și Elveției, considerând că ea are deja o situație materială care îi permite să se gândească să dea ceva înapoi comunității din care provine și în care s-a format ca sportivă de performanță. „Am dorit să dau aceşti bani unei organizații care știe ce să facă cu ei. Au fost banii pe care i-am primit la confruntarea România-Elveţia, pe care i-am câştigat jucând sub tricolorul României. Mereu am spus că pentru mine este o onoare să joc pentru România și, având în vedere că sunt într-o situaţie privilegiată, mi-am dorit să dau ceva înapoi comunităţii, iar primul gând a fost să dau ceva înapoi oraşului unde am crescut, Târgovişte”, a declarat Sorana Cîrstea.
Sportiva a intrat în legătură cu asociația Salvați Copiii, iar împreună cu reprezentanții acesteia a căzut de acord ca banii pe care dorea să îi doneze să fie folosiți pentru achiziționarea unui incubator care să fie oferit maternități din Târgoviște. Dispozitivul, în valoare de 75.000 de lei, a fost achiziționat, iar la jumătatea acestei săptămâni a fost donat maternității din orașul natal al Soranei Cîrstea, fiind imediat dat în folosință.
Primii beneficiari ai acestei donații au fost doi gemeni veniți pe lume înainte de termen, fiecare dintre ei cântărind doar 900 de grame, care aveau nevoie vitală de un astfel de aparat în primele zile de viață. „Tocmai am fost să văd incubatorul şi în el sunt doi micuţi, gemeni, care s-au născut cu 900 de grame. A fost un moment emoţionant pentru mine să îmi dau seama că acest incubator va putea salva vieţi şi cine știe, poate va ajuta la creșterea unor noi campioni. Sunt extrem de mândră de ziua de azi și îi chem pe toți colegii mei sportivi de performanță să dea un exemplu, să se implice în astfel de cauze și să începem să fim noi schimbarea pe care o dorim în societate”, a declarat sportiva, la scurt timp după ce dispozitivul medical a dost donat maternității din Târgoviște.
Campania de reducere a ratei mortalității infantile derulată de Salvați Copiii se axează în principal pe dotarea maternităților din țară cu aparatură necesară îngrijirii copiilor născuți prematur, lipsa incubatoarelor fiind una dintre principalele cauze pentru care mulți copii născuți înainte de termen nu au mai supraviețuit.
Conform celui mai recent raport al organizației, 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţi prematur, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au un ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. „În România contează unde te naşti, ca să poţi trăi. Doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazuri severe. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem de prematuri – sub 32 de săptămâni – supravieţuiesc în ţările dezvoltate, în timp ce în regiunile slab dezvoltate, 90% dintre aceşti copii mor. În România este cazul unuia din 10 copii care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală de urgenţă încă din primul minut de viaţă pentru a supravieţui”, a declarat, în acest sens, Gabriela Alexandrescu, președintele asociației Salvați Copiii.
(sursă foto: Salvați Copiii România)